"Saya dipanggil oleh ketua pakar bedah untuk pergi ke sebuah bilik berhampiran kawasan pelaksanaan hukum di Urumqi (China) untuk mengeluarkan hati dan 2 buah pinggang dari seorang banduan yang dibunuh. Banduan itu tidak mati kerana mereka (pasukan eksekusi China) menembaknya melalui dada kanan (dengan sengaja) untuk membuatkannya tidak sedar (tanpa membunuh). Ini supaya saya mempunyai masa untuk mengeluarkan organ-organnya," kata Enver Tohti, seorang pakar bedah onkologi Uyghur.

Lebih dahsyat, pembedahan itu diarahkan oleh ketua pakar bedah tanpa memberikan suntikan bius kepada banduan tersebut. Enver melihat jantung banduan tersebut masih berdegup ketika dia mengeluarkan hati dan buah pinggang lelaki malang itu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pelaksanaan hukuman mati yang dijalankan secara sengaja untuk tidak membunuh banduan Uyghur ini berlaku pada tahun 1995, dan menjadi penglibatan secara paksa yang pertama oleh Enver dalam program penuaian organ China.

Enver menceritakan kisah ini kepada akhbar United Kingdom pada tahun 2013, bahawa dia tidak menyedari terlibat dalam selepas beberapa tahun. 

Amalan ini telah menjadi begitu meluas dan begitu sistematik di wilayah yang mana penduduknya adalah majoriti Uyghur Islam.

Tiga tahun kemudian, Enver melarikan diri dari China selepas mendedahkan bagaimana sebuah kemudahan ujian senjata nuklear di Xinjiang menyebabkan kenaikan kadar kanser dalam kalangan Uyghur.

Organ dijual kepada hartawan Arab Saudi

orang islam uyghur di china

Pada tahun 1998, dia membantu sebuah syarikat pengeluaran media British menghasilkan dokumentari mengenai radiasi nuklear di wilayah itu yang bertajuk "Death of Silk Road' (Kematian Jalan Sutera).

Pada Mac 2019, Enver Tohti memberitahu Radio Free Asia bahawa dia percaya para pelanggan utama organ Uyghur Muslim adalah penerima pemindahan organ dari Arab Saudi yang kaya.

Lebih mengejutkan, China secara tidak langsung memasarkan bahagian badan yang dikeluarkan secara paksa ini sebagai "Organ halal", walaupun sebenarnya tidak ada perkara sebegini dalam Islam.

Apabila didesak mengenai dakwaan ini, Enver mengakui tidak mempunyai bukti secara langsung, hanya mendengar cerita yang tidak disahkan tentang China menjual atau memasarkan organ "halal" kepada penerima organ Saudi yang kaya.

Dia menegaskan bahawa ia adalah sesuatu yang "sebaiknya tidak dibincangkan sehingga ia disahkan".

Namun apabila ditanya mengapa tidak teguh dengan pendirian yang dinyatakan, Enver mengalihkan cerita dengan menyatakan rasa bimbang terhadap keselamatan ibunya, yang masih berada di Xinjiang, China.

Aktivis Uyghur, Arslan Hidayat, yang merupakan menantu kepada pelawak terkenal Adil Mijit yang hilang tanpa dikesan, memberitahu bagaimana China mengugut ahli keluarganya yang tinggal di luar negara terutamanya mereka yang bercakap secara terbuka tentang jenayah di Xinjiang itu.

Menurut Enver Tohti, permintaan terhadap organ Uyghur adalah melebihi bekalan.

Jenayah terancang oleh Parti Komunis China

protes oleh orang tempatan terhadap program penuaian organ oleh china

Ini sekaligus menerangkan mengapa pihak berkuasa Parti Komunis China di Xinjiang melaksanakan pungutan sampel darah wajib dari umat Islam Uyghur melalui Pemeriksaan Perubatan Kesihatan Nasional, dengan matlamat mewujudkan "pangkalan data pemadanan organ hidup."

Dr Faisal Shaheen, pengarah Pusat Transplantasi Organ Arab, memberitahu bahawa seramai 410 orang Arab Saudi telah membeli organ dalam tempoh 2 tahun dari tahun 2012 hingga 2014 melalui pasaran gelap di China, Mesir dan Pakistan

Beliau juga menambah bahawa seramai 7,000 orang pesakit di Arab Saudi memerlukan pemindahan buah pinggang.

Jawatankuasa Kesihatan Awam Parlimen Eropah dan Jawatankuasa Kecil Hak Asasi Manusia berkata buah pinggang yang diambil secara haram boleh dijual dengan harga mencecah RM675,000 setiap satu. 

orang islam uyghur mangsa penuaian organ di china

Sehubungan ini, penggubal undang-undang United Kingdom memberi amaran kepada rakyat yang terdesak untuk menjalani operasi pemindahan yang mereka mungkin tidak mengetahui terlibat dalam "memainkan peranan dalam mengukuhkan kekejaman terhadap penghuni dalam rangkaian kerajaan Komunis di kem penjara dan tahanan."

Dengan lebih daripada 2 juta umat Islam Uyghur yang ditahan dalam rangkaian kem-kem tahanan dan penjara di seluruh Xinjiang dan China, amalan kejam China menuai organ-organ hidup orang Islam ini adalah tidak dapat dibayangkan.

Malah, ia menjadi jumlah tahanan minoriti agama terbesar sejak pembunuhan beramai-ramai oleh Nazi pada pertengahan abad ke-20.

Pada tahun 2016, Parlimen United Kingdom mendengar satu pembentangan bertajuk "Bloody Harvest / Slaughter," nama yang diambil dari dua buku oleh penulis Ethan Gutmann; dan David Kilgour dan David Matas.

Pelbagai bukti didedahkan

orang islam uyghur menjadi mangsa penuaian organ hidup

Ia memberikan bukti yang boleh dipercayai di mana China telah menubuhkan "rantaian industri yang lengkap" untuk menuai organ-organ tawanan politik.

Ini melihatkan bagaimana golongan minoriti telah disasarkan secara khusus, termasuk orang Uighur Muslim, Tibet, House Christian dan pengamal Falun Gong.

Malah, laporan ini menyebut nama Enver Tohti, pakar bedah Uyghur yang disebutkan di atas, menganggapnya sebagai "kes penuaian organ hidup yang pertama diketahui".

Ini sekaligus menyokong pengakuan Enver bahawa dia telah mengeluarkan buah pinggang dan hati dari seorang tahanan yang telah ditembak di dada.

Para penulis terbabit juga membuat pemerhatian tentang bagaimana saksi perubatan lain yang digambarkan dipaksa untuk mengendalikan ujian darah tahanan politik Uyghur bagi pihak beberapa pegawai Parti Komunis China berpangkat tinggi, yang memerlukan organ-organ sepadan.

Dan oleh kerana pegawai-pegawai ini telah mengembara ke Urumqi khususnya untuk pembedahan organ, ini dapat dilihat sebagai salah satu kes "pelancongan organ" yang pertama walaupun ia berlaku dalam sempadan China.

Mereka juga menggariskan bahawa Parti Komunis China secara jelas terlibat dalam penuaian organ paksa para tahanan politik dan agama sejak awal lagi. 

jenayah kejam oleh china terhadap umat islam

Bukti terhadap jenayah kejam oleh China ini bukan hanya sekadar bukti, tetapi juga "bidang pengetahuan" dengan haknya sendiri, dengan beberapa buku yang diterbitkan mengenai isu itu, termasuklah State Organs: Transplant Abuse in China (2012); The Slaughter: Mass Killings Organ Harvesting, and China’s Secret Solution to Its Dissident Problem (2014); Bloody Harvest (2009), The Slaughter (2014);  Bloody Harvest (2009), The Slaughter (2014).

Bersama-sama dengan ini, puluhan artikel telah diterbitkan dalam jurnal yang bertauliah dan juga beberapa dokumentari dihasilkan.

Malah, sebuah NGO diwujudkan yang berdedikasi untuk menamatkan amalan penuaian organ-organ dari tahanan politik oleh China, iaitu -  Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH). ("Doktor Menentang Penuaian Organ Paksa").

Seperti yang didakwa, China mengeluarkan organ-organ hidup dari orang Islam Uyghur yang ditembak dan memasarkannya sebagai "halal", lalu mengedarkannya melalui rangkaian kepada pelanggan Arab yang kaya.

Kita tahu bahawa China telah mengambil data biometrik dari 2 juta orang Uyghur yang yang ditahan di kem tahanannya, bersama-sama dengan berjuta-juta orang lain di Xinjiang.

Kita juga tahu bahawa sebanyak 100,000 pemindahan organ dijalankan setiap tahun di China, menurut penulis Bloody Harvest/Slaughter. 

Pengeksportan organ keluar China diberi laluan khas

islam uyghur 948

Dalam temu bual dengan Uighur Times pada Mac 2019, Enver Tohti mempamerkan gambar Human Organ Transportation Green-Path (HOTGP) di Lapangan Terbang Antarabangsa Urumqi, yang didakwa menyediakan saluran untuk sejumlah besar organ manusia dihantar dari China ke penerima di seluruh dunia.

Dakwaan ini disokong oleh gambar yang menjadi tular di media sosial yang menunjukkan laluan khas yang tertulis "Penumpang Khas, Laluan Eksport Organ Manusia.", diberikan kepada pegawai yang ditugaskan mengeksport organ-organ tersebut.

China Southern Airlines telah melaporkan lebih daripada 500 pengangkutan organ dilakukan sejak dakwaan yang dibuat oleh Enver Tohti.

Namun, China Daily yang dimiliki oleh kerajaan China mengumumkan bahawa syarikat penerbangan itu telah melancarkan "Laluan hijau" untuk menghantar apa yang didakwa sebagai organ "derma".

Jenayah kejam terhadap kemanusiaan ini adalah sangat mengerikan dan perlu diberikan perhatian serius.

Tetapi memandangkan gambaran yang diberikan oleh aktivis Uyghur dan beberapa yang lain tentang bagaimana umat Islam Uyghur yang ditahan di kem tahanan terdedah kepada rogol berkumpulan, program pensterilan, penyeksaan sistematik, perkahwinan paksa dengan warganegara Cina Han, kehilangan tak dapat dikesan dan eksekusi, maka tidak dapat disangkal bahawa program penuaian organ hidup ini tidak setanding dengan apa yang dikenali sebagai "pembunuhan besar-besaran umat Islam di zaman moden".

Rujukan:

1. Forbes

2. Medium

3. Liberty
Hakcipta iluminasi.com (2017)