Platform mesej popular Whatsapp yang dimiliki oleh Facebook dengan pangkalan pengguna lebih dari 2 bilion kini melakukan tindakan mengejut dengan mengemas kini dasar privasinya.

Pengguna kini menerima notis dalam aplikasi ini, memberitahu tentang dasar baru yang sedang dilaksanakan. Ini telah menimbulkan perdebatan hebat mengenai janji privasi oleh Facebook dan untuk menjaga kepentingan pengguna.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jadi, ramai pengguna sama ada perlu bersetuju dengan polisi ini atau terpaksa bertukar ke perkhidmatan mesej yang lain.

Janji Mark Zuckerberg untuk lindungi privasi pengguna

whatsapp dan facebook mark zuckerberg 173

Apabila Facebook memperoleh WhatsApp dengan harga $19 bilion, mereka berjanji akan melindungi privasi pengguna dan tiada perubahan yang akan dilakukan tentangnya.

Walau bagaimanapun data aplikasi ini telah dikongsikan dengan Facebook untuk penyasaran iklan yang lebih baik, tetapi pengguna boleh memilih untuk tidak ikut serta.

Kini, semuanya telah berubah apabila pengguna tidak lagi boleh memilih untuk tidak ikut serta, dan anda tidak lagi boleh menggunakan Whatsapp jika menolak dasar ini.

Polisi baharu Whatsapp

polisi baharu whatsapp

Dasar privasi dan syarat perkhidmatan ini telah dilampirkan dengan 8,000 patah perkataan yang sukar untuk difahami, membuatkan sebahagian besar daripada kita langsung tidak kisah untuk membacanya.

Singkatan daripada dasar ini adalah, kini Whatsapp akan berkongsikan maklumat dengan syarikat induk Facebook termasuklah maklumat lokasi, tahap bateri, nombor IMEI, rangkaian mudah alih dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, aplikasi ini juga akan berkongsikan maklumat dengan Facebook tentang kumpulan yang anda sertai, status masa nyata, gambar profil malah status sama ada anda sedang "online" atau tidak di Whatsapp.

Tidak cukup dengan itu, Whatsapp mempunyai bahagian yang berasingan di dalam polisi baru dengan nama "Data urus niaga dan pembayaran", iaitu maklumat pembayaran anda yang dibuat melalui aplikasi ini juga akan disimpan.

Facebook mendakwa mereka hanya akan menggunakan maklumat ini untuk tujuan analisis dan berharap ia akan kekal seperti itu.

Penjelasan oleh Whatsapp

facebook dan whatsapp berkongsi maklumat peribadi pengguna 938

Ketika ini aplikasi WhatsApp diserang hebat kerana perubahan dalam Syarat Perkhidmatan syarikat berkuat kuasa 8 Februari, yang kini menyatakan bahawa WhatsApp akan berkongsi data pengguna dengan syarikat induk iaitu Facebook. 

Para pengguna dilaporkan meninggalkan platform ini dan salah satu petunjuk kepada perkara ini adalah lonjakan besar pengguna baru untuk perkhidmatan pesanan pesaing iaitu Signal.

"Kami ingin menangani beberapa khabar angin dan menjelaskan 100% bahawa kami terus melindungi mesej peribadi anda dengan penyulitan hujung-ke-hujung (end-to-end encryption)," kata syarikat tersebut di Twitter.

Dalam satu infografik yang dilampirkan pada tweet tersebut, Whatsapp menjelaskan bahawa ia "tidak dapat melihat mesej peribadi anda atau mendengar panggilan anda dan Facebook juga tidak boleh,".

Selain itu, Whatsapp juga berkata bahawa ia "tidak menyimpan catatan siapa yang anda mesej atau telefon,", ia "tidak dapat melihat lokasi anda yang dikongsi dan Facebook juga tidak boleh," serta ia "tidak berkongsi nombor kenalan anda dengan Facebook".

Akhir sekali, Whatsapp mengatakan bahawa kumpulan (group) di platform tersebut akan "kekal private", pengguna dapat menetapkan agar mesej mereka hilang, dan pengguna dapat memuat turun data mereka.

polisi terbaharu whatsapp diserang hebat

Syarikat ini menerangkan dengan lebih terperinci di bahagian baru Soalan Lazim (FAQ) mereka.

Di situ, Whatsapp syarikat itu bersumpah untuk "tidak pernah melemahkan" keselamatan yang disediakan oleh enkripsi dari hujung ke hujung.

Whatsapp juga mendakwa bahawa perubahan pada Syarat Perkhidmatan nya tidak "menjejaskan privasi mesej anda dengan rakan atau keluarga dengan cara apa sekali pun".

Sebaliknya, perubahan baru ini adalah melibatkan bagaimana anda berinteraksi dengan perniagaan di WhatsApp, di mana perniagaan di Facebook akan diberi pilihan untuk mengatur sembang WhatsApp dengan pelanggan untuk perkara seperti menjawab soalan atau menghantar resit, serta pilihan untuk memaparkan produk mereka untuk dijual secara terus di WhatsApp.

Sekiranya anda menghantar mesej kepada perniagaan yang disenaraikan di Facebook melalui WhatsApp setelah mengklik salah satu arahan ini, data anda dapat dikongsi untuk memperibadikan iklan (personalise ads).

Kesemua yang dijelaskan di atas adalah sesuatu yang positif untuk pengguna. 

Walau bagaimanapun, penjelasan WhatsApp di sini tidak menangani perkara yang menimbulkan kebimbangan pengguna dengan sepenuhnya.

mark zuckerberg 408

Sekiranya anda tidak mahu atau malas untuk membaca dokumen Syarat Perkhidmatan WhatsApp yang sangat panjang, Soalan Lazim syarikat ini menjelaskannya dengan ringkas:

"WhatsApp pada ketika ini berkongsi kategori maklumat tertentu dengan Syarikat Facebook. Maklumat yang kami kongsi dengan Syarikat Facebook yang lain, termasuk maklumat pendaftaran akaun anda (seperti nombor telefon anda), data transaksi, maklumat berkaitan perkhidmatan, maklumat tentang bagaimana anda berinteraksi dengan orang lain (termasuk perniagaan) ketika menggunakan Perkhidmatan kami, maklumat peranti mudah alih, alamat IP anda, dan mungkin termasuk maklumat lain yang dikenal pasti di bahagian Dasar Privasi yang bertajuk 'Maklumat yang Kami Kumpulkan' atau diperoleh setelah diberitahu kepada anda atau berdasarkan persetujuan anda,".

Versi WhatsApp sebelum inial Untuk memberi pengguna kemampuan untuk memilih untuk tidak menggunakan data WhatsApp mereka bersama Facebook.

Syarat Perkhidmatan WhatsApp versi sebelum ini memberikan pengguna keupayaan untuk memilih sama ada maklumat Whatsapp mereka boleh dikongsikan dengan Facebook atau tidak namun syarat terbaharu Whatsapp tidak menyebut tentang kemungkinan ini.

Dan walaupun anda mungkin tidak kisah dengan perkongsian maklumat peribadi oleh Whatsapp dengan Facebook, perlu diketahui bahawa terdapat pelbagai alternatif untuk aplikasi seperti ini termasuklah Signal dan Telegram, yang berkongsi data dengan pihak ketiga jauh lebih sedikit berbanding Whatsapp.

Rujukan:

1. Slash Gear

2. Mashable
Hakcipta iluminasi.com (2017)