Walaupun tidak sepantas pesawat, tetapi mengembara menaiki kereta api memiliki keistimewaan sendiri. Anda dapat menyaksikan pemandangan alam semulajadi yang menakjubkan, padang rumput yang luas, bandar-bandar yang penuh dengan manusia serta macam-macam lagi.

Dan satu lagi perkara yang anda selalu dapat melihat sepanjang perjalanan menaiki kereta api adalah batu-batu kecil yang bertaburan di sepanjang landasan kereta api tersebut.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pernahkah anda terfikir mengapa batu-batu ini memenuhi landasan kereta api? 

Sebagai balast landasan kereta api

batu tajam digunakan sebagai balast landasan kereta api

Pertamanya, batu-batu yang anda lihat berhampiran dengan landasan kereta api secara kolektifnya dipanggil "balast trek". Ia pada asasnya membentuk asas landasan di mana penyokong landasan kereta api diletakkan.

Balast trek memenuhi ruang di antara penyokong landasan, di kawasan bawah penyokong landasan dan di sisi laluan kereta api. Saya sudah dapat mendengar soalan yang mula terbentuk di kepala anda; apa tidur?

Penyokong landasan kereta api atau "sleeper" adalah sokongan berbentuk segi empat tepat yang biasanya diletakkan pada kedudukan serenjang dengan landasan.

Ia biasanya diperbuat daripada kayu atau konkrit dan yang paling banyak digunakan pada hari ini adalah diperbuat daripada konkrit.

Fungsi penyokong landasan kereta api adalah untuk membuatkan landasan kereta api berada dalam kedudukan tegak dan dengan jarak yang betul.

Kenapa menggunakan batu tertentu sebagai balast?

kenapa perlu gunakan batu tertentu sebagai balast landasan kereta api

Batu yang digunakan bukanlah batu sebarangan kerana ia mempunyai fungsi tersendiri.

Sebagai contoh, jika batu berbentuk bulat dan licin digunakan sebagai balast trek, ia mungkin akan bergolek atau terluncur di antara satu sama lain ketika kereta api melalui landasan.

Dengan ini, batu-batu ini gagal menjalankan tugas dalam mengukuhkan landasan. Ia memerlukan penggunaan batu tertentu yang tidak akan bergerak begitu ketara.

Untuk memastikan bahawa batu-batu tersebut kekal di tempat asal, mereka menggunakan batu yang tajam dan bersudut sebagai balast.

Fungsi balast landasan kereta api yang lain

wanita stesen kereta api tanah melayu

Balast trek mempunyai pelbagai fungsi lain. Pertamanya, ia memastikan landasan kekal dalam kedudukannya apabila kereta api yang tersangat berat bergerak di atasnya.

Ia juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan tiada tumbuhan yang tumbuh di sekitar landasan, yang mana boleh membuatkan tanah di bawah landasan menjadi lemah.

Aspek penting lain yang dimiliki balast trek adalah ia mencegah air yang mungkin terdapat di sekitar landasan daripada sampai ke landasan. 

Ini tidak bermakna balast menjadi pemisah antara trek dan air yang mana adalah mustahil, tetapi ia memudahkan saliran air di sekeliling dan di bawah landasan supaya air tidak berada dekat landasan yang boleh menjejaskan kekuatan tanah. 

Teknik baru untuk mengurangkan getaran

getah epdm digunakan sebagai balast landasan kereta api

Penggunaan kereta api yang berlebihan untuk pengangkutan menimbulkan ancaman kepada bangunan-bangunan di kawasan-kawasan berhampiran trek disebabkan oleh getaran yang dahsyat apabila kereta api berkelajuan tinggi melaluinya.

Selain itu, bunyi kuat yang dihasilkan oleh kereta api laju juga menyebabkan gangguan kepada kawasan sekitarnya.

Untuk mengurangkan getaran ini, teknik mengapit digunapakai dengan menggunakan penyerap getaran dinamik.

Ia terdiri daripada getah EPDM atau Ethylene Propylene Diene Monomer kerana bahan ini mempunyai rintangan yang tinggi terhadap haba, air dan beban mekanikal yang lain.

Hasilnya, sebahagian besar getaran dan bunyi bising dikurangkan kepada tahap minimum.

Rujukan:
Hakcipta iluminasi.com (2017)