Oleh pada 25 Apr 2020 kategori

Apabila terdengar nama Mesir atau penduduk negara ini, apakah perkara pertama yang bermain di minda anda?

Piramid purba? Lukisan-lukisan Mesir? Sphinx? Cleopatra?

Kesemua ini adalah hasil ciptaan yang sangat menakjubkan namun ada satu perkara yang mempunyai kaitan sangat rapat, iaitu kucing.

Orang Mesir kuno menghormati banyak makhluk yang wujud di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walau bagaimanapun, kucing mempunyai tempat yang sangat istimewa di rumah dan di hati ramai dari kawasan kuno itu.

Walaupun mereka menyembah beberapa makhluk lain, mereka sangat menyukai kucing.

kucing mesir purba

Orang Mesir sangat meminati kucing sehinggakan mereka sering meletakkan keselamatan kucing melebihi keselamatan diri mereka sendiri.

Contohnya, jika sebuah rumah terbakar, orang Mesir terlebih akan menyelamatkan kucing mereka terlebih dahulu dan kemudian kembali untuk mendapatkan barang-barang peribadi yang lain.

Ketika kucing peliharaan mereka mati, keluarga pemiliki kucing akan mencukur kening mereka untuk berkabung dan akan terus berkabung sehingga bulu kening mereka tumbuh semula.

Dan pastinya anda tertanya-tanya, mengapa orang Mesir purba tersangat sayangkan kucing mereka? 

Sebenarnya, orang Mesir purba menghargai kucing-kucing mereka kerana dua sebab utama.

Pertama kerana kucing melindungi pertanian mereka daripada dimakan oleh tikus dan yang kedua, kerana haiwan ini sangat tertanam dalam sistem kepercayaan mereka.

Pelindung dan penjaga makanan

kucing sebagai penjaga makanan mesir purba

Kucing pertama kali dijadikan haiwan peliharaan di Mesir kira-kira 10,000 tahun yang lalu setelah beberapa ekor kucing tersesat ke ladang pertanian mereka.

Masyarakat Mesir kuno pada ketika itu kebanyakannya terdiri daripada para petani dan menghadapi pelbagai masalah dalam hal melindungi hasil pertanian daripada perosak seperti tikus dan ular.

Ketika sumber makanan berkurangan dan baki makanan yang disimpan diserang oleh tikus, kucing memainkan peranan penting dalam memastikan makanan mereka selamat.

Oleh itu, orang Mesir kuno menyedari sejak awal lagi bahawa kucing liar menyelamatkan hasil pertanian mereka daripada haiwan perosak.

Tidak lama kemudian, banyak isi rumah mula meninggalkan makanan untuk kucing untuk menarik perhatian haiwan ini bagi mengunjungi rumah mereka dengan lebih kerap.

Pada satu ketika, hampir semua isi rumah Mesir mempunyai kucing, yang membantu menghapuskan tikus dan ancaman lain.

mengapa mesir purba sangat memuja kucing

Hubungan ini dianggap sebagai hubungan simbiosis atau bersama, di mana kedua-dua kucing dan orang Mesir mendapat manfaat.

Kucing menikmati kehidupan selesa bersama manusia, bermakna ia mempunyai akses kepada makanan dan dapat menghindarkan diri daripada ancaman pemangsa yang lebih besar.

Dan manusia pula sudah tentunya mendapat kawalan makhluk perosak secara percuma.

Para petani mengalu-alukan kehadiran kucing kerana ia membantu membebaskan ladang dan hasil tanaman daripada perosak. Tidak lama kemudian, petani yang berpindah dan miskin, pelaut, pedagang dan boleh dikatakan semua orang, membawa kucing ke mana sahaja mereka pergi.

Inilah bagaimana kucing diperkenalkan di banyak tempat di seluruh Mesir.

Kepercayaan, mitos dan kucing

bastet dewi kucing

(Bastet, dewi kucing)

Terlepas dari penampilan fizikal, kucing juga terkenal dipandang dari sudut kerohanian. Sebagai contoh, ramai orang Mesir percaya bahawa jika kucing muncul dalam mimpi mereka, maka mereka akan mendapat nasib yang baik.

Kucing juga dikaitkan dengan banyak agama pada zaman Mesir Purba.

Sebagai contoh, dewi Mafdet, yang menyerupai cheetah, adalah salah satu dewa terawal di Mesir.

Dia disembah oleh mereka yang meminta perlindungan dari makhluk berbisa, seperti ular, dan juga kerana dia mewakili keadilan.

Namun, Bastet adalah yang paling terkenal di antara semua dewi kucing.

Bastet, yang merupakan separuh kucing dan separuh wanita, dikenali sebagai penjaga rumah, penjaga terhadap kejahatan dan penyakit.

Mereka memujanya secara meluas kerana dia juga dikaitkan dengan kewanitaan dan kesuburan.

Bastet sangat popular dan upacara untuk menghormatinya kerap diadakan dan merupakan salah satu perayaan terbesar di Mesir.

Lebih menarik, para paderi kuil mewujudkan tempat penjagaan kucing yang besar dan kubur di mana orang boleh mengebumikan kucing mereka yang telah dimumiakan.

Walaupun ada banyak dewi Mesir kucing lain seperti Mafdet dan Sekhmet, Bastet adalah satu-satunya yang mewakili kucing peliharaan.

Kesetiaan orang Mesir Kuno terhadap kucing yang sangat tinggi 

pertempuran pelusium

Sejujur, orang Mesir kuno dan kesetiaan mereka terhadap kucing berada pada tahap yang sangat berbeza.

Contoh paling dahsyat adalah Pertempuran Pelusium (525 SM), ketika Cambyses II dari Parsi menakluki Mesir.

Dikatakan bahawa Cambyses tahu tentang kecintaan Mesir terhadap kucing, jadi dia mengambil kesempatan terhadap hakikat ini semasa perang.

Ketika perang berlansung, Cambyses II meminta para tenteranya untuk mengumpulkan kucing sebanyak yang boleh, malah melukis imej kucing pada perisai mereka. Dia meminta anak buahnya mengumpulkan kucing sebanyak mungkin dan bahkan melukis gambar kucing di perisai pertempuran mereka.

Apabila mereka mula berarak ke arah bandar Pelusium, beberapa ekor mengetuai perarakan tersebut dan yang lain dipegang oleh tentera-tentera Parsi.

Disebabkan takut membahayakan kucing, orang Mesir teragak-agak untuk berperang sehinggakan mereka menyerah kalah dan membenarkan kerajaan Mesir dikuasai oleh orang Parsi.

kucing mumia

Juga, banyak undang-undang yang wujud untuk melindungi kucing pada zaman kuno.

Sebagai contoh, jika seseorang membunuh kucing walaupun secara tidak sengaja, hukumannya adalah hukuman.

Menjual dan mengeksport kucing ke negara lain juga tidak dibenarkan.

Apabila kucing mati, ia akan dimumiakan dan pemiliknya akan meninggalkan makanan untuk haiwan tersebut.

Kadang-kala, kucing juga dikebumikan bersama dengan pemiliknya untuk menunjukkan betapa mereka menyayangi haiwan kesayangan mereka ini.

Rujukan:

1. Mengapa Mesir Purba Puja Kucing

2. Mengapa Mesir Kuno Sangat Sayangkan Kucing

3. Sejarah Mesir Purba Dan Kucing
Hakcipta iluminasi.com (2017)