Sebahagian besar daripada kita mungkin pernah menaiki pengangkutan bas awam, tidak kira sama ada bas perkhidmatan antara bandar atau dalam bandar. Perasan tak boleh dikatakan kesemua bas ini mempunyai corak tempat duduknya yang agak unik dan pelik?

Mengapakah coraknya dibuat sebegitu rupa?

Ia bukan kebetulan, sebaliknya sengaja dibuat corak sebegitu. Malah, sebenarnya terdapat proses yang sangat rumit untuk memastikan corak sebegitu adalah yang paling bagus bagi sebuah kenderaan yang digunakan oleh ramai orang setiap hari. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Teknik licik untuk mengaburi mata

Sesebuah tempat duduk biasanya akan digunakan ramai penumpang setiap hari, tanpa henti. Ini menyebabkan proses membersihkan tempat duduk penumpang menjadi sangat sukar dan kesuntukan masa apabila diambil kira jumlah kerusi penumpang yang ada dalam sesebuah. 

Jika anda tidak percaya, cuba tepuk kerusi tempat duduk anda di dalam bas dengan sebuah objek keras, anda pasti terkejut dengan betapa banyaknya debu-debu yang berterbangan sebaik sahaja anda menepuk kerusi anda. Tapi, mengapa sekali pandang kerusi tersebut nampak seperti bersih dan tidak begitu berdebu?

Untuk menghapuskan kerumitan perlu mengekalkan tempat duduk pengangkutan awam agar kelihatan bersih, satu teknik penyelesaian pintar telah diterima pakai.

Corak pelik pada kerus bas ini direka untuk menjadikan tempat duduk kelihatan bersih dan dalam keadaan baik walaupun sebenarnya ia menyembunyikan banyak kotoran dalam corak unik tersebut. Rahsianya terletak pada jenis bahan yang digunakan untuk menutup tempat duduk ini.

Rahsia fabrik yang digunakan

corak kerusi bas

Mungkin kita menyangka bahawa memilih fabrik atau bahan yang sesuai untuk dijadikan pelapik tempat dudu bas atau pengangkutan awam yang lain bukanlah proses yang rumit kerana tiada siapa yang kisah, asalkan ia selesa itu sudah mencukupi bagi mereka.  

Fabrik atau bahan yang digunakan pada tempat duduk bas dan pengankutan awam yang lain mestilah mampu menghalang penyebaran api dengan pantas sekiranya berlaku kebakaran.

Ia mestilah fabrik bernafas yang membolehkan penumpang menggunakannya berulang-ulang kali dan sesuai dengan iklim persekitaran. Pada masa yang sama, ia harus cukup tahan lama untuk tidak menunjukkan tanda-tanda lusuh jika berlakunya  salah pengendalian atau vandalisme.

Usaha mencari fabrik yang paling mesra pengguna perkhidmatan awam menyebabkan pihak syarikat pengangkutan mencuba banyak bahan untuk mencari bahan yang terbaik. Walaupun bahan seperti kayu dan kulit tiruan telah digunakan pada masa lalu, kedua-duanya tidak menawarkan banyak keselesaan kepada penumpang.

Kereta api jarak dekat, seperti metro dan tiub, masih menggunakan polikarbonat keras dan juga keluli tahan karat untuk membuat tempat duduk jenis bangku. Bahan yang digunakan sebagai fabrik di tempat duduk bas ini dikenali sebagai moquette (Bahasa Perancis untuk permaidani)d dan pertama kali digunakan oleh sistem pengangkutan London. Ia adalah campuran poliester (85%) dan nilon (15%).

Kelebihan kain moquette 

kain moquette

Tekstur unik kain moquette yang dapat dirasa apabila disentuh secara amnya disebabkan oleh cara benang ditenun. Moquette biasanya mempunyai gentian berdiri yang memberikan tekstur lembut dan baldu kepada mereka. Gentian berdiri ini sama ada boleh digelung (cerucuk gelung) atau berhujung terbuka (cerucuk potong).

Jika dibandingkan dengan fabrik tradisional, moquette menawarkan banyak kelebihan. Pertama, ia adalah murah untuk dihasilkan dan sangat tahan lama, menjadikannya pilihan paling menjimatkan untuk digunakan dalam pengangkutan awam.

Tenunan fabrik ini memastikan sebarang kotoran atau habuk terkumpul jauh di dalam longgokan, tanpa menunjukkan pewarnaan luar. Berbanding dengan kulit dan vinil, Moquette biasanya bernafas (breathable). Ini sangat mengurangkan ketidakselesaan di tempat di mana kulit bersentuhan langsung dengan fabrik.

Sifat fabrik ini banyak mengubah cara ia berinteraksi dengan api dan air. Ia adalah kalis api yang membantu dalam keselamatan kebakaran. Pada masa yang sama, ia tidak kekal dalam keadaam lembap dalam tempoh lama sekiranya berlaku tumpahan.

Air kekal di permukaan paling luar gentian dan meresap ke atas kawasan permukaan yang lebih besar, dengan itu menjadi lebih cepat kering. Fabrik ini menawarkan tahap kebolehsesuaian yang tinggi dari segi padanan warna dan corak. Ini membolehkan syarikat besar meletakkan simbol logo dan lain-lain padanya.

Kredit:

  1. Lad Bible
  2. ShortlistHakcipta iluminasi.com (2017)