Sejak dari zaman purba hingga ke hari ini, Individu yang mempunyai jenis darah ini memainkan peranan yang sangat penting dalam masyarakat. Nenek moyang kita pada zaman dahulu yang berdarah O adalah pemangsa yang licik dan agresif.

Dipercayai keunikan individu berdarah O diwarisi daripada nenek moyang kita dari kalangan pemburu yang harus mematuhi dan menilai persekitaran dengan tepat agar dapat bertahan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

individu berdarah o adalah istimewa

Mereka yang berdarah O mempunyai kualiti yang hebat seperti tenaga dan kebolehan untuk fokus, ciri-ciri yang diperlukan untuk memimpin, produktiviti dan proaktif. Warisan genetik mereka memberikan peluang untuk menjadi kuat, produktif mempunyai hidup yang panjang dan optimistik.

Di Jepun, mereka mengaitkan jenis darah ini dengan jenis keperibadian tertentu. Individu berdarah O sering dikaitkan dengan sifat komited, teratur, fokus, bertanggungjawab, teliti dan praktikal. 

Malah, mereka ini mempunyai daya pemikiran logik yang lebih baik.

Kekurangan kumpulan darah O

gambar awek korporat dalam ofis

Namun, di sebalik ciri-ciri hebat ini, individu berdarah O juga mempunyai kelemahan. Tabiat yang tidak sihat atau tahap tekanan yang tinggi, diet tak sihat, kurang bersenam membuatkan mereka lebih sensitif terhadap kesan metabolik yang buruk, termasuklah ketahanan insulin, aktiviti kelenjar tiroid yang lemah dan obesiti.

Mereka akan menjadi marah, hiperaktif dan mengikut gerak hati jika berada di bawah tekanan. 

individu berdarah o adalah istimewa 5

Walau bagaimanapun, tabiat yang tidak sihat atau tahap tekanan yang tinggi, diet yang kurang baik, kurang senaman, menjadikan mereka lebih sensitif terhadap kesan metabolik yang merugikan, termasuk ketahanan insulin, aktiviti kelenjar tiroid yang lemah dan obesiti yang rendah.

Mudah marah dan hiperaktif

Jika di bawah tekanan, mereka mungkin marah, hiperaktif dan impulsif. Tekanan boleh disebabkan oleh kemarahan yang berlebihan dan hiperaktif.

Pendedahan terhadap penyakit tertentu juga berlaku kepada kumpulan darah ini. Antaranya adalah ulcer dan masalah tiroid. Asid perut juga berada pada kadar yang lebih tinggi daripada kumpulan darah lain, yang mengakibatkan kerengsaan perut dan ulser perut.

individu berdarah o adalah istimewa 7

Obesiti, pengekalan cecair dalam badan dan keletihan merupakan kesan sampingan daripada tahap hormon tiroid yang rendah dan kekurangan iodin dalam badan mereka. Elemen-elemen kimia ini mempunyai satu tujuan sahaja iaitu mengawalselia hormon tiroid. 

Tips untuk lebih sihat individu berdarah O:

gambar gadis makan keropok di waktu malam

1. Makan semua makanan termasuklah snek sambil duduk. Sentiasa kunyah dengan perlahan dan relaks. 

2. Pastikan anda elakkan diri daripada alkohol dan kafein. Kafein amat berbahaya kepada anda kerana ia akan meningkatkan tahap adrenalin dan noradrenalin. Individu berdarah O sudah mempunyai kedua-dua ini pada kadar yang tinggi.

3. Senaman adalah sangat kritikal untuk merelakskan badan anda. Individu berdarah O perlu lebih aktif secara fizikal daripada kumpulan darah lain untuk mengekalkan kesihatan dan kestabilan emosi. Biasakan bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Lebih-lebih lagi jika berat anda berlebihan.
Hakcipta iluminasi.com (2017)