Di seluruh dunia, pertambahan perokok dalam kalangan wanita telah berkembang pesat. Malah di beberapa negara termasuk Chile, Amerika Syarikat, Sweden, Uruguay, dan New Zealandn jumlah gadis yang merokok lebih besar daripada lelaki.

Pada tahun 2015, kira-kira 22.8% orang dewasa di Malaysia iaitu mereka yang berusia lebih dari 15 tahun adalah perokok.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jumlah ini mewakili Itu lebih daripada seorang dalam setiap 5 orang dewasa dan 1.4% daripada mereka yang merokok adalah wanita.

Merokok dalam kalangan wanita bukanlah sesuatu yang baru dalam masyarakat kita di Malaysia, namun ia juga satu kebiasaan.

Jadi, apakah yang mendorong golongan wanita merokok dan apakah kesan kesan yang akan dihadapi dalam masa terdekat?  

Mengapa wanita merokok?

sebab wanita merokok

Tekanan rakan sebaya

Menurut laporan National Institutes of Health, tempoh yang paling biasa untuk permulaan merokok adalah 11 hingga 15 tahun.

Ini secara amnya adalah hasil daripada bersosial dan mahu dilihat sebagai seseorang yang "cool" atau "matang".

Remaja dengan keyakinan diri yang rendah juga lebih cenderung untuk merokok, kebanyakannya disebabkan oleh pengaruh rakan sebaya tetapi juga dapat berdasarkan pilihan mereka sendiri.

Menenangkan fikiran

Satu kajian mencadangkan bahawa merokok adalah pilihan pertama satu pertiga wanita sebaik sahaja mereka tertekan dan mahu bertenang. 

Ia kemudiannya telah mendedahkan bahawa lelaki merokok kerana ingin menghiburkan diri, sebaliknya wanita melihat merokok sebagai cara mengatasi tekanan dan kegelisahan.

Mengurangkan berat badan

sebab mengapa wanita merokok

Memang benar bahawa merokok boleh dikaitkan dengan penurunan berat badan akibat kesan tekanan selera makan terhadap metabolisme manusia.

Alasan ini sahaja telah membuatkan berjuta-juta wanita di seluruh dunia yang bergelut dengan berat badan untuk mula merokok.

Merokok sebagai tindak balas automatik

Untuk perokok jangka panjang, sebab merokok telah melampaui sebab-sebab biasa mengapa orang lain melakukannya.

Menurut banyak kajian yang dijalankan, ramai yang melaporkan bahawa merokok telah menjadi seperti tabiat harian sehinggakan mereka sendiri tidak menyedari apabila mencucuh rokok dan menghisapnya.  

Faktor lain yang menyumbang kepada penggunaan rokok melibatkan keinginan untuk bertindak terhadap tekanan sosial untuk menjadi feminin atau untuk mendapatkan lebih banyak kebebasan daripada orang dewasa.

Kesan kesihatan pada wanita merokok

kesan merokok kepada kesihatan manusia

Tidak subur

Menurut pelbagai kajian, kadar kemandulan dalam kalangan perokok wanita adalah hampir 2  kali ganda kadar di kalangan wanita yang tidak merokok.

Ini boleh disebabkan oleh tiub fallopian yang tersumbat, perubahan serviks atau telur yang rosak secara kimia.

Walaupun selepas menerima rawatan kesuburan seperti IVF, perokok wanita masih mempunyai peluang 30% lebih rendah untuk hamil berbanding wanita yang tidak merokok.

Keguguran dan kecacatan kelahiran

Disebabkan aktiviti merokok mengurangkan jumlah oksigen dalam badan anda, merokok ketika hamil dengan jelas boleh meningkatkan risiko komplikasi kehamilan seperti keguguran, kehamilan ektopik, kelahiran pramatang, dan bayi mati ketika dilahirkan.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang merokok juga mempunyai 2 atau 3 kali risiko Sindrom Kematian Bayi Mengejut (SIDS).

Kanser paru-paru

kanser paru paru 261

Menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2013, perokok wanita menghadapi risiko 17.8 kali lebih tinggi untuk mati akibat kanser paru-paru berbanding mereka yang tidak pernah merokok.

Jika angka ini dibandingkan angka ini di antara lelaki yang merokok dan lelaki yang tidak iaitu risiko 14.6 kali lebih tinggi untuk mati akibat kanser, para penyelidik mencadangkan kesan merokok terhadap paru-paru wanita lebih teruk daripada lelaki.

Masalah kesihatan yang lain biasanya termasuklah osteoporosis, penyakit gusi, ulser, katarak (penyakit mata), rheumatoid arthritis dan menopaus awal.

Adalah penting untuk diketahui bahawa disebabkan oleh perokok mempunyai keupayaan penyembuhan luka yang sangat perlahan, mereka mempunyai kadar ketahanan yang paling teruk selepas pembedahan.

Rujukan:

1. Hello Doktor

2. Smoke Free

3. NCBI
Hakcipta iluminasi.com (2017)