Sejak sekolah rendah, kita diperkenalkan dengan sejarah bawah Alexander Graham Bell merupakan pencipta telefon pertama di dunia. Namun, sesetengah pihak berpendapat bahawa Antonio Meucci merupakan pencipta telefon pertama di dunia.

Kisah Antonia Meucci pernah kami tulis dalam artikel Kisah Tragis Pencipta Telefon Pertama Yang Sebenar - Antonio Meucci. Walaupun sering dikaitkan sebagai pencipta telefon pertama di dunia, ciptaan teragung Alexander Graham Bell bukanlah telefon, sebaliknya "fotofon".

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pada 3 Jun 1880, Alexander Graham Bell menghantar mesej telefon tanpa wayar pertama pada "fotofon" yang baru diciptanya, peranti yang membenarkan penghantaran bunyi pada pancaran cahaya. Kejadian ini berlaku 19 tahun sebelum penghantaran radio tanpa wayar pertama.

Bell menyifatkan ciptaan fotofon sebagai pencapaian terbesar dalam hidupnya, tetapi kepentingan kerja Bell tidak diiktiraf sepenuhnya pada masa itu. Ia akan menjadi satu abad lagi sebelum karya Bell akan dihargai sepenuhnya.

Apakah itu fotofon?

konsep fotofon

Fotofon ialah peranti yang serupa dengan telefon kontemporari, kecuali ia menggunakan cahaya termodulasi sebagai alat penghantaran tanpa wayar dan bukannya elektrik termodulaso yang dibawa melalui wayar.

Dalam bentuk yang paling mudah, fotofon terdiri daripada cermin satah bahan fleksibel, di belakangnya suara pembesar suara diarahkan. Tekanan udara yang dijana oleh pertuturan menyebabkan cermin fleksibel bergetar menjadi cembung dan cekung secara berselang-seli, dengan itu menyerakkan dan memeluwapkan cahaya secara berselang-seli.

Pancaran cahaya yang kuat dipantulkan dari cermin bergetar ini. Apabila diperhatikan dari lokasi penerima, pancaran cahaya kelihatan berdenyut sepadan dengan frekuensi audio gelombang bunyi yang bertindak ke atas cermin.

Menukar pancaran cahaya berdenyut kembali kepada bunyi terbukti lebih sukar. Dalam satu eksperimen, Bell membina penerima menggunakan serbuk karbon hitam (Carbon black atau Lamp black ). Ia menghasilkan nada yang disifatkan Bell sebagai "sangat menyakitkan" pada telinga yang ditekan dekat dengan peranti.

Ciptaan paling agung

penghantar mesej dengan cahaya

Fotofon telah dicipta secara bersama oleh Alexander Graham Bell dan pembantunya Charles Sumner Tainter pada 19 Februari 1880, di makmal Bell di 1325 L Street di Washington, D.C. Kedua-duanya kemudiannya menjadi ahli penuh dalam Persatuan Makmal Volta, yang dicipta dan dibiayai oleh Bell.

Pada 3 Jun 1880, pembantu Bell itu berjaya menghantar mesej telefon suara tanpa wayar dari bumbung Sekolah Franklin ke tingkap makmal Bell, kira-kira 213 meter jauhnya.

Bell percaya bahawa fotofon adalah ciptaannya yang paling penting. Daripada 18 paten yang didaftarkan atas nama Bell sahaja dan 12 yang dikongsi dengan rakan usaha samanya, empat adalah untuk fotofon yang Bell rujuk sebagai "pencapaian terhebatnya. Beliau pernah memberitahu wartawan sejurus sebelum kematiannya bahawa fotofon  adalah "yang paling hebat" pernah dibuatnya, lebih hebat daripada telefon".

Fotofon adalah pelopor kepada sistem komunikasi gentian optik yang mencapai penggunaan popular di seluruh dunia bermula pada 1980-an. Paten induk untuk fotofon (U.S. Patent 235,199 Apparatus for Signaling and Communicating, dipanggil Photophone) telah dikeluarkan pada Disember 1880,beberapa dekad sebelum prinsipnya mula mempunyai aplikasi praktikal.

Cabaran dan halangan

paten fotofon

Sekiranya Bell sendiri merasakan ciptaan fotofon ini merupakan ciptaannya yang paling agung, mengapakah manusia masa kini ramai yang tidak tahu mengenai ciptaannya ini?

Ketika itu, Bell berharap fotofon baharunya ini boleh digunakan oleh kapal di laut. Beliau juga mengimpukan dapat melihat komunikasi tanpa wayar menggantikan talian telefon yang berselerak di sepanjang jalan-jalan bandar yang sibuk. 

Fotofon berjaya diterima pakai dalam Tentera Laut Jerman pada permulaan abad ke-20. Ahli fizik Jerman Ernst Ruhmer mencipta penerima isyarat yang digunakannya untuk menghantar jarak sejauh 15 kilometer menggunakan lampu berkuasa tinggi yang disediakan oleh Tentera Laut.

Syarikat Siemens & Halske Jerman mengeluarkan unit secara komersial untuk Tentera Laut Jerman yang menawarkan komunikasi sehingga 11 kilometer menggunakan lampu carian kapal termodulasi suara. Kerajaan British dan Amerika Syarikat juga mengusahakan penambahbaikan teknikal kepada sistem Bell semasa Perang Dunia 1.

Malangnya, Bell gagal melindungi transmisinya daripada gangguan luar seperti awan, kabus, hujan, salji dan sebagainya, yang boleh mengganggu penghantaran cahaya dengan mudah. Tidak lama kemudian, transmisi radio Marconi mula jauh melepasi julat maksimum fotofon.

Hari ini, pancaran cahaya adalah pembawa maklumat utama di seluruh dunia, walaupun tidak dalam bentuk yang dibayangkan oleh Bell. Daripada menghantar isyarat cahaya secara tanpa wayar, ia kini dibawa oleh gentian optik merentasi benua.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)