Pada zaman media sosial masa kini, ada kalanya kita mudah menjadi stress kerana penngaruh keadaan sekeliling kita. Dalam media sosial, ramai orang gemar menunjukkan kemewahan, harta benda, kejayaan dan seumpanya yang jelas boleh menimbulkan perasaan iri hati.

Dalam media sosial juga, kita dihidangkan dengan pelbagai info dan berita terkini yang kebanyakannya tidak mempunyai kepentingan dan kaitan dengan hidup kita. Namun, info dan berita-berita inilah yang membuatkan kita "overthinking" dan otak kita menjadi penat kerana terlalu banyak berfikir hal yang remeh temeh.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dalam zaman media sosial kini, kita seharusnya lebih bijak menapis maklumat dan perkara yang penting mengenai diri kita sahaja. Sekiranya anda seorang peminat manga One Punch Man, banyak perkara menarik disebalik falsafah hidup Saitama yang boleh kita ikuti.

Keunikan dengan watak pratagonis lain

kehebatan saitama

Saitama ialah protagonis utama One Punch Man dan watak paling berkuasa dalam siri ini. Saitama adalah watak jenaka dan antara "trademark" Saitama ialah dia menamatkan hampir setiap pergaduhan dengan satu tumbukan.

Walaupun Saitama terkenal dengan kehebatannya yang melampau, peminat juga menyukainya kerana keperibadiannya. Dia tenang, merendah diri, dan baik hati dan kerana itu, dia terbukti menjadi tokoh yang memberi inspirasi kepada hero dan penjahat.

Salah satu cirinya yang paling ketara ialah betapa tenangnya dia tentang segala-galanya. Tiada apa-apa yang kelihatan mengganggunya, tidak seperti kebanyakan dari kita yang kadang-kadang terlalu mengambil berat tentang apa yang orang lain fikirkan.

Apabila pencipta One Punch Man 'ONE' mencipta Saitama, beliau mahu membezakannya daripada watak wira atau hero lain dengan menjadikannya kuat dari awal. Beliau be berkata "Terdapat protagonis manga yang mengatasi kesusahan dan kerumitan menggunakan pengetahuan dan pengalaman mereka tetapi saya tidak dapat menulis watak seperti itu".

Sebaliknya, beliau memutuskan untuk meminta Saitama menyelesaikan masalah dengan menumbuk sesuatu. Jadi watak Saitama dicipta semudah yang dikatakan,  seorang lelaki biasa dengan kuasa luar biasa yang bergelut dengan aspek biasa dalam kehidupan seharian contoh seperti kehabisan wang.

Falsafah hidup Saitama

one punch man

Saitama mempunyai falsafah hidup yang mudah, ia adalah "Lakukan apa yang anda mahu". Dalam bab sampingan ‘200 Yen’ Saitama menjelaskan “Tiada perkara seperti hidup dengan baik di dunia ini. Saya juga pernah takut dengan dunia dan sekarang, kehidupan tidak menjadi lebih mudah untuk saya. Tidak kira sama ada anda kuat atau lemah, lakukan apa sahaja yang anda mahu”.

Baginya, kehidupan seharian adalah membosankan dan satu-satunya perkara yang dia mahu lakukan ialah menjadi seorang hero. Tetapi mempunyai kuasa yang luar biasa hanya menambahkan lagi kebosanan kerana dia menjadi begitu kuat sehingga tiada apa yang mencabarnya lagi.

Dalam episod 1, Saitama menyebut dia jarang merasakan apa-apa lagi dan sebagai pertukaran kuasa yang dimilikinya, mungkin dia telah kehilangan sesuatu yang penting untuk menjadi manusia. Walaupun begitu, apabila menonton siri One Punch Man, kita dapati walaupun Saitama hidup kebosanan, dia tetapi mengambil berat tetapi hanya tentang lima perkara:

  1. Menjadi wira (Untuk keseronokan)
  2. Rakan-rakannya
  3. Rumahnya
  4. Tawaran murah di Pasaraya
  5. Orang mengejeknya kerana botak

Walaupun senarai ini sedikit sahaja, tetapi bagi Saitama segala-galanya adalah sebahagian daripada kehidupan biasa yang membosankan yang selalu dibencinya.

Hanya mengingati perkara yang penting dalam hidup

saitama

Jadi, bagaimanakah ini memainkan peranan dalam keupayaan Saitama untuk kekal tenang dalam kebanyakan situasi? Secara mudahnya, Saitama tidak memberi perhatian kepada apa-apa yang tidak menarik minatnya.

Seperkara menarik mengenai Saitama ialah dia tidak ingat nama atau muka orang atau lebih tepat lagi, Saitama hanya ingat orang yang dia suka. Dia biasanya lupa orang yang baru ditemuinya, salah menyebut nama mereka atau buat memanggil nama mereka dengan nama lain secara rawak.

Sebagai contoh, Saitama terlupa siapa Snek dan Tanktop Tiger dan memanggil Speed-o'-Sound Sonic 'Jack-o'-Lantern Panic' dalam episod 6. Yang kelakarnya Saitama tidak melakukannya dengan sengaja, tetapi ia memihak kepadanya kerana dia tidak pernah ingat apa-apa atau sesiapa sahaja yang dia tidak perlu.

Saitama juga tidak mengendahkan sesiapa sahaja atau apa-apa atau sesiapa sahaja yang negatif, menjengkelkan atau sombong. Walaupun dia tidak kebal terhadap orang yang mengejeknya iaitu dia marah apabila orang mengejeknya kerana botak. Dia biasanya menjarakkan atau mengabaikan orang yang tidak disukai atau menderanya.

Bagaimana untuk hanya fikirkan tentang diri sendiri

Salah satu sebab Saitama boleh mengabaikan orang dengan begitu mudah adalah kerana dia sangat berkuasa sehingga dia tidak takut sesiapa mencederakannya secara fizikal. Alasan lain adalah kerana falsafah hidupnya adalah tidak perlu bimbang tentang orang atau perkara yang tidak penting baginya.

Satu lagi sebab mengapa Saitama tidak peduli tentang hal remeh adalah kerana dia seorang yang merendah diri. Walaupun dia mempunyai sifat bangga kerana kuasanya, kerana dia tidak terlalu melabur dalam imejnya, dia tidak peduli apa yang orang fikir tentang dia. Dia seorang lelaki yang ringkas dengan falsafah ringkas "Lakukan apa yang anda mahu".

Alasan ketiga dan terakhir mengapa Saitama tidak peduli adalah kerana dia seorang yang jujur. Saitama tidak berbohong kepada dirinya sendiri atau orang lain. Dia mengatakan apa sahaja yang terlintas di fikiran dan tidak terlalu memikirkan sesuatu. Ini menyebabkan dia menghadapi masalah kerana watak baik dan penjahat biasanya terkejut atau benar-benar marah melihat betapa jujurnya dia.

Baginya pembohongan adalah membuang masa, ia lebih menyusahkan dan ia terlalu banyak kerja. Saitama tidak suka melakukan kerja yang tidak perlu atau berurusan dengan perkara yang rumit dan bersikap jujur ​​adalah sebahagian daripada perkara yang menjadikan hidupnya sederhana. Bersikap jujur ​​membantu Saitama dengan berkesan untuk tidak peduli hal remeh-temeh dalam hidup.

Kredit:

  1. Polite as Flannels
  2. MediumHakcipta iluminasi.com (2017)