Oleh pada 12 Dec 2022 kategori

Proses persenyawaan antara lelaki dan wanita bermula apabila sperma lelaki bertemu dengan ovum wanita di tiub fallopio. Zigot yang sudah sedia tersenyawa itu akan bergerak ke uterus, atau pun juga lebih dikenali sebagai dinding rahim.

Di sini akan berlaku proses penempelan, bermaksud zigot tadi yang sudah menjadi embrio dalam perjalanannya akan menempel dan membesar di dinding rahim tersebut menjadi fetus dan akhirnya menjadi bayi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Selepas 9 bulan 10 hari, maka lahirlah seorang bayi lelaki di dunia ini. Namun, cara hidup moden sedikit sebanyak mengubah pemikiran manusia dan jangan terkejut ada wanita yang sudah mengandung tidak ingin memiliki anda kerana tidak mahu melalui proses kehamilan yang panjang kerana terlalu sibuk bekerja.

Maka tidak hairanlah statistik dunia menunjukkan penurunan kadar kelahiran di peringkat global. 

Ada yang mengambil pendekatan menggunakan "ibu tumpang" walaupun amalan ini adalah HARAM hukumnya disisi agama Islam. Namun, ada satu lagi konsep menarik yang didedahkan baru-baru ini iaitu konsep fasiliti atau kemudahan rahim buatan pertama di dunia. 

Idea rahim buatan

img 20221212 200504

Pada penghujung 2021, Elon Musk menulis tweet ketakutannya tentang pengakhiran kelahiran manusia. Dalam twwet tersebut, beliau menulis "Kita seharusnya lebih bimbang tentang keruntuhan populasi... Jika tidak ada orang yang mencukupi untuk Bumi, maka pastinya tidak akan mencukupi untuk Marikh," katanya.

Kenyataan Musk membawa penurunan kadar kelahiran dunia ke barisan hadapan kesedaran sosial.

Selama hampir satu abad, kadar kesuburan telah menurun secara global. Hasilnya ialah apa yang digambarkan oleh saintis sebagai "krisis ketidaksuburan di seluruh dunia." Walau bagaimanapun, sesetengah saintis berpendapat solusi terhadap perkara ini adalah "rahim tiruan"

Pada 2017, saintis mencipta "BioBag" yang berfungsi sebagai rahim tiruan, dan mereka menggunakannya untuk membesarkan anak kambing. Kini, satu konsep baharu telah didedahkan menunjukkan bagaimana perkara yang sama boleh dilakukan untuk manusia.

Dalam sebuah rakaman video ang dikeluarkan baru-baru ini, Hashem Al-Ghaili menunjukkan konsep bersalin pada masa hadapan. Secara khusus, beliau mencipta kemudahan rahim buatan bernama Ectolife. 

Al-Ghaili berkata beliau berpendapat konsep EctoLife suatu hari nanti boleh menggantikan kelahiran tradisional. Dengan berbuat demikian, beliau berkata masyarakat akhirnya akan dapat memenuhi keperluan ibu bapa yang "penat menunggu maklum balas daripada agennsi anak angkat" dan mereka yang "bimbang tentang komplikasi kehamilan."

Tetapi yang paling penting, beliau berkata EctoLife boleh membenarkan kita menghadapi krisis ketidaksuburan secara berterusan.

Sains fiksyen menjadi realiti

proses ivf

Rahim sintetik mungkin terdengar seperti idea sains fiksyen, tetapi ia telah melalui perkembangan yang panjang dalam teknologi pembiakan. Pada 25 Julai 1978, seorang bayi perempuan bernama Louise Brown dilahirkan di Oldham dan Hospital Besar Daerah di Manchester, England.

Apa yang membuatkan kelahirannya unik ialah Louise dikandung dalam cawan petri, dan dia adalah bayi pertama yang dikandung melalui persenyawaan in vitro (IVF). Ibu Louise mengeluarkan telur matang daripada salah satu ovarinya, dan ia digabungkan dengan sperma bapa Louise.

Embrio yang terhasil kemudiannya dipindahkan ke rahim ibu Louise. Sembilan bulan kemudian, Louise dilahirkan. Pasangann ini seterusnya mengandung anak perempuan kedua, Natalie, juga melalui IVF. Pada Mei 1999, Natalie mencipta sejarah apabila dia menjadi bayi IVF pertama yang melahirkan anak sendiri. Pada Disember 2006, Louise mengikutinya, melahirkan seorang bayi lelaki yang sihat.

Hari ini, lebih daripada 8 juta kanak-kanak dikandung melalui IVF setiap tahun.

Apa itu EctoLife?

Video EctoLife di atas menunjukkan bahawa langkah pertama yang mesti diambil oleh bakal ibu bapa ialah menggabungkan telur dan sperma mereka melalui persenyawaan in vitro. Ini akan membolehkan mereka memilih hanya embrio yang berdaya maju dan "genetik unggul."

Al-Ghaili menjelaskan bahawa embrio yang unggul secara genetik adalah terutamanya yang bebas daripada isu genetik yang akan mengakibatkan keguguran. Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa proses itu juga boleh digunakan untuk "menyaring kecacatan kelahiran," seperti yang sudah menjadi amalan biasa dalam kebanyakan rawatan IVF.

Menurut Al-Ghaili, kemudahan EctoLife juga dijangka menggunakan kecerdasan buatan (AI) secara meluas, dengan salah satu kegunaannya adalah untuk menyediakan setiap bayi dengan "nutrien tersuai yang disesuaikan dengan keperluan mereka." Satu lagi penggunaan AI dalam konsep EctoLife adalah untuk memantau "ciri fizikal bayi anda dan melaporkan sebarang kemungkinan keabnormalan untuk penyelewengan daripada kehamilan normal."

EctoLife juga boleh membolehkan ibu bapa mengalami apa yang bayi mereka lihat dan dengar melalui penggunaan kamera 360° yang berada di dalam rahim tiruan dan dipasangkan dengan set kepala realiti maya. Kamera ini juga akan menawarkan ibu bapa suapan video berterusan perkembangan bayi mereka, membolehkan ibu bapa memantau kemajuan anak mereka pada telefon pintar mereka.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)