Pengaruh K-pop yang sangat dahsyat dewasa kini dan semakin membiak serta tersebar di seluruh dunia.

Apa yang bermula sebagai sensasi nasional di Korea Selatan kini telah diiktiraf di seluruh dunia, termasuklah di Malaysia.

Ia bukan sahaja kesan daripada idola K-pop lelaki, tetapi juga kumpulan K-pop wanita.

Mungkin kelihatan lucu, namun penularan video-video di mana kanak-kanak lelaki menari mengikut lagu K-pop wanita seperti Blackpink sangat membimbangkan dan boleh memberikan kesan buruk kepada masa depan sesebuah negara.

BESARKAN TEKS     A-  A+

China juga tidak terlepas daripada terkesan daripada gelombang global dahsyat ini.

Dipengaruhi oleh idola K-pop di Korea, boyband dan selebriti China dengan keindahan wajah yang halus, rambut dicelup dan fesyen pakaian yang mengarut mempunyai pengikut besar di kalangan wanita di negara ini.

Tetapi media negara China mengutuk idola-idola muda ini dengan memanggil mereka "bapok" dan "picisan".

Media China juga tidak mahu pengaruh ini berleluasa di negara mereka.

china bimbang pengaruh k pop memberi kesan negatif kepada golongan remaja lelaki mereka 7

Malah, sesetengah orang Cina turut berkongsi sentimen yang sama, seperti Kelab Latihan "Real Man" yang diasaskan oleh Tang Haiyan.

Untuk melawan pengaruh K-pop, Tang Haiyan, seorang jurulatih keibubapaan berpangkalan di Beijing mengambil inisiatif yang sangat agresif. Beliau telah menubuhkan sebuah kelab kanak-kanak yang bertujuan mengubah kanak-kanak lelaki menjadi "alpha male" atau lelaki sejati sepenuhnya.

Melalui latihan fizikal yang sukar tetapi penuh dengan kerja berpasukan yang pelbagai, kanak-kanak lelaki dijangka akan berubah menjadi lelaki sejati yang tidak akan memaparkan ciri-ciri wanita yang biasa dilihatkan dalam kalangan selebriti Cina yang dipengaruhi oleh bintang-bintang pop Korea Selatan.

tang haiyan pengasas kelab latihan lelaki sejati 484

Kemunculan kelab itu adalah cerminan daripada perdebatan seluruh China, dengan sesetengah orang mengkritik lelaki muda Cina kerana mengamalkan sifat-sifat feminin seperti memakai anting-anting atau bersolek serta mengikuti rancangan TV, filem dan idola pop yang dipengaruhi oleh bintang-bintang K-Pop.

"Sekiranya anda mempromosikan idola-idola K-Pop yang bersifat feminin ini, ia adalah satu malapetaka bagi negara kita." kata Tang Haiyan.

Menurut Tang, kanak-kanak lelaki di China "dikhianati" oleh sistem pendidikan di mana guru-guru yang kebanyakannya wanita menggalakkan tingkah laku keperempuanan yang "baik" dan menghukum tingkah laku kelakian yang "buruk".

Di kelabnya, yang kini mempunyai kira-kira 2,000 hingga 3,000 ahli, kanak-kanak lelaki digalakkan untuk menghadapi cabaran dengan cara "jantan", yang ditakrifkan sebagai berani, bertanggungjawab dan komited.

latihan yang dijalani ahli kelab latihan lelaki sejati

Cabaran termasuk American football, gusti, tinju dan larian trek tahunan melalui padang pasir dan gunung.

Tetapi program ini tidak menggalakkan kanak-kanak untuk mengamuk.

Kanak-kanak yang melanggar peraturan seperti menolak ahli yang lain, melemparkan kata-kata kesan akan diberikan hukuman berupa penolakan mata boleh diturunkan dari tahap "phoenix" ke "telur yang berbau".

Ada yang mengatakan bahawa kebimbangan terhadap lelaki bersifat feminin lelaki ini berasal dari ketidakpastian sejarah tentang kuasa Cina.

Sepanjang sejarahnya, China menderita dari Perang Opium yang terkenal dan didominasi oleh kuasa kerajaan asing.

"Mereka bimbang jika lelaki Cina sangat feminin dan lembut, maka kita akan menjadi negara yang lemah di masa depan dan kita tidak boleh bersaing dengan pesaing kita," kata Song Geng dari Universiti Hong Kong.

Juga terdapat kebimbangan mengenai ketangkasan bangsa yang dirugikan oleh gambar-gambar lelaki yang cambuk itu. 

ahli kelab latihan lelaki sejati sedang berlatih

Wang Hailin, seorang penulis skrip berusia 48 tahun yang ditemuramah berkata bahawa dia beranggapan bahawa lelaki-lelaki muda ini menyerupai "pelacur lelaki."

Dia juga berkata bahawa mereka perlu menyedari dan memberi perhatian terhadap masalah ini sebelum terlambat dan mengatasinya.

Hal ini mewujudkan tanggapan bahawa lelaki China semuanya lemah, tidak bertanggungjawab dan acuh tak acuh.

Pelakon lelaki mewakili ideologi nasional, jadi mereka tidak boleh menggalakkan generasi muda melihat golongan ini sebagai idola.

Pemimpin tentera China seolah-olah berkongsi ketakutan mengenai lelaki di negara ini, dengan akhbar tentera Tentera Pembebasan Rakyat Harian mengadu bahawa 20% rekrut tidak cukup cergas untuk melepasi ujian kecergasan untuk kemasukan.

ahli kelab latihan lelaki sejati 189

Ini disebabkan oleh berat badan berlebihan, menonton terlalu banyak video telefon bimbit, minum alkohol terlalu banyak atau melancap terlalu kerap.

"Jika anda seorang lelaki, anda sepatutnya mempunyai ciri-ciri lelaki itu. Jika anda seorang gadis, anda cenderung untuk menjadi lebih lembut. Tetapi saya tidak fikir industri hiburan telah menunjukkan model peranan yang baik untuk masyarakat kerana selebriti yang mereka letakkan di layar besar mempamerkan sisi lelaki yang lebih feminin. Itulah masalahnya," kata salah seorang daripada ibu kepada kanak-kanak lelaki yang yang menyertai Kelab Latihan Lelaki Sejati. 

Rujukan:

1. LA Times

2. SMH

3. Neatorama
Hakcipta iluminasi.com (2017)