Oleh pada 19 Feb 2018 kategori

Sumber foto: mStar Online

Hukuman penjara sekurang-kurangnya 3 tahun terhadap pemain yang terlibat menerusi kegiatan mengatur perlawanan dilihat dapat menghalang masalah serupa terus berlaku lagi dan mempengaruhi bola sepak negara di waktu akan datang.

Usul tersebut diberikan oleh bekas Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Seri Ridzuan Sheikh Ahmad serta menerangkan ia dapat dijadikan sebagai peringatan ke atas kesemua pemain supaya tidak terjerumus dalam aktiviti rasuah.

"Kesalahan ini (mengatur perlawanan) sangat berat kerana ia merosakkan liga kita, jadi hukuman cukup berat perlu dikenakan ke atas mereka yang terbukti bersalah.

"Bagi saya mereka patut dipenjara, minimum tiga tahun. Selepas keluar penjara, mereka perlu digantung seumur hidup dan tidak boleh terbabit langsung dalam aktiviti bola sepak, sama ada sebagai pegawai pasukan atau jurulatih.

"Kita mahu hukuman itu memberi pengajaran kepada pemain lain pada masa depan, biar semua pemain takut untuk melakukan rasuah," ujarnya sewaktu dihubungi, kelmarin.

Menurut rekod, tiada pemain yang terlibat dengan kegiatan mengatur perlawanan menerusi Liga M dipenjara dengan bentuk hukuman yang paling berat dijatuhkan merupakan digantung seumur hidup.

Pada Ogos tahun lepas, bekas pemain Piala Presiden T-Team telah dijatuhkan hukuman penjara selama 2 tahun, itupun atas pertuduhan memberi keterangan palsu ketika perbicaraan kes mengatur perlawanan pada tahun 2010.

Terkini, Liga M sekali lagi diseret dengan isu mengatur perlawanan setelah cuma 3 perlawanan musim ini dimana 2 pemain Sarawak yang didakwa terlibat dengan rasuah itu telah direman dan disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Di samping itu, Ridzuan juga menyarankan dua usaha lain yang barangkali dapat dibuat oleh FAM bagi mengatasi masalah ini berserta memperkemaskan sistem pemantauan dan mewujudkan kursus pengurusan kewangan terhadap para pemain.

"Sistem pelaksanaan FAM sekarang lebih baik daripada dulu, tapi perkara ini masih berlaku. Jadi, FAM masih perlu pertingkatkan sistem pemantauan mereka termasuk menjalinkan kerjasama dengan negara lain dalam mengatasi masalah ini.

"Kalau kita nak berikan pendedahan mengenai keburukan rasuah, pemain sudah tahu. Lebih baik kalau FAM dapat berikan kursus cara menguruskan kewangan untuk masa depan pemain yang rata-rata bergaji tinggi.

"Ia kerana faktor kegagalan menguruskan kewangan dengan baik dilihat antara punca pemain mengambil jalan singkat mencari pendapatan sampingan dengan mengambil rasuah terutama apabila karier mereka semakin menghampiri penghujung," ujarnya.

Sumber berita: BH Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)