Baru-baru ini tular mengenai seorang pesakit yang mengalami kekaburan mata yang disebabkan oleh masalah sinusnya. Menurut pesakit, doktor yang merawatnya menjelaskan faktor utama yang menyebabkan masalah ini adalah pemakanan.

Doktor juga memberitahu supaya jangan meminum milo dan adalah lebih baik jika Milo dibuang terus daripada hidup. Sinusitis adalah keradangan atau keradangan dinding sinus. Sinus adalah rongga kecil yang dipenuhi dengan udara yang terletak di belakang tulang pipi dan dahi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

penyakit sinusitis benarkah penyakit sinusitis tak boleh minum milo lagi

Sinusitis adalah penyakit umum yang boleh menjangkiti semua peringkat umur. Beberapa jenis sinusitis berdasarkan panjang perjalanan penyakit, antara lain:

  1. Sinusitis akut.
  2. Sinusitis subakut
  3. Sinusitis kronik.
  4. Sinusitis berulang

Secara umumnya, gejala sinusitis adalah:

  1. Sakit kepala
  2. Demam dengan suhu 38 ° Celsius atau lebih
  3. Kesesakan hidung atau keluar dari cecair kuning kehijauan
  4. Sakit di muka dan kesakitan apabila ditekan
  5. Kehilangan rasa bau
  6. Bau nafas (halitosis)

Bagi menjelaskan lebih mendalam terhadap kes ini, iluminasi.com mendapat izin untuk mengulangsiar penulisan Dr. Ezairy M. Sallih di laman Facebooknya mengenai sama ada benarkah pesakit yang menghidap sinusitis langsung tidak boleh mengambil atau minum Milo sepanjang hidup mereka.

penyakit sinusitis benarkah penyakit sinusitis tak boleh minum milo lagi 2

Perlu kah Milo terus dibuang daripada hidup mereka?

Jawapannya adalah TIDAK. Berikut merupakan penjelasan Dr. Ezairy

1. Sinusitis boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab. Terdapat beberapa punca alahan atau allergen memang perlu dielakkan oleh pesakit resdung.

2. Makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit resdung sebahagian besarnya bergantung kepada pesakit itu sendiri.

3. Apabila seseorang mengalami jangkitan sinus yang akut, mereka perlu menjauhi beberapa perkara. Ini bergantung kepada pesakit sendiri. Umumnya makanan dan minuman seperti alkohol, coklat, produk tenusu, gula dan seumpamanya perlu dikurangkan sehingga jangkitan telah berlalu selepas beberapa minggu.

4. Ini kerana jenis makanan ini boleh membantu meningkatkan pengeluaran lendir yang mengakibatkan keadaan sinus yang berpanjangan.

4. Jika masalah sinus adalah kronik, orang yang dijangkiti perlu mengelakkan jenis makanan untuk tempoh yang lebih lama atau bahkan mengelakkan pengambilan untuk sepanjang hidup mereka untuk mengurangkan kesan jangkitan sinus yang serius, berulang. Ia seperti makanan laut termasuklah udang, ketam, sotong, sesetengah ikan, ayam dan telur.

5. Perlu diingatkan. TIDAK semua pesakit akan mengalami alahan pada jenis makanan yang sama.

6. Ada pesakit menjadi teruk resdungnya apabila terdedah kepada habuk. Ada yang tak boleh duduk dalam bilik berhawa dingin. Ada pula alah pada sotong, ada pula yang tak ada masalah pada ikan, ayam dan coklat. Setiap kita tak sama.

7. Ubah paradigma dan pemahaman kita. Pak Mail tak boleh makan udang, tak semestinya Pak Atan tak boleh juga. Mereka sama, tapi mungkin tak serupa.
Hakcipta iluminasi.com (2017)