Oleh pada 08 Jan 2020 kategori

Kerajaan Iran telah berikrar membalas dendam terhadap AS atas kematian jeneral tentera Qassem Soleimani, yang terbunuh dalam serangan udara di Baghdad minggu lalu.

Walau bagaimanapun, tuntutan yang tidak berasas muncul bahawa Iran telah meletakkan ganjaran pada kepala Presiden A.S. Donald Trump.

Namun, ia bukanlah dibuat oleh kerajaan Iran sendiri.

Pada 5 Januari, ratusan ribu orang yang berkabung mengiringi keranda membawa jenazah Soleimani di bandar Iran iaitu Ahvaz dan Mashhad.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Menurut laporan dari Newsweek dan Daily Mail, pada satu ketika selama perarakan itu, seorang individu yang bertanggungjawab untuk menyampaikan ucapan pengebumian (eulogist) meminta agar ganjaran diberikan sebagai balasan kepada kepala Trump. 

jenazah qassem soleimani diiringi rakyat iran 483

Lelaki itu didakwa berkata, "Kami (Iran) mempunyai 80 juta orang. Jika setiap seorang daripada kami menyumbang $1, kami akan mempunyai $80 juta, dan kami akan memberi ganjaran kepada sesiapa yang membawa kepalanya (Trump) kepada kami dengan wang tersebut,".

Laporan awal secara tidak benar mencadangkan bahawa ganjaran yang dicadangkan itu disokong oleh kerajaan Iran. Dua akhbar tabloid utama di U.K. memaparkannya sebagai tajuk utama.

"Iran menawarkan ganjaran $80 juta untuk kepala Donald Trump selepas kematian jeneral," kata The Daily Mirror.

"Iran meletakkan $80 juta bagi kepala Donald Trump selepas pembunuhan jeneral," tulis akhbar Metro UK.

senjata nuklear iran 702

Adalah tidak jelas siapa lelaki yang menuntun ganjaran tersebut, atau sama ada dia mempunyai kaitan dengan rejim itu.

Tiada sebarang petunjuk bahawaa Iran telah meluluskan cadangan ganjaran untuk kepala Trump yang dicadangkan oleh lelaki itu. lelaki yang tidak dikenali untuk Trump.

Jadi, adakah Iran benar-benar menawarkan ganjaran bagi sesiapa yang dapat membawa kepala Trump kepada mereka? Tidak.

Apa yang Iran telah katakan?

ayatollah ali khamenei berikrar untuk membalas dendam atas kematian qassem soleimani

(Pemimpin tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei)

Walaupun pemimpin Iran telah berikrar untuk membalas dendam, tiada butiran yang muncul untuk mencadangkan bila atau di mana tindakan balas akan berlaku.

Selepas serangan udara itu, pemimpin tertinggi Ayatollah Ali Khamenei berikrar untuk "pembalasan yang keras".

Presiden Iran Hassan Rouhani menggelarkan pembunuhan Soleimani sebagai sebuah "kejahatan yang kejam," mengatakan Iran akan "membalas dendam" atas kematiannya "bukan sahaja hari ini tetapi juga pada tahun-tahun mendatang."

hassan rouhani

(Presiden Iran Hassan Rouhani)

Menteri Luar Negeri, Mohammad Javad Zarif, memanggil serangan udara di Baghdad sebagai "tindakan pengganas yang pengecut," mengatakan Iran mempunyai hak untuk bertindak balas dengan "sebarang kaedah" pada "bila-bila masa."

Pada 5 Januari, Jeneral Briged Esmail Ghaani, yang telah menggantikan Soleimani sebagai ketua Pasukan Quds Pengawal Revolusi, memberitahu televisyen negara Iran bahawa "tindakan akan diambil."

Bagaimanakah Iran membalas?

tindak balas rakyat iran

Dalam temu bual dengan CNN, Jeneral Hossein Dehghan, penasihat ketenteraan kepada Ayatollah, berkata tindak balas terhadap pembunuhan Soleimani akan "pasti melibatkan tentera."

Hossein berkata negara itu akan membalas secara langsung terhadap tapak-tapak tentera A.S. dan serangan itu akan datang dari Iran dan bukannya salah satu militan bersekutu.

Pada 5 Januari, TV negara Iran, memetik pentadbiran Hassan Rouhani, berkata negara itu tidak akan lagi mematuhi had-had mengenai pengayaan nuklear yang dipersetujui sebelumnya di bawah perjanjian nuklear 2015. 

hezbollah

Di Lubnan, pemimpin kumpulan militan yang disokong Iran, Hezbollah berkata pembunuhan Soleimani menjadikan pangkalan tentera, kapal perang dan anggota tentera A.S. di seluruh kawasan tersebut adil untuk diserang.

Sementara itu di Iraq, penggubal undang-undang meluluskan gerakan yang akan menyingkirkan semua tentera asing dari rantau itu. Ketika ini, lebih daripada 5,000 tentera Amerika berada di tanah di rantau berkenaan.

Apakah yang telah dikatakan oleh Trump?

donald trump arahkan pembunuhan qassem soleimani

Dalam satu tweet pada 4 Januari, Trump berkata Iran "bercakap dengan sangat berani tentang mensasarkan aset-aset tertentu AS."

Trump berkata bahawa A.S. telah mensasarkan 52 tapak Iran, beberapa daripadanya "pada tahap yang sangat tinggi dan penting untuk Iran serta budaya Iran. Sasaran tersebut dan Iran sendiri, akan diserang dengan begitu pantas dan begitu dahsyat".

Trump berkata 52 sasaran tersebut mewakili 52 orang Amerika yang menjadi tebusan di Iran pada tahun 1979 selepas mereka ditahan di Kedutaan A.S. semasa Revolusi Iran tersebut.

tentera amerika syarikat 223

Trump juga mengatakan bahawa jika Iran melancarkan serangan, A.S. "akan menyerang mereka dengan lebih keras daripada yang mereka pernah diserang sebelum ini!"

Pada 5 Januari, Trump bercakap dengan lagak tentang keupayaan tentera A.S..

"Kami adalah yang terbesar dan terhebat di dunia setakat ini. Jika Iran menyerang pangkalan Amerika atau mana-mana rakyat Amerika, kami akan menghantar peralatan baru kami menyerang mereka, dan tanpa ragu-ragu!," kata Trump.

Rujukan:

1. Global News

2. Snopes

3. Mirror
Hakcipta iluminasi.com (2017)