Ia adalah perkara biasa bagi seseorang yang boleh melihat tertanya-tanya apa yang dilihat oleh orang buta, atau bagi orang yang buta tertanya-tanya sama ada pengalaman mereka adalah sama dengan orang buta yang lain.

Tidak ada satu pun jawapan yang tepat kepada soalan ni: "Apa yang dilihat oleh orang buta?" kerana terdapat tahap kebutaan yang berbeza.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Juga, disebabkan oleh otak yang "melihat" maklumat, adalah penting sama ada seseorang itu pernah melihat atau tidak. 

Buta sejak lahir

caliph buskers

Seseorang yang tidak pernah melihatnya atau dalam erti kata lain buta sejak lahir, mereka tidak boleh melihat.

Samuel, yang dilahirkan buta, memberitahu bahawa tanggapan bahawa orang buta melihat semuanya hitam adalah tidak betul kerana orang itu tidak mempunyai penglihatan lain untuk dibandingkan dengannya.

"Ia langsung tiada apa-apa", kata Samuel.

Untuk orang yang celik, adalah sangat membantu jika anda berfikiran seperti ini: Tutup sebelah mata dan gunakan mata yang terbuka untuk fokus kepada sesuatu.

Adakah mata anda yang tertutup dapat melihat? Tiada apa-apa, dan bukannya hitam juga.

Satu lagi analogi adalah membandingkan pandangan orang buta kepada apa yang anda lihat dengan siku anda.

Dilahirkan celik kemudian buta

penglihatan orang buta

Orang yang pernah mempunyai penglihatan tetapi telah kehilangannya mempunyai pengalaman yang berbeza.

Ada yang menggambarkan kegelapan, seperti berada di dalam gua. Sesetengah orang melihat percikan api atau mengalami halusinasi visual yang nyata yang mungkin dalam bentuk-bentuk yang dikenali, bentuk rawak dan warna, atau kelipan cahaya.

"Visi" adalah ciri utama sindrom Charles Bonnet (CBS). Sindrom Charles Bonnet (CBS) adalah keadaan biasa di kalangan orang-orang yang telah kehilangan penglihatan mereka.

CBS mungkin kekal atau bersifat sementara. Ia bukan penyakit mental dan tidak dikaitkan dengan kerosakan otak.

Selain daripada buta sepenuhnya, juga terdapat buta fungsional atau functional blindness. Definisi buta ini berbeza dari satu negara ke negara lain.

Di Amerika Syarikat, ia merujuk kepada kecacatan penglihatan di mana penglihatan pada bahagian mata yang lebih baik dengan pembetulan terbaik melalui cermin adalah lebih teruk daripada daripada 20/200.

Organisasi Kesihatan Dunia mentakrifkan buta sebagai mempunyai penglihatan pada mata terbaik yang diperbetulkan (dengan cermin mata) tidak lebih daripada 20/500 atau mempunyai kurang daripada 10 darjah penglihatan.

apa yang dapat dilihat orang buta

Apa yang dilihat oleh orang buta fungsional bergantung kepada tahap kebutaan dan bentuk kemerosotan, seperti:

1. Buta yang disahkan

Seseorang itu mungkin dapat melihat objek besar dan orang, tetapi mereka tidak fokus. Orang buta yang sah boleh melihat warna atau melihat fokus pada jarak tertentu. Sebagai contoh, dapat mengira jari di hadapan muka.

Dalam kes lain, ketajaman warna mungkin hilang atau semua penglihatan adalah kabur.

Pengalaman sangat berubah-ubah. Joey, yang mempunyai penglihatan 20/400, memberitahu bahawa dia "sentiasa melihat tompokan neon yang selalu bergerak dan berubah warna."

2. Penglihatan ringan

Seseorang yang masih mempunyai penglihatan ringan tidak boleh membentuk imej yang jelas, tetapi boleh memberitahu apabila lampu hidup atau mati.

3. Penglihatan terowong

Penglihatan mungkin agak normal (atau tidak), tetapi hanya dalam jarak tertentu. Seseorang yang mempunyai penglihatan terowong tidak dapat melihat objek kecuali dalam kon yang kurang dari 10 darjah.

Adakah orang buta boleh melihat dalam mimpi mereka?

mimpi orang buta

Seseorang yang lahir buta juga mengalami mimpi, tetapi tidak melihat imej. Mimpi mereka boleh merangkumi bunyi, maklumat sentuhan, bau, rasa, dan perasaan.

Sebaliknya, jika seseorang mempunyai penglihatan dan kemudian kehilangannya, mimpi mereka mungkin termasuk imej. Orang yang mengalami masalah penglihatan (buta secara sah) dapat melihat dalam mimpi mereka.

Kemunculan objek dalam mimpi bergantung pada jenis dan sejarah kebutaan seseorang. Kebanyakannya, penglihatan dalam mimpi adalah setanding dengan jangkauan penglihatan yang telah dimiliki sepanjang hidup seseorang.

Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai buta warna tidak akan tiba-tiba melihat warna-warna baru semasa bermimpi.

Seseorang yang penglihatannya merosot dari masa ke masa mungkin bermimpi dengan kejelasan sempurna pada hari-hari sebelumnya atau mungkin bermimpi pada ketajaman masa kini.

mimpi orang buta 2

Orang yang mempunyai penglihatan dan memakai cermin mata mempunyai pengalaman yang sama.

Mimpi mungkin boleh difokuskan dengan sempurna, atau tidak. Ini berdasarkan pengalaman yang dikumpulkan dari masa ke masa.

Seseorang yang buta tetapi boleh melihat kelipan cahaya dan warna dari sindrom Charles Bonnet boleh menggabungkan pengalaman ke dalam mimpi mereka.

Agai menghairankan, pergerakan mata pesat yang menyifatkan tidur REM berlaku pada sesetengah orang buta, walaupun mereka tidak melihat imej dalam mimpi.

Kes-kes di mana pergerakan mata pesat tidak berlaku adalah lebih berkemungkinan apabila seseorang telah buta sama ada sejak kelahiran atau hilang penglihatan pada usia yang sangat muda.

Melihat cahaya secara tak visual 

melihat warna secara tak visual

Walaupun ini bukan sejenis penglihatan yang menghasilkan imej, ada kemungkinan orang yang benar-benar buta melihat cahaya secara tidak visual.

Bukti itu bermula dengan projek penyelidikan tahun 1923 yang dijalankan oleh pelajar siswazah Harvard, Clyde Keeler. Clyde membiakkan tikus yang mempunyai mutasi di mana mata haiwan ini kekurangan reseptor foto pada retina.

Walaupun tikus ini tidak mempunyai rod dan kon yang diperlukan untuk penglihatan, anak matanya bertindak balas terhadap cahaya dan mengekalkan irama sirkadian yang ditetapkan oleh kitaran siang dan malam.

iprgcs

(ipRGC)

80 tahun kemudian, para saintis menemui sel-sel khas yang dikenali sebagai "sel-sel ganglion retina yang berpotensi picensitif" (ipRGC) dalam mata tikus dan manusia.

IPRGC ditemui pada saraf yang melakukan isyarat dari retina ke otak dan bukan pada retina itu sendiri. Sel-sel ini mengesan cahaya sambil tidak menyumbang kepada penglihatan.

Oleh itu, jika seseorang mempunyai sekurang-kurangnya satu mata yang dapat menerima cahaya (boleh melihat atau tidak), dia secara teorinya dapat merasakan cahaya dan gelap.

Rujukan:

1. Semantic Scholar

2. NCBI

3. Thought
Hakcipta iluminasi.com (2017)