Sama ada anda seorang peminat sukan atau tidak, sukan merupakan sebahagian yang tidak dapat dielakkan terutamanya jika negara atau bandar anda mengajurkan sesuatu temasya.

Setiap empat tahun, apabila Sukan Olimpik atau Piala Dunia diadakan, agak sukar untuk menyembunyikan semangat kesukanan ini.

Malah, seseorang yang langsung tidak meminati sukan juga akan berasa bangga jika seorang atlet dari negara mereka mara ke final.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walau bagaimanapun, selepas trofi Piala Dunia dimenangi, atau semua pingat emas Olimpik dihitung, apakah manfaat sebenar yang dirasai oleh negara itu sendiri?

Kelebihan Menang Piala Dunia FIFA

perancis menang piala dunia

Bagi yang mengikuti perkembangan bola sepak, Piala Dunia FIFA adalah temasya empat tahun sekali yang berlangsung selama sebulan pada musim panas.

Sebanyak 48 buah pasukan kebangsaan bersaing untuk merebut gelaran juara dunia bola sepak.

Piala Dunia FIFA pada tahun 2018 telah dimenangi oleh Perancis, yang membawa pulang RM157 juta ($38 juta), sebahagian daripada wang tunai RM1.7 bilion ($400) yang dianugerahkan kepada 32 pasukan teratas.

Lebih khusus, wang ini diberikan kepada organisasi FIFA kebangsaan Perancis, yang boleh memilih untuk melakukan apa sahaja dengannya.

Sebahagian besar daripada RM157 juta itu akan dibelanjakan dalam bentuk bonus pemain, serta kenaikan gaji untuk jurulatih, bidang dan kemudahan baru, dan lebih banyak kuasa beli untuk ejen bebas dan tersedia pemain.

Pemain secara individu juga boleh mendapat manfaat daripada tajaan yang meningkat dan menjadi rebutan dalam bola sepak, tetapi ini tidak memberi manfaat kepada negara secara keseluruhan.

piala dunia

Piala Dunia Rugby juga mempunyai struktur serupa dari segi pemberian wang dan pembahagian kepada organisasi ragbi kebangsaan.

Sepanjang Piala Dunia, terutamanya ketika ia berlangsung hingga ke peringkat akhir, seluruh dunia berpaling ke negara-negara yang masin bersaing.

Ini dapat meningkatkan daya tarikan negara dari segi pelancongan, dan secara amnya meningkatkan kedudukan negara dalam dunia sukan. 

Walaupun tidak ada hubungan secara langsung, kualiti di pentas sukan global sering disamakan dengan kaitan dari segi ekonomi, pembangunan, dan kekuatan politik.

Keuntungan menjadi juara dunia lebih sukar untuk diukur berbanding anugerah kewangan langsung yang diterima oleh pasukan yang menang.

Manfaat Menang Sukan Olimpik

lee chong wei menang pingat olimpik

Pertarungan siapa yang lebih hebat dalam sukan olahraga di antara negara-negara juga berlangsung empat tahun sekali, iaitu dalam Sukan Olimpik.

Dalam 28 Sukan Olimpik yang lalu, sebanyak 206 negara berbeza telah mengambil bahagian, jadi untuk tempoh hampir sebulan, semua atlet terbesar di dunia berkumpul untuk bersaing.

Sukan Olimpik berasal dari Yunani kuno di mana para atlet bersaing untuk membawa pulang kehormatan dan kemuliaan kepada negara mereka.

Walaupun sukan ini berehat selama 1,500, tujuan atlet zaman moden agak serupa.

Tidak ada faedah kewangan langsung bagi mereka yang memenangi pingat emas di Sukan Olimpik, dengan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa yang bersandar pada moto mereka yang "Lebih pantas, lebih tinggi dan lebih kuat".

sukan olimpik 45

Kebanyakan negara mempunyai tahap penajaan kerajaan untuk atlet dan pasukan kebangsaan, jadi memenangi pingat tambahan boleh menyebabkan peralihan dalam belanjawan, menyumbangkan lebih banyak wang untuk usaha ini.

Atlet kebangsaan yang berjaya juga akan mempopularkan sukan-sukan di negara tertentu sekaligus memberi inspirasi kepada lebih ramai anak muda untuk menjadi atlet profesional.

Para atlet yang sama mungkin akan dikenali di peringkat antarabangsa, menjadikan mereka berharga untuk tajaan dan pengiklanan, sama seperti bintang Piala Dunia.

Juga sejajar dengan negara-negara Piala Dunia, negara-negara yang mana atletnya berdiri di atas podium untuk menerima pingat yang dimenangi akan mendapat perhatian seluruh dunia, yang boleh membawa kepada peningkatan dalam pelancongan, pelaburan dan faedah tidak langsung yang lain.

Kelebihan Tuan rumah temasya sukan

penganjuran piala dunia fifa di brazil

Dalam perkara yang berkaitan, agak menarik untuk kita melihat pada bandar-bandar dan negara-negara yang menganjurkan acara kejohanan.

Walaupun mendapat hak untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia atau Sukan Olimpik dianggap sebagai penghormatan yang besar, penduduk tempatan sering mempunyai perasaan yang bercampur.

Menjadi negara tuan rumah untuk acara sedemikian boleh menyebabkan rangsangan awal ekonomi, terutamanya disebabkan oleh stadium dan kemudahan baru yang kerap dibina.

Jenis penghargaan menjadi tuan rumah ini juga boleh menjadi permulaan untuk mengemas kini infrastruktur dan pengangkutan awam.

Bandar dan negara tuan rumah juga mengalami rangsangan ekonomi sementara semasa acara itu sendiri, kerana puluhan ribu orang akan membanjiri kawasan berkenaan untuk tempoh sebulan.  

sukan olimpik jepun 2020 apakah kelebihannya

Walau bagaimanapun, para penduduk yang tinggal di bandar-bandar dan negara-negara di mana temasya ini dianjurkan, pada akhirnya tidak mendapat manfaat jangka panjang.

Projek-projek dan infrastruktur utama boleh menyebabkan trafik menjadi teruk dan menjadi gangguan untuk bertahun-tahun sebelum acara bermula.

Tambahan pula, faedah kewangan sering disalurkan ke kemudahan dan industri yang dibina untuk acara ini, yang mana akan dibiarkan sebaik sahaja kejohanan berakhir dan menyebabkan lebih banyak masalah.

stadium olimpik di rio yang terbengkalai

(Stadium Olimpik di Brazil yang dibiar terbengkalai selepas temasya sukan berakhir)

Stadium yang tidak digunakan lagi digunakan dan diselubungi oleh rasuah di Brazil yang dibina untuk Piala Dunia 2014 adalah satu contoh yang sangat tepat untuk hal ini.

Dalam banyak kes, penduduk dan warganegara dijanjikan dengan wang untuk mendapatkan sokongan mereka, sebagai tambahan kepada kebanggaan negara dan kehormatan menjadi tuan rumah kejohanan.

Akan tetapi janji-janji itu jarang sekali dipenuhi.

Biasanya akan ada kos yang perlu dibiayai oleh pembayar cukai yang berlanjutan selama bertahun-tahun, dan kos berlebihan di bandar-bandar adalah perkara biasa.

Sukan Olimpik Montreal telah melepasi bajet lebih daripada satu $1 bilion, dan memerlukan tempoh tiga dekad untuk melunaskan hutang sepenuhnya.

sukan olimpik montreal 1976

Dan yang terakhir, biasanya terdapat kemungkinan di mana penganjuran kejohanan sukan berakhir dengan kegagalan, yang boleh memusnahkan sesebuah bandar atau negara.

Secara keseluruhan, menganjurkan acara kejohanan dilihatkan sama ada sebagai berkat, atau satu sumpahan, bergantung kepada faktor yang hanya diketahui ketika ia sudah pun terlambat. 

Kesimpulan

Menjadi juara dunia adalah sesuatu yang sangat sukar dan sering dicemburui, tetapi bagi negara yang memenangi sesuatu kejohanan, manfaat secara lansung yang diterima tidak begitu banyak.

Rujukan

1. AperianGlobal

2. CourseHero

3. EconomicsHelp

4. Science

5. Social Science Research Network
Hakcipta iluminasi.com (2017)