Dalam sejarah, Perang Vietnam merupakan antara perang yang paling dahsyat dan diingati disebabkan jumlah orang yang terbunuh dan penggunaan senjata kimia yang masih meninggalkan kesan kepada penduduk tempatan sehingga generasi masa kini. Dianggarkakn 3 juta manusia terkorban dalam peperangan ini.

Peperangan ini terjadi antara pihak kerajaan Selatan Vietnam dan kerajaan Utara Vietnam. Walaupun kedua-dua kerajaan ini mempunyai cita-cita yang sama untuk menggabungkan kedua-dua bahagian Vietnam ini untuk menubuhkan sebuah negara Vietnam, perbezaan fahaman antara kedua kerajaan ini menghalangnya. Pada ketika itu, kerajaan Utara Vietnam berfahaman komunis sementara kerajaan Selatan Vietnam pula berfahaman anti-komunis.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Amerika Syarikat pada ketika ingin menghalang penyebaran fahaman komunis telah bertindak menghantar bantuan ketenteraan kepada kerajaan Vietnam Selatan. Perang ini berlaku pada tahun 1955 hingga tahun 1975. Tempoh perang yang panjang ini telah memaksa Amerika Syarikat bertindak agresif melancarkan sebuah operasi menggunakan senjata kimia. Operasi ini dikenali sebagai Operasi Ranch Hand.

Penggunaan Agen Oren

agen oren

Antara strategi yang digunakan pihak Amerika Syarikat adalah memutuskan bekalan makanan musuh. Bagi tujuan ini, mereka telah merancang untuk memusnahkan hutan-hutan dan ladang-ladang penduduk tempatan yang disyaki menyalurkan bantuan makanan kepada pihak musuh.

Untuk memusnahkan kawasan hutan dan ladang, cecair kimia yang dirumus khas telah dihasilkan. Cecair kimia ini diberi nama nama Agen Oren. Selama 10 tahun lamanya, helikopter dan jet pejuang Amerika Syarikat telah menyembur cecair ini ke kawasan hutan dan ladang tanaman milik penduduk.

Para saintis yang menghasilkan cecair kimia ini berjanji bahawa ianya hanya membunuh tumbuh-tumbuhan dan tidak akan mempunyai kesan sampingan kepada manusia. Untuk mempercepatkan usaha merosakkan hutan dan ladang tanaman penduduk, Amerika Syarikat bertindak menggunakan bahan kimia ini pada konsentrasi yang lebih daripada yang kebiasaannya digunakan.

Dari satu sudut, usaha mereka ini dianggap berjaya mencapai matlamatnya. Dikatakan 5 juta ekar hutan dan ladang tanaman berjaya dimusnahkan oleh cecair kimia ini. Walaupun begitu, tanpa mereka sedari penggunaan cecair kimia ini mempunyai kesan yang lebih dahsyat tanpa kepada manusia dan alam sekitar.

Kesan sampingan kepada manusia

Kesan cecair Agen Oren ini kepada manusia hanya dapat dilihat selepes beberapa tahun ianya digunakan. Walaupun bahan kimia ini disembur ke hutan dan ladang tanaman, kira-kira 4 juta manusia telah terdedah kepada bahan berbahaya ini melalui hasil tanaman yang diperolehi dari ladang-ladang tanaman yang telah disembur dan juga melalui pernafasan.

mutasi akibat agen oren

Cecair kimia ini mempunyai kesan yang sangat dahsyat. Beberapa tahun selepas penggunaan Agen Oren, banyak bayi yang dilahirkan di Vietnam mengalami kecacatan fizikal dan mental. Malah, kebanyakan bayi juga dilaporkan mengalami mutasi yang teruk. Ada diantaranya yang mempunyai lebih banyak jari, tangan dan kaki daripada manusia normal malah ada yang dilahirkan tanpa mata.

Kecacatan fizikal dan masalah mental menyukarkan generasi baru yang dilahirkan ini meneruskan hidup seperti manusia normal yang lain. Kebanyakan yang dilahirkan cacat ini akan diasingkan dan ditempatkan di sebuah perkampungan khas yang digelar Peace Village. Di sini terdapat pekerja khas yang akan menjaga dan menguruskan mereka agar dapat hidup dengan sempurna.

kesan buruk senjata kimia

Walaupun kejadian ini sudah berlaku berpuluh tahun, kesan mutasi daripada cecair Agen Oren ini dikatakan masih wujud sehingga ke hari ini. Terdapat bayi-bayi yang dilahirkan cacat dan tidak dapat diselamatkan sejurus selepas kelahiran.

Di hospital yang terletak di Peace Village ini, terdapat sebuah bilik khas yang menyimpan mayat bayi cacat atau janin cacat yang mati dalam kandungan. Ada yang mempunyai 2 kepala, tiada mata, bentuk anggota kaki yang pelik dan sebagainya. Mayat-mayat ini tetap disimpan sebagai peringatan kepada generasi akan datang tentang bahayanya penggunaan senjata kimia terhadap manusia.

Kesan kepada alam sekitar dan tentera Amerika Syarikat

kesan agen oren kepada alam sekitar

Walaupun kesan penggunaan Agen Oren lebih dirasai penduduk tempatan, askar-askar Amerika Syarikat dilaporkan turut mendapat kesan sampingan. Rekod kesihatan askar veteran Amerika Syarikat menunjukkan bahawa kebanyakan yang terlibat secara langsung dengan Agen Oren seperti penghasilan dan penyemburan cecair tersebut, menghadapi pelbagai masalah kesihatan dan penyakit seperti lymphoma, leukemia dan kancer.

Kerana konsentrasi Agen Oren yang sangat tinggi daripada yang biasanya digunakan untuk meracun tanaman, kesannya masih wujud kepada kawasan yang disembur. Walaupun sudah berpuluh tahun, tiada tumbuh-tumbuhan yang mampu hidup di kawasan yang telah disembur dengan cecair merbahaya ini. Ini menunjukkan bahawa tanah di kawasan yang terlibat masih tercemar dengan cecair Agen Oren ini seterusnya menghalang pertumbuhan pokok di kawasan tersebut.

Kesan buruk yang dapat dilihat daripada penggunaan senjata kimia semasa Perang Vietnam ini mengingatkan kita akan bahaya penggunaan senjata kimia kepada manusia dan sekitar. Ianya bukan sahaja membunuh, malah boleh mengakibatkan kejadian yang lebih buruk lagi kepada manusia antaranya mutasi dan pelbagai penyakit berbahaya seperti leukimia dan kanser.

Kredit:

  1. Military.com
  2. WikiPedia
  3. NY TimesHakcipta iluminasi.com (2017)