Tak perlu dijelaskan lagi, semua orang tahu bahawa menurunkan berat badan adalah sesuatu yang sangat sukar!

Menjaga pemakanan dan bersenam secara berterusan adalah 2 perkara penting dalam melakukannya tetapi ia merupakan yang paling tidak disukai kebanyakan orang.

Jadi, apabila golongan hawa mendengar sesuatu yang dapat menjamin kelangsingan badan terutamanya di bahagian pinggang dalam hanya beberapa minggu tanpa berusaha, sudah tentu mereka akan teruja.

BESARKAN TEKS     A-  A+

ibu 3 anak pakai korset

Jadi, kemunculan "latihan pinggang" atau "waist training" membuatkan wanita seolah-olah hilang akal.

Ia melibatkan pemakaian baju seperti korset (seperti di abad ke-16) untuk merapatkan bahagian teras, pinggul, dan belakang badan anda.

Caranya adalah dengan memakainya pakaian ini untuk tempoh tertentu setiap hari dan akhirnya badan anda akan "membentuk" menjadi lebih ramping dengan sendirinya. waktu setiap hari, dan akhirnya, badan anda "membentuk" dirinya menjadi seorang yang lebih ramping.

pemakaian peramping pinggang tidak buatkan anda ramping

Dan disebabkan pengaruh ramai selebriti yang memakai alat ini terutamanya keluarga Kardashian dan juga beberapa nama-nama terkenal di Malaysia, ramai wanita yang berharap mendapatkan bentuk badan yang menawan dengan memakai korset. 

Namun, apakah sebenarnya istilah latihan pinggang ini dan lebih penting, adakah ia selamat serta berkesan seperti yang didakwa?

Tetapi apa sebenarnya latihan istilah pinggang dan yang lebih penting, adakah ia selamat dan berkesan seperti yang dikatakan orang?

Patutkah anda cuba memakai alat peramping pinggang?

Jawapannya adalah tidak. 

Kesan dan risiko pemakaian 

mitos tentang korset

Apabila anda memakai peranti berusia 500 tahun ini, pelbagai risiko kesan buruk akan berlaku. Antaranya adalah:

Memudaratkan organ anda

kesan organ dalaman akibat pemakaian korset

Memakai peramping pinggang untuk jangka masa yang panjang boleh membahayakan organ anda dan menyebabkan kerosakan kekal.

Ia juga akan mengehadkan aliran darah dan oksigen ke organ penting anda yang boleh membawa kepada dan kesukaran bernafas.

Malah, menurut Dr. Christopher Ochner, pakar penurunan berat badan dan pemakanan di Hospital Gunung Sinai terdapat kes di mana sesetengah wanita pengsan kerana memakainya terlalu lama.

Menyebabkan dehidrasi

kim kardashian memakai peramping pinggang

Peramping pinggang akan memanaskan suhu teras dan boleh menyebabkan peluh berlebihan. Ini bermakna anda akan kehilangan berat air dalam badan dan berisiko untuk mengalami dehidrasi.

Meningkatkan kemungkinan gangguan pencernaan

Peramping pinggang juga menekan di bahagian dada anda, meningkatkan peluang untuk pedih ulu hati dan senak.

Bukan sahaja ia boleh menyebabkan kesakitan, tetapi asid refluks yang berulang-ulang dapat menyebabkan kerosakan jangka panjang dengan mengikis dinding esofagus anda.

Menyebabkan kerengsaan kulit

ibu 3 anak pinggang 18 inchi

Memakai peramping pinggang yang dibalut rapat dan ketat di pinggang anda selama berjam-jam boleh menyebabkan kerengsaan dan ruam.

Ia juga akan menyebabkan lebam-lebam yang mana dalam kes teruk, lebam akan berlaku pada bahagian teras badan anda.

Malah, pakar-pakar mengatakan ia langsung tidak memberikan hasil. Menurut Dr. Christopher Ochner, membuang lemak atau mengecilkan bahagian badan tertentu adalah tidak wujud dan sesuatu yang mustahil.

Jika anda "menekan" perut anda, kesemua lemak yang ada akan kembali ke tempat asal sebelum peramping pinggang dipakai, tak kiralah berapa lama pun anda memakainya.

Ya, ada di antara mereka yang tidak mengalami sebarang kesan sampingan dengan memakai peramping pinggang. Namun untuk mendapatkan hasil seperti mengecilkan pinggang dan kurangkan berat badan, ia tidak akan berlaku.

adakah pemakaian korset berkesan untuk rampingkan pinggang 630

Pembentuk badan ini tidak akan memberikan kesan yang kekal seperti mana yang anda mahukan. Apa yang anda lakukan sebenarnya adalah menekan lemak anda masuk ke tempat lain, dan bukannya menghilangkannya.

Ia mungkin berhasil untuk membuatkan anda kelihatan kurus dan ramping semasa memakainya, tetapi ia tidak akan berkekalan. Dan mustahil untuk anda memakainya 24 jam sehari.

Ingat, pembakaran lemak hanya berlaku dari dalam dan bukannya dari luar dengan memakai korset atau menyapu krim "kurus" yang dijual di pasaran.

Jika anda benar-benar ingin badan yang kurus dan ramping, lakukan 2 perkara yang dinyatakan di atas iaitu menjaga pemakanan dan menjalani kehidupan sihat dengan bersenam.

Rujukan:

1. Marie Claire

2. Marie France

3. T-Nation
Hakcipta iluminasi.com (2017)