Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, idea untuk memiliki taman air telah berkembang dan menikmati populariti di kalangan orang ramai.

Ini tidak terhad kepada bahagian-bahagian tertentu di dunia sahaja. Malah, orang di seluruh dunia terus menikmati taman hiburan yang basah dan menggiurkan ini.

Antara yang menjadikan tarikan paling menarik tentang sesebuah taman tema air adalah keluasannya, dan iluminasi.com kongsikan 8 taman tema air paling besar di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

8. Sunway Lagoon – Malaysia

sunway lagoon

Kuala Lumpur adalah satu lagi negara Asia yang telah menarik perniagaan antarabangsa untuk memulakan operasi mereka sambil membuktikan menjadi tarikan pelancong yang hebat secara serentak.

Pengunjung dan penduduk tempatan sama suka menghabiskan waktunya untuk menikmati taman air Sunway Lagoon yang sejuk di negara ini dengan iklim tropika.

Taman seluas 356,123 meter persegi ini dibina 150 kaki di atas permukaan tanah di kawasan tanah terbiar perlombongan bijih timah.

Ketika ini, ia menyediakan 90 tarikan yang tersebar di 6 buah taman.

7. Wild Wadi Water Park – Emiriah Arab Bersatu

wild wadi water park

Dubai telah menjadi bandar peranginan bertaraf dunia dalam dekad yang lalu.

Dalam usaha menarik ramai orang, beberapa taman hiburan yang menarik telah dibuka di metropolis yang meriah ini. Taman Air Wadi adalah salah satu yang paling ketara.

Disebabkan suhu di negara ini yang terlalu panas, Taman Air Wadi mendapat sambutan yang begitu menakjubkan.

Ia dibuka pada tahun 1998 dan terdiri daripada 3 buah kolam serta 17 jenis gelongsor air.

6. Wet’n’Wild Gold Coast – Australia

wet n wild gold coast

Selain dari pantai Gold Coast di Queensland, negara kanggaroo ini juga menarik banyak pelancong ke taman air basah terbesarnya di Wet Water 'Wild, juga di Gold Coast.

Ia dibuka sepanjang tahun, terutamanya kerana populariti yang diminati oleh penduduk setempat.

Oleh itu, anda boleh merancang percutian anda pada bila-bila masa sepanjang tahun untuk memasukkan taman ini dalam jadual perjalanan anda.

Jika anda seorang peminat taman air, anda akan menyukai banyak tunggangan yang mendebarkan, terutamanya gelongsor corong yang boleh menampung 4 orang.

5. Schlitterbahn – Amerika Syarikat

schlitterbahn

Ketika melawat Schlitterbahn, anda akan menghargai dan memahami mengapa taman air besar ini telah berulang kali diisytiharkan sebagai taman air yang paling baik di dunia.

Tidak dinafikan, taman air besar ini adalah antara yang terbaik. Kanak-kanak akan gembira menggunakan tiub air yang panjangnya hampir 5 kilometer, 7 kawasan percikan air, 17 gelongsor air dan satu mesin meluncur.

Semua orang tak kira umur boleh menikmati pengalaman di sini.

4. Noah’s Ark Water Park - Amerika Syarikat

noah s ark water park

Noah’s Ark Water Park adalah taman air terbesar di Amerika Syarikat. Taman air dalaman (indoor) merangkumi 4 bangunan berasingan.

Jumlah keluasan gabungan kesemuanya adalah seluas 22,296 meter persegi, lebih besar daripada World Water Park di Kanada.

Tetapi, taman tema air ini tidak berada di lokasi yang sama. Rangkaian air yang pelbagai menyumbang dalam menjadikannya terkenal di kalangan taman air yang paling menarik di seluruh dunia.

Ia mengandungi kolam air terpanjang di Amerika Syarikat dan dua kolam gelombang raksasa ditambah dengan lebih daripada 40 perairan air dan sepasang sungai malas.

3. Chime-Long Water Park – China

chime long water park

Merangkumi kawasan lebih dari 30 ekar atau 121,406 meter persegi, Taman Air Chime Long adalah taman air terbesar di seluruh China.

Sudah tentu, ia mempunyai pelbagai jenis sukan air seperti mana-mana taman air lain yang termasuk kolam gelombang, gelongsor air dan sungai malas tetapi ia juga memiliki beberapa permainan tunggangan air yang sangat inovatif yang tidak dijumpai di mana-mana sahaja di dunia.

Antara yang sangat menyeronokkan dan disukai adalah yang mana penunggang ditembak di udara, membolehkan mereka terapung di udara seketika di udara sebelum duntuk menggantung berat untuk seketika sebelum menjunam kembali.

2. World Water Park – Kanada

world water park kanada 574

Taman air kedua terbesar di dunia yang bernama World Water Park terletak di Edmonton, Kanada.

Memandangkan keadaan iklim negara itu terlalu sejuk untuk menawarkan taman air luaran, ia merancang sebuah taman air yang sepenuhnya di dalam bangunan.

Ini bermakna jika anda berada di Kanada walaupun di musim sejuk, anda boleh menikmati percikan air dan bermain di perairan besar-besaran serta tunggangan mendebarkan.

Taman ini direka untuk menampung 5 ribu pelawat dalam satu masa. Suhu air purata dikekalkan pada 28° C. Ia mempunyai kolam gelombang dalaman yang terbesar di seluruh dunia dengan kapasiti air 12.3 juta liter.

Cyclone and Twister, kedua-duanya adalah 25 meter, adalah gelongsor tertinggi di taman ini.

1. Tropical Islands – Jerman

tropical islands jerman

Tropical Islands adalah taman air terbesar di dunia ketika ini. Ia terletak hampir 60 kilometer dari pusat bandar Berlin.

Tapak taman tema ini adalah bekas lapangan terbang Soviet yang hanya tujuh puluh meter di atas paras laut. Taman tema air ini mempunyai banyak kawasan bertema yang berbeza.

Sebagai contoh, Tropical Village mereplikasi bangunan tradisional dari Bali, Borneo, Samoa dan Thailand manakala The Rainforest mengandungi kira-kira 50,000 tumbuhan dengan 600 jenis termasuk beberapa tumbuhan yang jarang ditemui.

Bali Lagoon sangat popular kerana terusan, pancutan air, dua slaid air dan pusaran air, dikekalkan pada suhu 32 ° C.
Hakcipta iluminasi.com (2017)