wakhan valley afghanistan

Salah seorang pembaca kami bertanyakan kepada kami, adakah ada tempat pelancongan menarik di Afghanistan? Afghanistan satu ketika dulu adalah negara pelancongan yang aktif sebelum ketidak stabilan negara mereka membuatkan aktiviti pelancongan tersekat.

Masalahnya, pelancong perlu memastikan kita mengelakkan kawasan-kawasan tidak selamat semasa kita di sana, melainkan kita sendiri mahu merasai apa pengalaman hidup dalam tempat berisiko tinggi. Berikut adalah 8 lokasi pelancongan di Afghanistan yang patut anda cuba kunjungi sekiranya anda berminat dengan sedikit cabaran.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Masjid Biru, Mazar i-Sharif

blue mosque

Masjid yang dikenali dengan gelaran 'masjid biru' mempunyai rekabentuk senibina yang cukup indah dengan corak geometrik arabesque memenuhi dinding masjid yang dihiasi warna biru dan emas.

2. Band-e-Amir National Park

taman negara bird e amir afghanistan

Salah satu lokasi taman negara yang cantik di Afghanistan, keindahan semulajadinya mampu membuatkan sesiapa saja yang gemarkan alam semulajadi tertawan. Amat sesuai untuk mereka yang gemar aktiviti perkhemahan dan berkayak di tasik yang jernih airnya.

3. Masjid Jumaat

masjid jumaat herat

Selain Masjid Biru, Masjid Jumaat yang terletak di Herat merupakan salah satu masjid ikonik Afghanistan. Dikatakan antara salah satu masjid paling cantik di dunia, pengunjung yang hadir di sana bukan sekadar dapat menikmati ketenangan masjid, malahan dapat berjual beli dengan peniaga yang meniaga di situ.

4. Lembah Bamiyan

lembah bamiyan buddha

Menjadi pusat agama Buddha di Afghanistan satu masa dahulu, Lembah Bamiyan masih wujud sehingga ke hari menempatkan pelbagai jenis monumen agama Buddha, serta tarikan utamanya dua patung Buddha yang mempunyai ketinggian 35 meter dan 53 meter. Bagaimanapun, kedua-dua patung itu telahpun diletupkan tentera Taliban pada 2001. Kini, kedengaran ura-ura proses pembinaan semula patung itu akan dimulakan.

5. Muzium Negara Afghanistan

muzium kabul bilik nuristani

Menempatkan tinggalan-tinggalan sejarah yang menceritakan perubahan-perubahan negara Afghanistan dari zaman sebelum kejatuhan kerajaan mereka pada tahun 90-an, yang menyebabkan banyak artifak berharga dicuri. Kini mereka masih lagi dalam proses memperolehi semula banyak artifak yang hilang dengan 70% daripada 100 ribu artifak masih lagi belum dapat ditemui.

6. Pergunungan Panjshir

lembah pansjir

Salah satu lokasi paling cantik di Afghanistan, kawasan pergunungan ini menjadi pilihan mereka yang sukakan aktiviti lasak mendaki gunung. Menjadi tempat tinggalan beberapa kelengkapan tentera Soviet satu masa dulu, bagi mereka yang hendak ke Panjshir, pastikan anda ke sana dengan pemandu pelancong yang diiktiraf. Kawasannya agak berisiko.

7. Minaret Jam

minaret jam unesco

Salah satu tapak warisan dunia UNESCO, Minaret Jam yang terletak di Ghor agak sukar untuk dilawati, berikutan kedudukannya yang agak jauh dan perlu menempuh perjalanan sukar. Dibina pada tahun 1190, minaret setinggi 62 meter ini dipenuhi ukiran kuhfi dan ayat al-Quran namun berdepan risiko runtuh berikutan struktur tanahnya yang dilhat berdepan hakisan teruk.

8. Takht e-Rostam

stupa rostham

Terletak di daerah Samangan, bangunan ini adalah sebuah kuil Buddha yang menjadi penempatan sami-sami satu masa dulu. Merupakan sebuah struktur yang dibina sepenuhnya di bawah tanah kecuali dewan yang terletak di atas, Takht e-Rostam dibuat dengan teknik ukiran sepenuhnya, untuk dijadikan satu kompleks bangunan lengkap. Cara pembinaannya perlu dilihat dengan mata sendiri untuk memahami kehebatan kejuruteraan zaman dulu.
Hakcipta iluminasi.com (2017)