Dengan kemajuan teknologi, tayar telah berkembang menjadi produk yang mahal dan inovatif. Jenama hanyalah salah satu faktor dalam menentukan harga tayar. Kebiasaannya, harga tayar akan menjadi mahal jika ia baru dan unik atau menggunakan teknologi baru.

Tayar berkualiti baik memastikan keselesaan jalan raya yang unggul dan keselamatan kenderaan utiliti dan kereta berprestasi tinggi. Pernahkah anda tertanya-tanya seberapa mahalkah sesebuah tayar yang pernah dijual? Kali ini, mari lihat senarai 7 tayar paling mahal di dunia. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

7. Tayar Monster Truck - $2500/biji

tayar monster truck

Tayar Monster Truck adalah tayar yang sangat khusus dengan ketinggian dan berat tertentu. Firestone dan Goodyear ialah dua syarikat yang membuat tayar Monster Truck. Setiap tayar mengambil masa kira-kira 50 jam untuk dibuat kerana ia perlu dipotong secara manual.

Tayar ini perlu dibina mengikut saiz tertentu supaya ia dapat menyokong gaya pemanduan Monster Truck tertentu. Saiz tayar ialah 1.7 m lebar dan 2.6 m tinggi. Dengan semua spesifikasi dan keperluan ini, tidak hairanlah bahawa setiap tayar Monster Truck ini berharga $2500.

6. Tayar Kapal Angkasa - $5500/biji

tayar kapal angkasa

Tayar Kapal Angkasa sangat khusus dan sangat mahal. Berharga $5500 setiap satu, tayar Michelin untuk pengangkutan angkasa ini adalah tayar pendaratan tunggal. Agak mengejutkan, tayar hadapan pada kapal angkasa ini agak serupa dari segi spesifikasi dengan tayar trak biasa.

Tayar ini diisi dengan gas nitrogen pada tekanan sehingga 340 psi dan berat kira-kira 56 tan. Tayar ini boleh membawa berat hampir 60 tan. Tayar yang menakjubkan ini boleh bergerak pada kelajuan menakjubkan 420km/jam.

5. Pilot Sport PAX - $10,000/biji

michelin pilot sport pax

Tayar Pilot Sport PAX ini dikeluarkan oleh Michelin untuk salah satu kereta termahal di dunia, Bugatti Veyron. Model kereta ini adalah salah satu kereta terpantas mampu mencapai kelajuan 400km/j yang menakjubkan. Dalam masa kurang dari 14 saat, Bugatti boleh mencapai 0-300km/j.

Tayar ini menyediakan kawalan, pengendalian, daya tarikan dan cengkaman yang tepat. Salah satu kualiti yang paling menakjubkan bagi tayar ini ialah ia terus berjalan walaupun selepas pancit. Ini menjadikan merekatayar ini sangat berguna dan mudah. Salah satu tayar ini berharga $10000 yang mungkin kelihatan mahal, tetapi tidak  apabila anda mempertimbangkan harga kereta ini iaitu melebihi $2.5 juta.

4. Tayar trak sampah Caterpillar 797 - $42,500/biji

caterpillar 797 671

Trak Caterpillar 797 ialah kenderaan utiliti tugas berat yang boleh membawa beban yang sangat berat. Trak ini dikenali sebagai trak sampah terbesar di dunia. Ia dikuasakan oleh tayar Michelin yang sangat kuat yang besar dan sangat berat. Tayar ini mempunyai berat gergasi 5,300 kilogram, berukuran 400 cm tinggi, dan dijual pada harga $42,500 setiap satu.

Salah satu sebab harga yang tinggi adalah dimensi mereka. Tayar ini didatangkan dalam satu set enam tayar mengikut keperluan trak Caterpillar 797. Tayar ini  dibuat untuk model ini secara khusus dimana setiap satu tayar ini mengandungi hampir 900 kilogram keluli dan boleh membawa 100 tan.

3. Tayar trak LeTourneau L-2350 - $63,000/biji

letourneau l 2350

Menurut Rekod Dunia Guinness, trak raksasa ini adalah trak penggerak tanah terbesar di dunia. LeTourneau L-2350 digunakan untuk perlombongan di permukaan. Trak ini direka untuk trak pengangkut muatan tengah dan boleh mengangkut sehingga kapasiti 400 tan.

Tayar yang digunakan mempunyai berat 6.8 tan metrik, diameter 4 meter dan lebar 1.8 inci. Satu daripada tayar gergasi ini berharga $63,000. Tayar ini mempunyai jangka hayat selama 12 bulan dan biasanya ditutup dengan rantai untuk jangka hayat yang berpanjangan.

2.  Tayar kapal terbang A380 Super Jumbo Jet – $90,000/biji

tayar kapal terbang a380 super jumbo jet

Tayar kapal terbang A380 Super Jumbo Jet adalah berada di tempat kedua dalam senarai 10 tayar paling mahal di dunia. Seperti namanya, tayar ini biasanya digunakan pada pesawat jet jumbo yang besar. Purata jangka hayat tayar ini adalah lebih kurang 300 pendaratan atau 6 bulan penggunaan rutin.

Tayar ini direka untuk menahan tekanan pendaratan, beban yang sangat berat untuk tempoh yang singkat dan berat kapal terbang. Selain itu, berat kapal terbang perlu diagihkan ke seluruh permukaannya secara sama rata. Tidak mengejutkan sama sekali bahawa harga tayar ini ialah $90,000 setiap satu.

1. Tayar Z Bersalut Emas - $125,000/biji

tayar paling mahal

Tayar Z ini telah direka bentuk dan dibangunkan dengan beberapa kualiti yang sangat luar biasa. Ia bersalut emas dan mempunyai berlian dan emas 24 karat yang tertanam di dalamnya.

Tayar ini dibuat sebagai barangan untuk koleksi dan satu set empat tayar ini telah dijual di Dubai di Pameran Perdagangan REIFEN. Pihak Guinness World Records telah menyenaraikannya kerana reka bentuknya yang unik. Setiap tayar ini dijual dengan harga yang terlalu tinggi iaitu $150,000.

Kredit:

  1. TyrePress
  2. Daily Mail
  3. NASAHakcipta iluminasi.com (2017)