Manga ialah novel grafik atau buku komik gaya Jepun yang menampilkan gaya seni yang berbeza dan watak yang mungkin diinspirasikan daripada kehidupan sebenar. Di Jepun, manga diminati oleh pelbagai lapisan umur dan popularitinya telah tersebar ke seluruh dunia.

Disebabkan permintaan dan populariti, sesuatu manga itu terus disambung dan dihasilkan selama beberapa tahun lamanya. Kali ini, kami ingin kongsikan pula senarai manga paling panjang pernah dihasilkan berdasarkan jumlah jilid. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

7. Ginga: Nagareboshi Gin - 129 jilid

ginga nagareboshi gin

Ginga: Nagareboshi Gi memuatkan kisah anak anjing Akita Inu yang meninggalkan tuannya untuk tinggal bersama dengan anjing liar di pergunungan. Anjing-anjing itu sedang mengumpulkan sekutu dari seluruh Jepun supaya mereka boleh mencabar dan melawan seekor beruang ganas bernama Akakabuto yang telah mengganas kawasan itu.

Pengarang Yoshihiro Takahashi dikhabarkan telah mendapat inspirasi untuk menulis manga ini selepas membaca artikel berita tentang anjing pemburu yang melarikan diri yang menyesuaikan diri dengan kehidupan di alam liar. Manga ini pertama kali diterbitkan pada 28 November 1983.

6. Grappler Baki - 135 jilid

grappler baki

Orang Amerika Utara mengenali manga ini dengan nama Baki the Grappler, yang pertama kali muncul di dalam ruangan Weekly Shonen Champion pada awal dan pertengahan 90-an. Peminat manga ini suka membaca tentang watak protagonis remaja, Baki Hanma, yang berusaha membina kekuatan dan ketabahan dengan harapan untuk menjadi pejuang yang berkuasa seperti bapanya.

Baki Hanma berharap untuk menjadi grappler (penggusti) terbaik di dunia untuk menggulingkan ayahnya dan mendapat pengiktirafan daripada ibunya. Manga ini ditulis oleh Keisuke Itagaki dan pertama kali diterbitkan pada tahun 1991. 

5. Cooking Papa - 150 jilid

cooking papa

Cooking Papa tertumpu pada protagonis pekerja tukang masak yang pandai memasak makanan yang lazat tetapi malu menunjukkan kemahiran memasaknya semasa bekerja. Manga ini meledak dalam populariti dan memenangi Anugerah Khas semasa Anugerah Manga Kodansha ke-39.

Manga ini menjemput pembaca untuk menyertai keghairahan menikmati makanan yang enak dengan menyediakan resipi untuk setiap hidangan yang dipaparkan dalam setiap bab cerita! Manga ini merupakan karya Tochi Ueyama dan pertama kali diterbitkan pada tahun 1985. 

4. Minami no Teiō (Minami no Teiou) - 154 jilid

minami no tei

Minami no Teiou mengisahkan Ginjirou Manda, seorang pemberi pinjaman wang yang mengenakan kadar faedah yang kejam dan tidak henti-henti mengejar sesiapa yang berhutang dengannya. Hubungannya dengan kehadiran Yakuza di Osaka menjadikannya watak yang hebat, dan dia tidak bertolak ansur dengan sesiapa yang cuba menipunya.

Malah, dia digelar "Minami no Oni" atau "Demon" daerah Minami. Siri manga ini telah diadaptasi menjadi dua filem aksi langsung dan dua animasi video. Manga ini merupakan karya bersama Dai Tennōji dan Rikiya Go dan pertama kali diterbitkan sekitar Mac 1992.

3. Golgo 13 - 200 jilid

golgo 13

Golgo 13 ialah manga tertua yang masih dalam penerbitan sehingga hari ini, telah diterbitkan oleh majalah Big Comic Shogakukan sejak 1968. Protagonis Golgo 13, juga dikenali dengan nama Duke Togo, ialah seorang pembunuh upahan profesional dengan identiti yang sangat misteri tiada siapa yang tahu apabila dia dilahirkan, dari mana dia berasal, atau siapa dia sebenarnya.

Golgo 13 melakukan semua pembunuhannya dengan senapang M16 dan sikap tenang, menunjukkan sedikit emosi dan bercakap hanya apabila dia perlu. Manga ini merupakan karya Takao Saito dan diterbitkan pada Oktober 1968.

2. Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen-mae Hashutsujo - 200 jilid

kochira katsushika ku kameari koen mae hashutsujo

Siri manga komedi ini bertajuk "KochiKame: Tokyo Beat Cops" dalam bahasa Inggeris dan ia berpusat di sekitar balai polis kawasan kejiranan pada masa kini. Manga ini disiarkan setiap minggu dalam Weekly Shonen Jump selama 40 tahun dengan keluaran terakhir diterbitkan pada September 2016.

Siri ini juga mendapat tempat dalam Guinness Book of World Records untuk "Jilid paling banyak diterbitkan untuk satu siri manga". Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen-mae Hashutsujo juga telah mengilhamkan rancangan televisyen aksi langsung, filem dan juga adaptasi persembahan pentas!

1. Dokaben - 205 jilid

dokaben

Dokaben ialah siri manga terpanjang di dunia berdasarkan jumlah jilid yang diterbitkan. Cerita ini memaparkan kelab besbol sekolah menengah dan dengan sengaja mempersembahkan watak realistik dengan keseimbangan antara sifat baik dan buruk.

Dokaben juga melupakan banyak peluang untuk adegan yang terlalu dramatik dan memberikan gambaran sukan besbol yang lebih realistik dan pilihan ini sangat dihargai oleh ramai peminat sukan! Nama Dokaben merujuk kepada kotak bento besar milik watak protagonis yang sering dibawanya bersama.

Kredit:

  1. Fandom
  2. Gamerant
  3. Japan TodayHakcipta iluminasi.com (2017)