Sejak filem Star Wars perrtama ditayangkan pada tahun 1977, pelbagai mainan bertemakan filem ini telah dikeluarkan. Sesetengah mainan ini telah disimpan dengan rapi oleh para peminat filem ini dan masih dalam keadaan baik, menjadikannya begitu "rare" pada masa kini.

Jangan terkejut, segelintir daripadanya mampu dijual pada harga mencecah puluhan hingga ratusan ribu dollar Amerika. Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan senarai 7 permainan Start Wars paling rare dan bernilai tinggi di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

7. Luke Skywalker dengan Lightsaber panjang (1977)

luke skywalker double telescoping lightsaber

Nilai: $25,000

Yang pertama tetapi pastinya bukan mainan Lightsaber panjang yang terakhir oleh jenama Kenner, figura Luke Skywalker ini sangat mahal kerana keunikan pada pedang lightsabernya. Figura Ben Kenobi dan seorang Darth Vader didatangkan dengan rekabentuk lightsaber awal dan permainan ini boleh bernilai sehingga $25,000.

Lightsaber ini mempunyai bilah tergelincir keluar dan hujungnya juga dilepaskan secara berasingan. Jika anda mahukan permainan ini yang paling berharga, anda perlu memastikan bahawa lightsabernya memanjang dua kali. Jika tidak, ia adalah lightsaber tunggal yang tidak begitu berharga. 

6. Vinyl Cape Jawa  (1978)

vinyl cape jawa

Nilai:  $28,000

Vinyl Cape Jawa ialah barangan terkenal yang biasanya dikumpul oleh peminat koleksi Star Wars. Edisi pertma figura ini menampilkan jubah vinil kaku yang dipercayai oleh jenama, Kenner, menjadikan figura itu kelihatan terlalu murah. Semasa masih dalam tempoh awal, mereka menukarnya untuk jubah kain, yang kini menjadikan variasi vinil ini sangat berharga.

Sebuah Vinyl Cape Jawa yang masih berada di dalam kotak bernilai sebanyak $28,000. Ramai kanak-kanak pada masa itu tidak menyedari bahawa pelbagai versi mainan ini wujud.

5. Walrus Man – Bib Fortuna (1982)

walrus man bib fortuna

Nilai: $28,556

"Walrus Man" merujuk kepada teks pada kad dan gambar Walrus Man. Ia adalah sebahagian daripada satu siri 47 kad angka yang boleh dikumpul untuk barisan permainan pra-Return of the Jedi pada tahun 1982.

Kad belakang tidak ditebuk, dengan sudut persegi plastik gelembung, dan jubah putih reka bentuk bergantian pada badan Fortuna. Walaupun mainan itu bernilai sehingga $75,000, ia akhirnya dijual mlalui laman Hake dengan harga $28,556.

4. Darth Vader dengan Lightsaber panjang (1977)

darth vader dengan lightsaber panjang

Nilai: $30,000

Lightsaber teleskop berkembar merupakan penyebab nilai yang besar untuk mainan rare ini. Mainan Darth Vader yang memilikinya adalah salah satu yang paling berharga. Jika anda mengeluarkannya daripada kad belakangnya yang berharga, anda akan melihat pedang panjang yang nipis dengan aksi bukaan berganda.

Ia adalah sangat mudah untuk patah menyebabkan syarikat pengeluarnya Kenner, menghentikan reka bentuk ini dengan cepat. Ini bermakna bahawa pedang teleskop berrkembar yang masih dalam keadaan baik sangat berharga dan bernilai sehingga $30,000.

3. Glasslite Vlix (1985)

vlix

Nilai: $45,000

Vlix adalah watak yang paling kurang dikenali dalam senarai mainan Star Wars yang paling berharga ini. Vlix ialah watak dalam kartun animasi spin-off, Droids, yang berlangsung selama satu musim pada tahun 1985. Figura-figura asal ini telah dihasilkan oleh syarikat Kenner, seperti banyak figura dalam senarai ini.

Salah satu perkara yang menjadikan figura Vlix ini begitu berharga ialah Brazil mengalami masalah ekonomi pada akhir 80-an yang menghalang mainan ini daripada membuat kemunculan seperti yang diharapkan. Kebanyakan mainan Vlix tidak terjual dan sama ada disimpan atau dimusnahkan untuk dijadikan plastik, menjadikan figura yang masih elok amat sukar ditemui.

2. Obi-Wan Kenobi dengan Lightsaber panjang (1977)

ben kenobi double telescoping lightsaber 862

Nilai: $76,700

Obi-Wan Kenobi dengan dengan Lightsaber panjang oleh Kenner ini merupakan salah satu barisan mainan asal untuk filem pertama pada tahun 1977. Ia terlalu lama dalam sejarah francais sehingga kotak dan figura ini menunjukkan Obi-Wan memegang lightsaber kuning yang merupakan konsep asal.

Walaupun jumlah pengeluaran mainan ini tidak diketahui, kurang daripada 20 masih dalam kotak dianggap masih wujud. Laman Hake's American Collectibles menjual figura ini pada 2017 dengan harga $76,700.

1. Rocket Launcher Boba Fett (1979)

rocket launcher boba fett

Permainan Star Wars yang paling mahal ialah Rocket Launcher Boba Fett. Anggaran untuk nilai mainan ini boleh tinggi sehingga $500,000, tetapi mainan ini biasanya dijual dalam nilai $150,000 - $200,000. Ini bukan angka pengeluaran - ia adalah prototaip yang tidak pernah mencapai pembuatan penuh.

Permainan ini membuat kemunculan pada tahun 1979 di Pameran Mainan New York sebelum gembar-gembur untuk The Empire Strikes Back. Terdapat dua jenis mainan ini, satu dengan mekanisme menembak berbentuk seperti "L" dan yang jarang berbentuk seperti "J." Hanya 20 "J" yang diketahui bertahan dan daripada jumlah ini, kebanyakannya rosak akibat ujian tekanan yang dilakukan syarikat pengeluar. 

Kredit:

  1. Culture Slate
  2. CBR
  3. Family MindedHakcipta iluminasi.com (2017)