Daripada kereta berharga berjuta-juta dollar kepada kereta model edisi terhad, kereta mahal biasanya dimiliki oleh orang terkaya dan paling berkuasa di muka Bumi ini. Namun, tidak semua individu kaya yang gemar menjadikan pembelian kenderaan mewah sebagai sebuah hobi.

Pernahkah anda tertanya-tanya, siapakah individu kaya yang mempunyai koleksi kenderaan paling mahal di dunia? Mari lihat senarai 7 individu yang memiliki koleksi kenderaan paling mahal di dunia yang pastinya menjadi peminat kereta cemburu dengan koleksi kereta yang dimiliki mereka. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

7. Horacio Pagani dan Zonda HP Barchettanya

horacio pagani

Menduduki nombor 7 dalam senarai ini  ialah Horacio Pagani, pemilik jenama kereta mewah Itali Pagani. Jenama ini pernah menghasilkan barisan kereta yang dipanggil Zonda, tetapi siri itu telah dihentikan. Akibatnya, mana-mana kereta yang sukar ditemui di bawah nama Zonda pasti bernilai berjuta-juta dan itulah yang berlaku dengan kereta ini.

Kenderaan yang sukar ditemui ini dimiliki oleh Horacio Pagani sendiri dan bernilai $17.5 juta! Bagaimana Horacio mampu membeli kereta semahal itu? Beliau semamangnya seorang jutawan hasil daripada kejayaan jenama tersebut. Pada usia 66 tahun, Horacio berdiri di atas empayar kereta mewah seawal 1990-an apabila kereta Pagani pertama dibuat.

6. Cristiano Ronaldo dan Bugatti La Voiture Noire miliknya

bugatti la voiture noire 696

Dengan wang yang begitu banyak, Ronaldo memiliki dua kereta paling mahal di dunia. salah satunya adalah Bugatti La Voiture Noire yang unik. Kereta Ronaldo yang sangat mahal adalah adalah sangat jarang ditemui kerana hanya ada satu yang wujud.

Ini bermakna Bugatti La Voiture Noire adalah salah satu kereta paling mahal dan salah satu kereta paling jarang dibuat. Jadi berapakah nilai kereta ini ini? Anggaran mengatakan kereta ini datang dengan tanda harga $ 18.9 juta tetapi harga itu pasti akan menjadi lebih tinggi dari semasa ke semasa.

5. Beyoncé & Jay-Z dan Rolls-Royce "Boat Tail"

rolls royce boat tail

Beyoncé dan Jay-Z kaya sememangnya adalah pasangan artis yang benar-benar kaya. Tidak mengejutkan, kejayaan mereka sebagai artis telah menghasilkan banyak wang. Bagi pihak Beyoncé, penyanyi itu bernilai $355 juta. Jay-Z menyertainya dengan $1 bilion untuk menjadikan mereka salah satu pasangan selebriti terkaya di planet ini.

Dengan semua kekayaan itu, Beyoncé dan Jay-Z tidak asing dengan pembelian aset mahal. Pada 2017, pasangan itu dilaporkan membeli sebuah rumah mewah di Bel-Air dengan harga $88 juta. Rumah mega seluas 30,000 kaki persegi termasuk empat kolam renang luaran dan spa di rumah.

Selepas membeli rumah mereka, pasangan itu membuat satu lagi pembelian berjuta-juta dolar - sebuah kereta Rolls-Royce "Boat Tail" yang jarang ditemui bernilai $28.4 juta. Kereta mewah itu adalah salah satu daripada hanya tiga yang wujud, menjadikan Beyoncé dan Jay-Z pemilik bersama kereta kelima paling mahal di dunia.

4. Ron Pratte dan koleksi keretanya 

koleksi kereta ron pratte

Ron Pratte mempunyai koleksi kereta yang dianggarkan bernilai $40.44 juta. Pratte sendiri mempunyai aset bernilai kira-kira $350 juta (kebanyakannya daripada perniagaan pembekalan pembinaannya), jadi beliau sememangnya lebih dari mampu membeli kenderaan yang mahal.

Menariknya, Pratte memutuskan untuk menjual keseluruhan koleksinya sekitar tahun 2021. Hasil daripada jualan ini tidak masuk ke poketnya sebliknya telah disumbangkan ke badan amal. Pusat lelongan di sebalik acara itu menamakan lelongan Pratte sebagai "satu peristiwa bersejarah dalam sejarah automotif."

3. Rodger Dudding dan koleksi keretanya

koleksi kereta rodger dudding

Rodger Dudding ialah tokoh perniagaan British yang dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai $237 juta. Ahli perniagaan yang sangat kaya ini mula membina kekayaannya pada tahun 1970-an apabila beliau membuat mesin tiket kertas yang digunakan oleh Harrods dan Selfridges.

Dengan wang yang begitu banyak itu, Dudding memutuskan untuk membina koleksi kereta mahal. Kebanyakan kereta Dudding adalah kereta klasik yang bernilai ribuan dolar. Malah, beliau membelanjakan £7 juta untuk menaik taraf garajnya untuk menyimpan koleksi keretanya.

Selama bertahun-tahun, koleksi Dudding meningkat kepada 350 buah kenderaan unik - tetapi beliau mempunyai rancangan untuk membeli lebih kenderaanbanyak mengikut sebuah laporan dari 2017.

2. Koleksi Muzium Kereta Klasik Gosford

muzium kereta klasik gosford

Muzium Kereta Klasik Gosford ialah koleksi kereta mahal yang dimiliki oleh pemaju hartanah kaya Tony Denny. Seperti individu lain dalam senarai ini, Denny sangat kaya  dengan nilai kekayaan bersih kira-kira $333 juta!

Dengan begitu banyak wang di tangan, Denny memutuskan untuk membuka sebuah muzium kereta. Muzium ini memulakan pembangunan pada 2015 apabila Denny membeli beberapa tanah dengan gudang besar dengan harga $13.2 juta. Koleksi kereta miliknya itu akhirnya dipindahkan ke sini, mencipta koleksi bernilai kira-kira $70 juta. 

Muzium Kereta Klasik Gosford mempunyai 40 kakitangan yang mengawasi koleksi yang sangat mahal itu.

1. Sultan Brunei

koleksi kereta sultan brunei

Sultan Brunei dipercayai memiliki koleksi kereta termahal di dunia. Dengan anggaran nilai $5 bilion, koleksi besar kereta yang dimiliki Sultan Brunei sangat mahal. Penguasa kaya itu terkenal dengan gaya hidupnya yang mewah dan harta benda yang mewah, termasuk jet peribadi, ratusan kereta Ferrari dan rumah besar.

Apabila bercakap mengenai keretanya, koleksi kereta yang dimiliki Sultan benar-benar menonjol. Selain beberapa model kereta yang sangat jarang ditemui, beliau dipercayai memiliki beberapa kenderaan buatan khas yang sememangnya antara kereta paling mahal di dunia.

Dengan begitu banyak kereta dalam simpanannya, banyak kenderaan dimiliki Sultan Brunei duduk di gudang selama bertahun-tahun tanpa pernah digunakan.

Kredit:

  1. Spyscape
  2. 9news
  3. Daily Mail
  4. Los Angeles Times
  5. Hot Press
  6. YahooHakcipta iluminasi.com (2017)