Susulan berita berkenaan hukuman mati terhadap pesalah seksual homoseksual dikeluarkan oleh Sultan Brunei, dunia Barat seolah-olah bergoncang.

Ramai daripada nama-nama terkemuka dunia mula bangkit untuk memprotes keputusan ini, walaupun tiada kena mengena dengan mereka.

Dunia barat cuba untuk memboikot segala produk dan perkhidmatan oleh Sultan Brunei, termasuklah hotel-hotel di Amerika Syarikat.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sejak tahun 2014, Brunei sedang dalam proses meluluskan Perintah Kod Hukuman Syariah (SPC Order 2013), walaupun menerima kritikan daripada kumpulan hak asasi manusia.

Fasa kedua dak ketiga dilakukan pada tahun 2015 dan 2015 di mana hukuman mati untuk tingkah laku seksual sejenis bakal dikenakan, bagi kedua-dua lelaki dan wanita.

iluminasi.com kongsikan 7 negara lain yang mengenakan hukuman mati kepada pesalah homoseksual selain Brunei.

1. Iran

hukuman mati iran jfif

Iran adalah negara kedua di dunia yang paling banyak menjalankan hukuman mati dari segala segi, di belakang China.

Antaranya termasuklah pelaksanaan hukuman untuk aktiviti homoseksual, namun fakta-fakta yang dipaparkan di media sama ada tidak jelas atau tersalah.

Apabila seseorang lelaki dikenakan hukuman gantung selepas disabitkan dengan jenayah rogol dan liwat, liputan media sering salah menjelaskan hukuman tersebut sebagai pelaksanaan hukuman homoseksual.

2. Arab Saudi

arab saudi 128

Arab Saudi adalah negara ketiga dalam kalangan penghukum yang paling tegar di dunia, dengan lebih daripada 90 kes pada tahun 2014.

Hukuman pancung kepala dikenakan untuk tingkah laku homoseksual, termasuk 3 lelaki yang dijatuhkan hukuman mati pada tahun 2002.

Penjara dan sebat adalah hukuman yang lebih umum terhadap kesalahan hubungan seks sesama jantina. 

3. Iraq

hukuman mati gay iraq

Laporan oleh Persatuan Lesbian, Gay, Biseks, Trans dan Interseks Antarabangsa (ILGA) pada tahun 2015 menyatakan bahawa walaupun Iraq tidak memperuntukan hukuman mati terhadap kesalahan homoseksual dalam kod sivil mereka, namun terdapat hakim dan kumpulan militan di seluruh negara yang mengenakan hukuman mati bagi kesalahan ini.

BBC melaporkan setelah menjadi sasaran, kebanyakan golongan homoseksual di Iraq tidak mempunyai tempat untuk bersembunyi.

4. Somalia

somalia menolak homoseksual

Menurut laporan oleh Erasing 76 Crimes, seorang remaja lelaki direjam dengan batu sampai mati pada tahun 2013, namun laporan ini masih belum disahkan.

Persatuan Lesbian, Gay, Biseks, Trans dan Interseks Antarabangsa (ILGA) membuat laporan bahawa bahagian tengah dan selatan negara ini dikawal oleh kumpulan militan Islam Al-Shabaab.

Kepercayaan Al-Shabaab berasal dari sekumpulan Salafi-Wahhabi Sunni Islam (gerakan ultra konservatif dalam Islam Sunni) dan mereka menguatkuasakan tafsiran ketat undang-undang Syariah.

Undang-undang Syariah secara tegas melarang homoseksual dan hukuman bagi mereka yang "didapati bersalah" adalah atas budi bicara hakim, dan boleh dihukum mati.

Menulis pada tahun 2014, artis dan penulis Somalia Diriye Osman yang kini menetap di UK, berkata untuk mengaku diri sebagai seorang homoseksual di Somalia, seseorang mesti bersedia untuk berhadapan dengan penderaan fizikal, gangguan tanpa henti, pemenjaraan atau kematian.

Keluarga Osman sendiri mengancamnya dengan keganasan apabila mengetahui bahawa dia adalah seorang homoseksual.

Pada awal tahun 2017, dilaporkan bahawa al Shabaab telah membunuh 2 individu berdasarkan orientasi seksual mereka.

Hukuman bunuh ke atas 2 orang tersebut digambarkan sebagai pembunuhan, tetapi mereka mungkin lebih baik dilabelkan sebagai hukuman mati, kerana ia telah dilakukan oleh kumpulan yang bertanggungjawab di rantau itu, dakwa Erasing 76 Crimes.

5. Sudan

homoseksual di sudan

Di Sudan, hukuman mati sering digunakan tetapi tidak ada laporan terbaru tentang pelaksanaan terhadap kesalahan jenayah seksual sesama jantina.

Pada tahun 2014, Sudan menduduki tempat ke-6 di seluruh dunia dalam jumlah hukuman mati iaitu sebanyak 23 kes untuk pelbagai kesalahan, di belakang Amerika Syarikat, dengan 35 kes.

Sudan menerapkan hukuman mati bagi sesetengah aktiviti seksual yang sepadan dengan persetujuan, dan oleh itu adalah mustahil bagi mana-mana kumpulan berasaskan orientasi seksual dan identiti jantina (SOGI) untuk mempertimbangkan untuk mendaftar sebagai NGO. 

6. Yaman

yaman

Yaman secara keseluruhan berada di kedudukan ke-7 dunia dari segi kekerapan pelaksanaan hukuman, tetapi hukuman mati nampaknya masih tidak dikenakan untuk aktiviti homoseksual.

Penyelidik untuk Lembaga Imigresen dan Pelarian Kanada melaporkan lebih dari 10 tahun yang lalu bahawa maklumat tentang sama ada hukuman sedemikian telah dijalankan tidak dijumpai.

Baru-baru ini artikel mengenai komuniti homoseksual Yaman dalam majalah The Tower menyatakan, "Secara tradisinya, hukuman mati tidak dikuatkuasakan, tetapi rakyat telah dipenjarakan kerana orientasi seksual mereka. "

Walaupun Perkara 58 Perlembagaan menegaskan hak-hak rakyat untuk membentuk persatuan, undang-undang jenayah memberikan hukuman mati untuk homoseksual lelaki dan perempuan serta kehidupan untuk minoriti seksual dan jantina adalah sangat mencabar.

Situasi di Yaman menjadi lebih buruk bagi kaum minoriti seksual dan jantina sejak pengambilalihan banyak negara oleh militia Houthi pada tahun 2013.

7. Nigeria

homoseksual di nigeria

Pada tahun 2007, BBC melaporkan bahawa lebih daripada 10 orang umat Islam Nigeria telah dijatuhi hukuman mati dengan batu dan untuk kesalahan seksual bermula dari kesalahan berzina hingga ke homoseksual.

Tetapi tidak ada satu pun hukuman mati yang dijatuhkan ini telah dilakukan kerana mereka sama ada rayuan dibuat atau ditukarkan kepada hukuman penjara akibat tekanan daripada kumpulan hak asasi manusia. 

Beberapa negeri Nigeria Utara telah mengamalkan undang-undang Syariah Islam, yang menjejaskan aktiviti seks antara golongan homoseksual.

Hukuman maksimum bagi perbuatan itu antara lelaki adalah hukuman mati, sementara hukuman maksimum untuk perbuatan seperti itu dalam kalangan wanita adalah sebatan dan / atau penjara. Tidak ada hukuman mati khusus.
Hakcipta iluminasi.com (2017)