Hukuman bunuh dikenakan kepada pesalah jenayah berat yang melakukan kesalahan yang dianggap sebagai terlalu kejam untuk diberikan peluang kedua untuk hidup.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa negara yang tidak melaksanakan hukuman bunuh atas beberapa sebab termasuklah hak asasi manusia. 

mona fendi dihukum gantung sampai mati

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, banyak juga negara yang melaksanakannya dan pelbagai kaedah digunakan bagi memastikan pesalah-pesalah ini tidak lagi bernyawa,

iluminasi.com kongsikan 6 hukuman bunuh yang sangat dahsyat yang masih dilaksanakan sehingga hari ini.

1. Tali gantung

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti amalan yang sudah lama, namun banduan masih dihukum mati melalui teknik gantung di lebih daripada 50 buah negara termasuk Malaysia.

Hukuman gantung adalah hukuman mati yang paling biasa diketahui.

Sebeb pelaksanaan kaedah selama berkurun lamanya kemungkinan besar disebabkan oleh ia murah dan efektif, tidak memerlukan apa-apa melainkan tali dan struktur yang tinggi.

Sehingga hari ini, terdapat dua teknik hukuman gantung yang masih dijalankan.

Kaedah pertama adalah lebih berperikemanusian seperti yang semua orang tahu, yang mana banduan dijatuhkan dari jarak yang cukup tinggi untuk tali mematahkan leher ketika tegang, membunuh serta-merta.

Kedua adalah teknik yang lebih kejam iaitu teknik jatuhan rendah yang mana secara perlahan-lahan menjerut banduan sehingga mati.

2. Skuad penembak

Kaedah hukuman mati oleh skuad penembek adalah sukar untuk dipercayai sehingga kelihatan seperti babak dalam filem.

Namun kaedah ini telah dan masih digunakan. Sebelum adanya senjata api, senjata seperti pemanah digunakan untuk melaksanakan hukuman ini. 

Terdapat 28 buah negara yang melaksanakan kaedah ini termasuklah Amerika Syarikat, Indonesia, Taiwan, Vietnam, Korea Utara, Thailand, Iran, Iraq dan banyak lagi.

Di Korea Utara, ia menjadi kaedah hukuman mati pilihan, berdasarkan bukti video yang diseludup keluar daripada negara itu. China juga bergantung kepada kaedah ini baru-baru ini.

Kaedah ini biasanya dilaksanakan dengan meletakkan pesalah hukuman mati dalam keadaan berdiri dan mata bertutup di hadapan 10 orang skuad penembak.

Daripada 10 penembak, 9 daripadanya diberikan senapang dengan katrij kosong dan seorang penembak yang mempunyai peluru itu bertanggungjawab membunuh banduan.

Tiada mana-mana penembak tahu sama ada mereka akan menerima senapang berpeluru atau tidak.

Ada juga teknik di mana 9 penembak mempunyai peluru dan satu sahaja mempunyai katrij kosong.

Tembakan disasarkan pada bahagian jantung dan tidak di bahagian kepala. Kaedah ini digunakan oleh kerajaan Indonesia ke atas 2 orang warga Australia yang disabitkan menyeludup dadah pada tahun 2005 yang dikenali sebagai Bali 9.

3. Rendaman dalam asid

ISIS telah melaksanakan hukuman mati di tempat awam ke tahap yang lebih dahsyat. Pada Mei 2016 di Mosul, Iraq, kumpulan pengganas ini telah menjalankan hukuman mati ke atas 25 orang yang dikatakan menjadi perisik tentera Iraq.

Tindakan ini tidaklah asing bagi ISIS, namun kaedah pelaksanaan bunuh adalah sangat menakutkan, di mana 25 yang tertangkap dibunuh dengan dimasukkan ke dalam tong besar yang berisi asid nitrik.

Asid nitrik adalah cecair yang tidak berwarna dan bersifat sangat menghakis terhadap tubuh manusia. Ketika pelaksanaan ini, semua 25 banduan diikat bersama-sama dan secara perlahan-lahan dimasukkan ke dalam tong tersebut.

Apa yang sangat menakutkan dan dahsyat adalah, mereka tidak ditenggelamkan sepenuhnya dalam cecair itu sebaliknya ditenggelamkan untuk cukup bagi asid itu untuk melarutkan organ-oragn mereka.

Kaedah ini adalah antara yang paling kejam dalam sejarah manusia menyebabkan mereka mati dalam kesakitan yang amat dahsyat.

4. Bilik gas beracun

Kaedah bilik gas boleh membangkitkan kembali gambaran sejara yang sangat mengerikan.

Dikaitkan secara meluas dengan Holocaust oleh Nazi Jerman, di mana ia digunakan sebagai alat dalam pembunuhan beramai-ramai Adolf Hitler terhadap orang Yahudi, kekejaman kaedah ini telah bertahan lebih lama setelah Perang Dunia Kedua.

Sehingga tahun 2015, 5 negeri di Amerika Syarikat masih menggunakan kaedah ini iaitu Arizona, California, Missouri, Oklahoma dan Wyoming, namun dijadikan sebagai pilihan terakhir.

Lebih mengejutkan, pada tahun 2004, Korea Utara dikatkan menggunakan keadah bilik gas untuk menjalankan eksperimen terhadap keseluruhan keluarga.

Saintis-saintis di Kem 22 akan menyelia dan melihat subjek perlahan-lahan tercekik sambil mereka mencatat nota berikutan proses tersebut.

Pelaksanaan hukuman bunuh bilik gas tradisional juga tak kurang hebatnya. Banduan diletakkan d dalam bilik keluli, di mana gabungan asid sulfurik, air suling dan kristal natrium sianida menghasilkan gas yang membuatkan mangsa tidak sedar dan menghentikan pernafasan.

5. Suntikan maut

Dianggap sebagai hukuman bunuh paling berperikemanusiaan, suntikan muat adalah kaedah pelaksanaan yang sangat biasa digunakan di China, Guatemala, Flipina, Emiriah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat.

Di Amerika Syarikat, 36 buah negeri membenarkan kaedah ini dan dilaksanakan secara meluas sejak akhir tahun 1970-an. Ia dianggap lebih berkesan daripada kerusi elektrik dan bilik gas, yang mana masih sah untuk digunakan.

China melaksanakan proses ini secara teratur. Sebagai pendahulu dalam hukuman mati yang menjalankan beribu-ribu hukuman mati setiap tahun, China menggunakan bas polis mudah alih untuk melaksanakan suntikan maut, satu proses yang mengingatkan kembali terhadap "gerabak gas" yang digunakan oleh Nazi Jerman.

Kenderaan seperti ambulans ini menawarkan pelaksanaan hukuman mati pantas yang mana sangat diperlukan, kerana 65% daripada pemindahan organ di China datang daripada banduan yang dihukum mati.

6. Kerusi elektrik

Kerusi elektrik adalah peranti daripada Amerika Syarikat yang sangat unik. Negara luar selain Amerika Syarikat yang menggunakan kaedah ini adalah Filipina yang mana telah menamatkannya pada tahun 1976.

Ia sekaligus menjadikan Amerika Syarikat sebagai satu-satunya negara yang masih menggunakan kaedah ini iaitu di negeri Alabama, Arkansas, Florida, Kentucky, Oklahoma, South Carolina, Tennessee dan Virginia.

Pertama kali digunakan pada tahun 1890, kerusi eletkrik adalah kaedah pelaksanaan yang sangat kasar dan menakutkan. Kepala dan betis banduan dicukup untuk membenarkan perjalanan voltan menjadi lancar untuk membunuh.

Banduan kemudiannya diikat pada kerusi di mana arus 2,450 volt dilalukan sebanyak 3 kali berselang setiap 15 minit bertujuan untu menghentikan jantung daripada berdegup.

Proses ngeri ini juga boleh meningkatkan suhu dalam badan banduan kepada 98.9 darjah Celcius dan mencairkan organ-organ serta bebola mata.
Hakcipta iluminasi.com (2017)