Setiap manusia dilahirkan dengan kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sama ada ia dalam bentuk yang boleh dilihat atau tidak, kita harus menerima semuanya dengan hati terbuka.

Dalam bentuk fizikal, kadang-kala mutasi genetik yang sangat kompleks boleh berlaku pada manusia, menghasilkan sesuatu yang sangat jarang dijumpai. Genetik dan "kerosakannya" boleh menjadikan manusia unik.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com ingin kongsikan 6 jenis mutasi genetik yang menjadikan manusia tersangat unik.

1. Vitiligo

winnie harlow 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik

Vitiligo adalah sejenis penyakit yang menyebabkan kehilangan warna pada kulit mengakibatkan tompokan pada kulit. Kulit akan seperti kesan terbakar.

Tahap dan kadar kehilangan warna disebabkan oleh vitiligo tidak dapat diramalkan.

Ia juga menjejaskan kulit pada mana-mana bahagian badan, rambut dan juga bahagian dalam mulut. Tiada penawar bagi vitiligo namun ia boleh diperlahankan.

winnie harlow 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik 2

Tahap dan kadar kehilangan warna dari vitiligo tidak dapat diramalkan. Ia boleh menjejaskan kulit di mana-mana bahagian badan anda. Ia juga boleh menjejaskan rambut dan bahagian dalam mulut.

Biasanya, warna rambut dan kulit ditentukan oleh melanin. Vitiligo berlaku apabila sel-sel yang menghasilkan melanin mati atau berhenti berfungsi. Ia boleh berlaku kepada semua jenis kulit, tetapi lebih jelas pada mereka yang berkulit gelap. 

Ia tidak mengancam nyawa mahupun berjangkit.

2. Kembar campuran

kembar campuran 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik 2

Tak kiralah betapa pelik sekalipun bunyinya, kedua-dua bayi perempuan ini adalah kembar seiras. Gabungan genetik yang menghasilkan perkara ini adalah sangat pelik. Bayangkan betapa terkejutnya apabila ibu bapa bayi-bayi ini melihat mereka buat kali pertama.

Dari sudut pandangan biologi, perbezaan kembar dyzigotik atau fraternal daripada dua ibu bapa yang berlainan bangsa adalah tidak mengejutkan. Dalam badan manusia, bilangan gen yang agak kecil dikatakan bertanggungjawab menentukan warna kulit.

kembar campuran 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik

Alel atau variasi gen menyebabkan perbezaan dalam melanin yang dijumpai dalam kulit.

Sebagai contoh, dalam sesetengah kumpulan terdapat kekerapan alel kulit gelap yang tinggi, manakala kumpulan-kumpulan lain mempunyai kekerapan alel kulit cerah yang tinggi.

Ibu bapa kepada kembar begini, yang mana biasanya terdiri daripada kaum campuran, mempunyai gabungan alel kulit gelap dan kulit cerah dalam genom mereka. Dengan itu, ia memungkinkan berlakunya kembar berlainan warna kulit ini.

3. Piebaldism

piebaldisma 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik 2

Jika anda pernah melihat bayi atau orang dewasa yang mempunyai jambul rambut berwarna putih, mereka kemungkinan besar mengalami piebaldisma. Ia merupakan keadaan genetik yang mana seseorang kehilangan sel-sel yang dikenali sebagai melanosit.

Ia menyebakan tompokan putih muncul (kebanyakannya pada daahi) bersama-sama dengan rambut putih. Ia kelihatan seperti seseorang itu mewarnakan rambutnya, tetapi untuk memastikannya adalah piebaldism, kulit kepala juga harus berwarna putih.

4. Albinisma

albinisma 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik

Albinisma mungkin adalah sindrom genetik yang paling terkenal di dunia. Pasti di antara kita pernah melihat seseorang yang kelihatan seperti "orang putih", kulit cerah, rambut dan bulu mata berwarna putih.

Albino bukan sahaja kelihatan sangat berbeza tetapi juga mempunyai keadaan kesihatan yang berbeza seperti pekak, kecacatan penglihatan dan sebagainya. Jika di Malaysia, individu albino sudah cukup untuk menarik perhatian orang ramai namun masih mampu hidup seperti orang biasa.

albinisma 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik 2

Kredit gambar: Filzah Athirah

Tetapi di negara-negara seperti di Afrika, individu albino menghadapi situasi hidup yang mengancam nyawa setiap hari. Sesetengah orang Afrika mempercayai bahawa, jika mereka ini ditangkap, badan mereka boleh digunakan dalam sihir untuk membawa nasib yang baik dan kemakuran.

Keunikan albino boleh membawa keburukan.

5. Heterochromia iridum

heterochromia iridum 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik 2

Heterochromia adalah perbezaan dalam warna, yang biasanya berlaku pada anak mata, tetapi juga boleh berlaku pada rambut atau kulit. Mutasi genetik ini ditentukan oleh pengeluaran, penghantaraan dan kepekatan melanin (pigmen).

Mutasi ini menjadikan mata mempunyai warna yang berbeza. Ia mungkin diwarisi atau disebabkan oleh genteik mosaicisma, chimerisma, penyakit atau kecederaan. Heterchromia berlaku pada manusia, dan baka anjing dan kucing tertentu.

6. Ocular albinisma

ocular albinism 7 anomali genetik yang menjadikan manusia unik 2 587

Albinsme okular adalah keadaan genetik yang memberi kesan terutamanya kepada mata. Mutasi genetik ini mengurangkan warna (pigmentasi) pada anak iris, yang mana adalah bahagian mata yang berwarna, dan retina, yang mana tisu sensitif cahaya di belakang mata. 

Pigmentasi adalah penting untuk menjadikan penglihatan normal. Di antara mutasi genetik dalam senarai, albinisma okular mungkin adalah yang paling didambakan oleh setiap daripada mereka yang gemar memakai kanta lekap.

Jika seseorang itu datang daripada keluarga yang rata-ratanya mempunyai warna mata gelap, individu tersebut berkemungkinan mengalami ocular albinisma (kecuali dia memakai kanta lekap).

Rujukan:

1. GHR

2. Rare Diseases

3. Medicine Net

4. Medscape
Hakcipta iluminasi.com (2017)