Dalam dunia kasut sneaker, jenama Yeezy milik Kanye West adalah antara yang paling mahal dan mempunyai pengumpulnya. Selepas melancarkan barisan kasutnya pada tahun 2009, nilai bersih Kanye West dengan cepat meningkat melepasi $6 bilion hasil jualan dan kerjasama secara besar-besaran dengan jenama seperti Nike dan Adidas.

Hari ini, kasut Yeezy mudah dicari kerana ia sangat popular. Namun, tidak dinafikan bahawa terlalu banyak kasut Yeezy tiruan yang dijual secara berleluasa di Malaysia kerana permintaannya yang tinggi dan harganya yang kadang-kala tidak masuk akal.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jenama Yeezy menjana pendapatan kira-kira $1.7 bilion setahun dan Kanye sendiri memperoleh lebih daripada $190 juta daripada jualan pada 2021. Walaupun harga kasut berbeza-beza bergantung pada corak warna, rekabentuk unik dan faktor lain, kebanyakan Yeezy dengan mudah berharga lebih daripada $1,000.

7. Adidas Yeezy Boost 750 OG varian coklat cerah - $1,700 atau lebih

adidas yeezy boost 750 og in light brown

Boost 750s ini adalah barisan OG oleh Yeezy dan Adidas. Kasut ini keluar pada 2015 dan menandakan permulaan usaha baharu Yeezy di luar jenama Nike dan peminat Yeezy teruja. Kanye memakai salah satu daripada kasut pertama Yeezy Boost 750 ke Anugerah Grammy sebagai usaha promosi.

Menariknya, Kanye melakukan perkara yang sama sebelum barisan pertama Yeezys keluar dengan kerjasama Nike pada tahun 2009. Walaupun Boost 750 berharga kurang daripada $1,000 pada tahun 2015, kasut itu sering dijual pada harga sekurang-kurangnya $1,000 pada platform jualan semula.

6. Adidas Yeezy Boost 350 (Turtledove) - $1,700 atau lebih

yeezy turtledove

Boost 350 keluar pada 2015 dan dijual pada harga $200 sahaja. Hari ini, kasut ini kerap djiual dengan harga lebih daripada $1,700. Yeezy mempunyai banyak produk pada masa kasut ini dikeluarkan, tetapi model ini antara yang mendapat permintaan daripada peminatt Yeezy. 

Kasut itu mendapat sambutan hebat, sebahagiannya kerana peminat menyukai reka bentuknya yang serba boleh. Seperti yang dinyatakan oleh satu laporan, "kasut ini bukan sahaja kelihatan sesuai untuk ke gim, tetapi juga pakai kasual dal ianya sangat selasa". Kasut ini menjadi antara kerjasama Adidas dan Yeezy yang paling berjaya.

5. Nike Air Yeezy 1 varian "Zen Grey" - $5,000 atau lebih

nike air yeezy 1 zen grey

Anda boleh memanggil kasut ini sebagai rekabentuk Yeezys asal. Barisan Air Yeezy 1 keluar pada tahun 2009 hanya selepas Kanye memakai sepasang prototaip Yeezy ini ke Anugerah Grammy 2008. Kasut yang baru dikeluarkan sangat berjaya tetapi semua gembar-gembur itu hanyalah pratonton masa depan berbilion dolar Yeezy.

Hari ini, Nike Air Yeezy 1s varian kelabu Zen dengan mudah dijual pada harga sekurang-kurangnya $5,000, menjadikannya Yeezy yang kelima termahal di dunia. Menariknya, kasut ini asalnya hanya berharga $250, tetapi itu tidak menghalang orang ramai daripada menjual semula kasut mereka untuk harga berkali-kali ganda. 

4. Nike Air Yeezy 2 - $7,000 atau lebih

nike air yeezy 2

Nike Air Yeezy 2s keluar sejurus sebelum Kanye meninggalkan Nike dan menyertai Adidas. Kasut ini datang dalam pelbagai warna, termasuk Wolf Grey/Pure Platinum, tetapi hitam dan merah adalah salah satu versi paling mahal di pasaran jualan semula.

Walaupun dijual hanya $250 apabila ia dikeluarkan  pada tahun 2012, kasut ini dijual pada harga $7,000 atau lebih hari ini. Menariknya, Nike Air Yeezy 2s dibangunkan dalam beberapa warna sampel yang akhirnya tidak dikeluarkan di pasaran kerana dipercayai kurang mendapat permintaa. 

3. Nike Air Yeezy 1 varian "Net Tan" - $10,000 ataau lebih

nike air yeezy 1 net tan 373

Net Tan (kadangkala hanya dipanggil Net) ialah kombmbinasi warna ketiga dan terakhir untuk kasut sulung Kanye. Seperti dua kombinasi warna Yeezy 1 yang lain, kasut ini dibuat dengan kerjasama Nike dan datang dengan tanda harga hanya $250.

Hari ini, kasut bersejarah ini dijual pada harga sekurang-kurangnya $10,000. Reka bentuk ikonik kasut ini menampilkan bahagian atas kulit kuning air dan tapak tengah yang dipinjam daripada Nike Air Jordan 3.

2. The ‘Grammy Worn’ Nike Air Yeezy 1 (prototaip) - $1.8 juta

the grammy worn nike air yeezy 1 prototypes

Sebelum Yeezys dipasarkan secara meluas untuk dijual, salah satu daripada beberapa prototaip telah dipakai oleh Kanye sendiri pada Anugerah Grammy tahunan ke-50 pada tahun 2008. Artis itu memakai prototaip kasut yang akan dikeluarkan tidak lama lagi ketika dia dilakukan untuk menghormati ibunya yang baru meninggal dunia, Donda West.

Pada tahun 2021, sepasang Yeezys pra-keluaran yang pernah dipakai itu itu mula dijual dan peminat teruja. Apabila prose pembidaan di portal lelong Sotheby's ditutup, kasut ini telah berjaya dijual dengan tanda harga yang memecahkan rekod $1.8 juta.

1. The Red Octobers - $16 juta

red october

Dengan anggaran tag harga $16 juta, Yeezy ini adalah termahal di dunia. Kerjasama Yeezy-Nike ini muncul pada 2014, sejurus selepas Kanye meninggalkan jenama itu kerana dakwaan kekurangan kawalan kreatif. Walau bagaimanapun, Kanye akhirnya menarik balik beberapa kenyataan awalnya tentang kekecewaannya terhadap Nike.

Dalam usaha untuk menjernihkan suasana, keduanya telah memperkenalkan kasut yang sangat popular ini pada pada Februari 2014. Walaupun Red Octobers mempunyai harga runcit asal hanya $245, peminat dengan cepat menjual semula kasut itu di eBay. Menurut satu laporan, beberapa pasang ini berjaya dijual sehingga $16 juta.

Kredit:

  1. Vibe
  2. Robb Report
  3. Sole Collector
  4. FarfetchHakcipta iluminasi.com (2017)