Oleh pada 24 Nov 2017 kategori

fattah amin mengamuk

Kemurungan boleh menyerang sesiapa sahaja yang muda atau yang tua. Kemurungan juga akan memberi kesan kepada mood, corak pemikiran dan perasaan. Terdapat beberapa makanan yang dapat mempengaruhi perasaan dan menstabilkan emosi kita. Hal demikian kerana terdapat beberapa makanan yang mempunyai sebatian yang unik yang dapat mengekalkan kesihatan mental yang baik.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Ikan 

ikan baik dari segi kesihatan

Mengikut kajian, seseorang yang mengambil ikan sebagai hidangan utama harian mereka mempunyai risiko kemurungan sebanyak 17% lebih rendah daripada mereka yang jarang makan ikan.

Satu lagi kajian mendapati bahawa omega-3 yang didapati dalam minyak ikan akan meningkatkan kesan dadah pada orang yang tertekan berbanding dengan menggunakan ubat plasebo. Asid lemak omega-3 dari makanan laut dan lemak sangat penting dan memberi manfaat kepada kesihatan mental dan otak kita.

2. Bayam

kebaikan bayam

Bayam kaya dengan asid folik, vitamin B yang  larut dalam air. Tahap asid folik yang rendah dikaitkan dengan gejala tekanan dan tindak balas yang lemah terhadap anti-tekanan.

Di samping itu, vitamin boleh menjejaskan bahan kimia yang berkaitan dengan emosi di dalam otak. Menurut Torey Armul, RD Akademi Pemakanan dan Dietetik, tahap serotonin atau lebih dikenali dengan hormon gembira meningkat dengan makanan kaya dengan asid folik.

3. Coklat

coklat baik untuk kesihatan

Biji koko mengandungi flavonoid, nutrien sayur-sayuran yang antioksidan kuat dan dapat meningkatkan emosi. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh wanita AS, memakan flavonoid yang lebih tinggi mengakibatkan risiko kemurungan yang lebih rendah, terutama di kalangan wanita tua.

4. Salmon

khaziat ikan salmon

Ikan salmon mengandungi vitamin D yang tinggi. Kajian menunjukkan bahawa vitamin D dapat mengubah triptofan menjadi serotonin. Namun begitu kita juga harus berhati-hati dalam pengambilan vitamin D kerana vitamin D adalah vitamin yang larut dalam lemak, maka apabila terlalu banyak vitamin D dalam iainya juga berpotensi menghasilkan racun dalam tubuh kita.

5. Teh hijau

kelebihan teh hijau

Teh hijau terdapat pelbagai manfaat, salah satunya adalah dapat menenangkan otak. Hal demikian kerana teh hijau terdapat zat cateha dan amine thenine yang dapat melawan kemurungan. Teh hijau juga dapat membantu warga tua mengelakkan tekanan dan menjadi lebih realistik.

6. Brokoli

manfaat brokoli

Brokoli mengandungi asid folik yang mampu meredakan dan menyembuhkan kemurungan. Brokoli juga mampu membuatkan minda anda menjadi lebih tenang dan mengelakkan sindron panik akibat kemurungan.

7. Kacang Badam

kacang badam kurangkan tekanan

Kacang Badam mengandungi vitamin E dan vitamin C dalam badan berguna sebagai antioksidan dalam memerangi radikal bebas, hal demikian kerana radikal bebas merupakan antara punca kemurungan. Walaupun pencemaran udara sangat kuat dan menghasilkan radikal bebas, badam boleh digunakan sebagai makanan ringan pada waktu siang dan malam.
Hakcipta iluminasi.com (2017)