Oleh pada 12 Feb 2020 kategori

keluarga kim parasite

Filem 'Parasite' atau 'Gisaengchung' yang diarahkan oleh pengarah terkenal Korea Selatan, Bong Joon-ho (Snowpiercer) menjadi filem terbaik bagi anugerah Akademi kali ke 92, seterusnya mencatat sejarah menjadi filem luar pertama memenangi anugerah berprestij tersebut.

Memaparkan realiti perbezaan status taraf hidup dua atau tiga kelompok yang hidup di Korea Selatan dalam paparan yang agak komedi, 'Parasite' merupakan sebuah filem yang berjaya membawakan budaya hidup warga Korea Selatan ke layar perak dengan berjaya.

Wujud banyak elemen pemaparan budaya yang dipersembahkan dalam filem itu, tidak wujud secara berleluasa di kalangan negara-negara lain. Berikut adalah 7 budaya baik dan buruk yang dipaparkan, kami kongsikan kerana kualiti unikserta keasliannya yang mampu membuat minda kita terbuka.

1. Ruangan perlindungan untuk persiapan perang

parasite bilik bawah tanah

Dalam salah satu rahsia yang hanya didedahkan pada pertengahan filem, penonton diberitahu berkenaan kewujudan sebuah bilik bawah tanah rahsia yang dibangunkan semasa pembinaan rumah. Bagi golongan hartawan khasnya di ibu negara mereka iaitu Seoul, pembinaan bilik bawah tanah merupakan satu perkara wajib.

Ini kerana mereka mempunyai stigma, sekiranya berlaku peperangan dengan jiran mereka iaitu Korea Utara - satu-satunya jalan yang selamat adalah dengan mendapatkan perlindungan di bahagian bawah tanah rumah mereka.

2. Apartment semi-bawah tanah

keadaan sebenar rumah separa bawah tanah korea selatan

Selain itu, keluarga Kim yang menjadi watak utama filem ini dipaparkan tinggal dalam apartment yang kedudukannya terletak separa bawah tanah. Rekaan sebegitu agak unik dan dikatakan hanya boleh ditemui di Korea Selatan; juga disebabkan oleh rasa takut berlakunya perang dengan Korea Utara.

Pada era sekarang, apartment semi-bawah tanah yang mempunyai tingkap kecil bagi membolehkan cahaya masuk didiami oleh golongan-golongan berpendapatan rendah. Berikutan kedudukannya yang rendah, limpahan air semasa hujan atau berlakunya banjir kerap berlaku. Selain itu, orang dari luar juga boleh melihat apa saja yang kita lakukan apabila kita berada dalam rumah tersebut.

3. Sistem jalinan bawah tanah

filem parasit gambarkan budaya pelik masyarakat korea selatan

Dua sistem di sebut di atas, iaitu ruangan bawah tanah bagi rumah mewah dan apartment separa bawah tanah menjadi sebahagian daripada sistem perlindungan bawah tanah di Seoul. Di ibu negara Korea Selatan itu sahaja, terdapat 17,501 pusat perlindungan dan 3,321 fasiliti binaan kerajaan yang akan bertindak sebagai penempatan sementara sekiranya Korea Selatan diserang.

Menurut kajian terbaru pada tahun 2017, kesemua pusat perlindungan bawah tanah sama ada secara persendirian mahupun pusat awam, mampu menempatkan kesemua 10.2 juta penduduk Seoul dengan selamat dengan ruangan 2.3 meter sebagai jarak antara individu ke individu yang berlindung.

4. Restoran untuk pemandu

restoran untuk pemandu teksi

Di Korea Selatan, wujud rangkaian restoran yang digelarkan 'gi-sa-sik-dang' atau 'restoran bagi pemandu,' di mana individu yang bekerja sebagai pemandu sama ada kereta persendirian atau teksi; boleh menjamu selera mereka dengan harga yang sangat berpatutan - disebabkan oleh status pekerjaan mereka.

Dibuka 24 jam sehari mengikut jadual kerja pemandu teksi, makanan di restoran pemandu dimasak dengan cepat sekiranya pesanan dibuat dalam bentuk ala-carte. Ada juga restoran yang menyediakan hidangan secara bufet. Trend restoran ini pada mulanya memang menjurus kepada golongan pemandu tetapi kini menjadi salah satu pilihan terbaik bagi seluruh keluarga menjamu selera, tak semestinya hanya pemandu saja boleh makan di situ.

5. Pemandu 'daeri unjeon'

pemandu gantian ketika mabuk

Berikutan budaya meminum arak yang kuat dalam masyarakat Korea Selatan, wujud keperluan untuk individu-individu yang mabuk dihantar pulang ke rumah dengan selamat. Oleh kerana itu pada penghujung era 1990-an dahulu, berlaku permintaan oleh ahli-ahli perniagaan kaya mengupah pemandu bagi menunggu mereka minum sebelum menghantar kereta mereka pulang.

Perkhidmatan yang digelarkan sebagai 'daeri unjeon' di Korea Selatan atau 'pemandu pengganti,' berbeza dengan sistem e-hailing moden yang ada sekarang - kerana pemandu 'daeri unjeon'; tugasnya adalah memandu pulang kereta pihak yang mengupahnya selepas pesanan dilakukan agar kereta tersebut sampai ke rumah. Sama ada pihak yang mengupahnya ada dalam kereta atau tidak semasa kereta dihantar, terpulang kepada pelanggan.

6. Daging hanwoo

parasite daging hanwoo

Sekiranya Jepun ada daging yagyu, Korea Selatan ada daging hanwoo. Menjadi salah satu ramuan dalam hidangan yang dimasak dalam filem ini, daging hanwoo menjadi antara jenis daging paling mahal bukan setakat di negara asalnya bahkan di dunia.

Satu kilogram daging hanwoo mempunyai harga sekitar RM130 ke RM150, sedikit mahal berbanding dengan daging wagyu Jepun daripada jenis potongan yang sama. Dihasilkan daripada baka lembu yang kecil Korean Brown atau Korean Hanu berwarna coklat, daging hanwoo agak sukar didapati di pasaran antarabangsa kerana permintaan tempatannya terlalu tinggi.

7. Budaya meludah

budaya meludah parasite

Dalam satu adegan, seorang watak dalam filem Parasite meludah ke lantai bagi melambangkan kebenciannya pada kumpulan lelaki gatal yang gemar mengganggu wanita lain. Budaya meludah ini adalah sesuatu yang dianggap normal di Korea Selatan walaupun ramai yang tidak gemar kesannya pada alam sekitar.

Dilakukan secara terbuka tak kira jantina dan usia, usaha bagi membendung tabiat ini tetap dijalankan oleh pihak berkuasa Korea Selatan - mewartakan tabiat meludah ditempat awam sebagai satu kesalahan, namun amaran dan tindakan saman seakan tidak menakutkan tabiat jijik ini yang dah jadi satu kebiasaan.Hakcipta iluminasi.com (2017)