Bagi memenuhi keperluan perbankan patuh syariah bagi penduduk Muslim di Malaysia, Bank Islam Malaysia Berhad (atau singkatannya Bank Islam) telah memulakan operasinya pada bulan Julai 1983. 

Di peringkat global pula, terdapat banyak bank-bank Islam lain yang sudah ditubuhkan lebih awal daripada Bank Islam di Malaysia. Malah, ada antaranya yang sudah membuka cawangannya di Malaysia seperti Bank Al-Rajhi. Dahulu kami pernah menulis mengenai Suleiman Al Rajhi, pengasas Bank Al-Rajhi yang cukup dermawan. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pernahkah anda tertanya-tanya apakah bank Islam yang  terbesar di dunia? Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan senarai bank Islam paling besar di dunia. Susunan dalam artikel ini dibuat berdasarkan jumlah aset bank-bank ini bagi tahu 2021 (dalam nilai bilion dolar AS).

7. Abu Dhabi Islamic Bank (UAE)

abu dhabi islamic bank 252

Abu Dhabi Islamic Bank telah ditubuhkan pada 20 Mei 1997 sebagai Syarikat Saham Awam Bersama melalui Dekri Amiri No. 9 tahun 1997. Bank ini memulakan operasi komersial pada 11 November 1998, dan telah dirasmikan secara rasmi oleh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, Menteri UAE Maklumat dan Budaya pada 18 April 1999.

Semua kontrak, operasi dan urus niaga dijalankan mengikut prinsip Syariah Islam. Pengasas Abu Dhabi Islamic Bank memegang 29% daripada ekuitinya manakala baki 71% dipegang oleh kira-kira 100,000 pemegang saham.

6. Alinma Bank (Arab Saudi)

alinma bank

Alinma Bank ialah sebuah syarikat pelaburan saham bersama yang ditubuhkan mengikut Dekri Diraja No. M/15 bertarikh 28 Mac 2006 dan Resolusi Menteri No. 42 bertarikh 27 Mac 2007.

Alinma menyediakan rangkaian komprehensif perkhidmatan perbankan dan pelaburan runcit dan korporat patuh Syariah. Bank ini memberi perkhidmatan kepada pelanggannya melalui rangkaian cawangan dan ATM di seluruh negara, serta melalui saluran alternatifnya, Alinma Internet, Alinma Phone, Alinma Mobile dan Alinma App untuk peranti pintar.

5. Qatar Islamic Bank (Qatar)

qatar islamic bank

Qatar Islamic Bank telah ditubuhkan pada tahun 1982 sebagai institusi kewangan Islam pertama di Qatar. Produk dan operasinya diselia oleh lembaga Syariah,yang memastikan Bank mematuhi prinsip perbankan dan kewangan Islam. Ia adalah pemberi pinjaman patuh Syariah terbesar di negara ini.

QIB mempunyai lebih 170,000 pelanggan runcit dan lebih daripada 3,000 pelanggan korporat. Ia menjalankan perniagaan domestiknya melalui 31 cawangan di seluruh negara sebagai tambahan kepada pusat khas untuk pelanggan wanita dan ruang istirahat khusus untuk pelanggan istimewa dengan lebih daripada 175 ATM pelbagai fungsi.

4. Maybank Islamic (Malaysia)

maybank islamic

Maybank Islamic Berhad ialah anak syarikat milik penuh dan cabang perbankan Islam Kumpulan Maybank. Pada 1 Januari 2008, Maybank Islamic Berhad memulakan operasi sebagai bank komersial pertama yang menawarkan produk dan perkhidmatan perbankan Islam melalui konsep tingkap pada tahun 1993.

Maybank Islamic mengendalikan 12 cawangan dan produk serta perkhidmatannya turut ditempatkan bersama di lebih 400 cawangan, pusat perbankan swasta, pusat kewangan auto, pusat perniagaan dan pusat kewangan perdagangan Maybank di seluruh negara.

3. Kuwait Finance House (Kuwait)

kuwait finance house

Kuwait Finance House (KFH) telah ditubuhkan di Kuwait pada tahun 1977 sebagai bank pertama yang beroperasi mengikut ketetapan Syariah Islam. Ia menerima 170 permohonan untuk membuka akaun baharu pada hari pertama beroperasi pada 31 Ogos 1978.

Pada tahun 2002, KFH membuka cawangan pertamanya di Bahrain dan pada tahun 2005 KFH Malaysia telah ditubuhkan, menjadi bank Islam pertama yang diberikan lesen di Malaysia di bawah Akta Perbankan Islam 1983.

2. Dubai Islamic Bank (UAE)

dubai islamic bank

Dubai Islamic Bank (DIB) ialah sebuah bank Islam di Dubai, ditubuhkan pada tahun 1975 oleh Haj Saeed Bin Ahmed Al Lootah. Ia adalah bank Islam pertama di dunia yang telah menerapkan prinsip Islam dalam semua amalannya dan merupakan bank Islam terbesar di UAE.

Ditubuhkan pada tahun 1975, Dubai Islamic Bank ialah bank Islam terbesar di UAE berdasarkan aset dan syarikat saham bersama awam yang disenaraikan di Pasaran Kewangan Dubai. Bank ini mengendalikan 90 cawangan di seluruh UAE.

1. Al-Rajhi Bank (Arab Saudi)

al rajhi bank

Bank Al Rajhi (sebelum ini dikenali sebagai Al Rajhi Banking and Investment Corporation) ialah sebuah bank Arab Saudi dan bank Islam terbesar di dunia berdasarkan jumlah modal.

Bank ini merupakan pelabur utama dalam perniagaan di Arab Saudi dan merupakan salah satu syarikat saham bersama terbesar di Arab Saudi. Bank Al-Rajhi mempunyai lebih 600 cawangan. Ibu pejabatnya terletak di Riyadh, dengan enam pejabat wilayah. Al Rajhi Bank juga mempunyai cawangan di Kuwait dan Jordandan anak syarikat di Malaysia dan Syria.

Kredit:

  1. Money Gate
  2. FB Majalah LaburHakcipta iluminasi.com (2017)