Sama seperti populasi Latin di Amerika Syarikat yang semakin meningkat di mana etnik Hispanik kini menjadi minoriti terbesar di negara ini, ia juga diikuti oleh bilangan orang Islam Latin yang semakin ramai.

Dan ini bukan sekadar hasil daripada Arab Amerika Latin yang berhijrah ke Amerika Syarikat.

Menurut organisasi seperti WhyIslam.org, orang Latin adalah salah satu segmen yang paling pesat berkembang di kalangan masyarakat Islam.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kira-kira 6% daripada umat Islam A.S. kini terdiri daripada orang Latin dan sebanyak seperlima daripada jumlah orang yang baru memeluk Islam di seluruh Amerika Syarikat, adalah orang Latin.

Persatuan Muslim Amerika di Amerika Utara, yang berpusat di Miami Utara, mengatakan bahawa Hispanik Selatan Florida khususnya adalah lokasi utama kepada peningkatan jumlah Muslim Latin.

kenapa ramai orang latin memeluk islam

Dan ini bukanlah sesuatu yang mudah, menurut Marina Gonzalez. Marina adalah seorang jururawat Amerika-Nicaragua di Miami yang memeluk Islam 11 tahun yang lalu dan memakai hijab. Pada mulanya, keluarganya berhenti daripada bercakap dengannya.

"Mereka memanggil saya ahli Taliban. Ibu saya tidak suka keluar dengan saya kerana saya memakai hijab," kata Marina.

Namun kini ibunya memahami semuanya. Apabila beliau melawat rumah ibu bapanya, mereka akan menutup TV apabila Marina sedang solat, membuatkan beliau sangat gembira.

Bagi Najib Sowma pula, nama asalnya adalah Dario sebelum beliau memeluk Islam 12 tahun yang lalu. Kini, beliau merupakan ahli utama masjid Al-Ihsaan di South Miami. Namun ibu Najib berasa amat terkejut di awalan pemelukan Islam beliau.

"Kini ibu saya sudah mempunyai pandangan yang lain. Sebelum saya memeluk Islam dan saya sekarang, ibu saya melihat perbezaan yang sangat ketara pada perwatakan saya," kata Najib.

Sejarah Islam Sepanyol

sejarah islam di sepanyol

Sekiranya ia merupakan satu kejutan bahawa banyak orang Latin yang berpindah dari kebudayaan Katolik yang kebanyakannya menjadi agama Arab pada awalnya, mungkin ia tidak sepatutnya mengejutkan.

Ini kerana, seperti orang Afrika-Amerika pada tahun 1960-an, kaum Latin telah menemui hubungan sejarah dan budaya mereka sendiri dengan Islam dan dunia Arab.

Dan inilah yang memulakan definisi bahasa Latin sebagai bahasa Sepanyol. 

"Bahasa kami dipupuk oleh lebih daripada 4,000 perkataan yang berasal dari bahasa Arab. Setiap perkataan dalam bahasa Sepanyol yang bermula dengan 'al,' misalnya, seperti alcalde, alcantarilla, almohada." kata Wilfredo Ruiz, seorang Muslim kelahiran Puerto Rico yang memeluk Islam lebih sedekad lalu dan merupakan seorang peguam untuk bahagian Florida Selatan Majlis Hubungan Amerika-Islam. 

Ini kerana umat Islam Arab memerintah Sepanyol selama 800 tahun semasa Zaman Pertengahan dan menjadikan Semenanjung Iberia sebagai salah satu tamadun yang paling maju pada ketika itu.

wilfredo ruiz

(Wilfredo Ruiz)

Satu milenium kemudian, Wilfredo mengatakan bahawa masa lalu adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dari DNA Hispanik.

Menurut Wilfredo lagi, perkara paling menakjubkan yang didapati oleh kebanyakan orang Latin yang memeluk agama Islam adalah pertalian kebudayaan mereka terhadap budaya Islam.

Ia seperti menemui semula masa lalu seseorang, satu tempoh masa lalu yang tersembunyi daripada hidup mereka. 

Beliau juga menegaskan bahawa orang Latin dan Arab sangat menghargai keluarga dan tradisi lanjutan seperti memberikan layanan kepada orang yang tidak dikenali.

Dalam istilah agama, orang Latin seperti Marina  Gonzalez mengatakan Islam menyediakan bentuk ibadat yang lebih sederhana dan lebih langsung daripada Katolik.

Mereka juga merasakan lebih banyak struktur daripada yang mereka lihat di gereja-gereja evangelis yang mana ramai orang Latin sertai pada hari ini.

"Hubungan yang saya miliki dengan Tuhan kini adalah lebih baik daripada sebelumnya," kata Marina Gonzalez.

Lebih menarik kepada golongan wanita

islam kelihatan menarik kepada wanita latin

Lebih ramai wanita Latin memeluk Islam berbanding lelaki Latin. Islam diakui dipersoalkan oleh ramai pihak tentang pengasingan dan ketidakadilan terhadap wanita.

Tetapi wanita Latin seperti Liliana Parodi, warga Amerika-Peru yang memeluk Islam 30 tahun yang lalu, mengatakan ia adalah satu perkara hipokrit untuk Gereja Katolik yang dikuasai lelaki untuk yang melarang paderi wanita, kawalan kelahiran dan perceraian.

Malah, masyarakat Latino "ultra-macho", yang mana rangkaian televisyen Sepanyol masih menggambarkan wanita sebagai "spitfire sexpots", untuk mengkritik kepercayaan baharu mereka.

"Saya beritahu mereka "Lihat diri anda sendiri. Perkara yang menyedihkan adalah apabila mereka melihat wanita sebagai objek," kata Liliana Parodi.

wanita latin memeluk islam

Sepuluh tahun yang lalu, imej bangsa Muslim Latin dicalar oleh Jose Padilla, yang dikenali sebagai "Dirty Bomber" yang telah disabitkan atas membantu aktiviti pengganas.

Tetapi bagi Wilfredo Ruiz, yang juga merupakan seorang ketua angkatan laut, banyak yang telah berubah sejak itu dan orang-orang Latin semakin berani untuk memeluk Islam.

"Mereka mula mengetahui bahawa Islam membenci keganasan. Kami mempunyai aspirasi yang sama untuk keadilan sosial sebagai seorang Kristian atau seorang Yahudi." - Wilfredo Ruiz

Rujukan:

1. ICNA

2. Chicago Suntimes

3. Pewforum
Hakcipta iluminasi.com (2017)