Kedai serbaneka moden kini tumbuh bak cendawan selepas hujan. Kedai-kedai seperti ini mendapat perhatian pengguna disebabkan beberapa sebab antaranya adalah menyediakan kepelbagaian produk, lokasi yang mudah serta harga yang berpatutan.

Malah, terdapat kedai-kedai yang memberikan perkhidmatan istimewa seperti membeli tiket penerbangan, membayar bil, wi-fi dan sebagainya, menjadikannya lebih popular.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Di Malaysia, 7-Eleven adalah kedai serbaneka paling terkenal. iluminasi.com kongsikan 6 rangkaian kedai serbaneka paling besar di dunia.

6. Indomaret - 11,000 cawangan

pasaraya indomaret di indonesia

Kedai serbaneka Indomaret dari Indonesia adalah rangkaian kedai serbaneka yang telah mengalami pertumbuhan menerusi penggunaan model francais dengan begitu hebat.

Dengan cawangan melebihi 11,000 cawangan sejak tahun 1988, ia merupakan kedai serbaneka terbesar di Indonesia dan Asia Tenggara, serta ke-6 terbesar di dunia.

Hampir 3,000 cawangan Indomaret adalah kedai francais, yang membolehkan individu dan koperasi untuk menyebarkan nama Indomaret di luar Jakarta dan ke Jawa, Bali, Sumatra, dan Sulawesi.

5. OXXO - 14,000 cawangan

oxxo

Oxxo adalah rangkaian kedai runcit Mexico, dengan lebih dari 14,000 kedai di seluruh Amerika Latin dan 17,500 di seluruh dunia.

Ia adalah rangkaian kedai serbaneka terbesar di Mexico. 

Diasaskan di Monterrey, Mexico, pada tahun 1978 sebagai lanjutan kepada CerveceriaCuauhtemocMoctezuma, OXXO telah berkembang secara meluas sejak bertahun-tahun.

Syarikat yang mempunyai sekitar 23,000 orang pekerja ini mempunyai cawangan di Mexico, Colombia, Amerika Syarikat, Chile dan Peru.

4. Lawson - 14,011 cawangan

lawson

Lawson, Inc. adalah sebuah rangkaian francais kedai di Jepun. Kedai ini berasal dari Cuyahoga Falls, Ohio, tetapi hari ini wujud sebagai sebuah syarikat Jepun. 

Dengan lebih daripada 14,011 cawangan di dunia, Lawson yang berpangkalan di Tokyo diiktiraf sebagai kedai serbaneka ke-3 terbesar di Jepun selepas FamilyMart dan 7-Eleven, dan ke-4 di dunia.

Tetapi jenama itu mendapat mata bonus di atas dedikasi progresifnya terhadap tenaga solar dan kerjasama berterusan dengan siri anime popular seperti Attack on Titan, Naruto, dan Puella Magi MadokaMagica.

3. Alimentation Couche-Tard - lebih 15,000 cawangan

alimentation couche tard

Mungkin ramai di antara kita yang tak tahu tentang nama ini, namun orang Quebec, Kanada pasti mengenali nama Couche-Tard, dari beratus-ratus lokasi yang terletak di wilayah itu.

Alimentation Couche-Tard Inc. atau hanya Couche-Tard adalah pengendali kedai serbaneka Kanada di kedai serbaneka.

Syarikat ini yang menggunakan maskot burung hantu yang mengenyit mata mempunyai lebih daripada 15,000 kedai di seluruh Kanada, Amerika Syarikat, Eropah, Mexico, Jepun, China, dan Indonesia.

2. FamilyMart - 24,243 cawangan

familymart ioi city mall

FamilyMart Co., Ltd. adalah sebuah rangkaian francais runcit di Jepun. Ia adalah rangkaian kedai serbaneka kedua terbesar di Jepun, di belakang 7-Eleven.

Walaupun bukan rangkaian kedai serbaneka terbesar di Jepun, tetapi kewujudannya yang kuat di seluruh Asia, dari China dan Taiwan ke Vietnam dan Filipina, menjamin tempatnya sebagai salah satu yang terbesar di dunia.

Malah, rangkaian ini telah berjaya melintasi Lautan Pasifik, dengan beberapa kedai di bawah jenama Famima!!, terdapat di Los Angeles. 

Kini, terdapat 24,243 kedai di seluruh dunia, kebanyakannya di Jepun, Taiwan, China, Filipina, Thailand, Vietnam, Indonesia dan Malaysia.

1. 7-Eleven Inc. - 66,579 cawangan

7 eleven jepun

Apabila perniagaan mengalami perubahan nama drastik dan penjenamaan semula secara drastik, ia biasanya menjadi petanda kepada kegagalan operasi.

Tetapi, Kedai Tote'm yang berpangkalan di Dallas menghala kepada sesuatu yang baik pada tahun 1946 apabila ia dijenamakan semula sebagai 7-Eleven.

Sejak itu, 7-Eleven berjaya meningkatkan kejayaannya dan hari ini, ia diiktiraf sebagai rangkaian kedai runcit terbesar di dunia, dengan lebih daripada 8,600 lokasi di Amerika Utara sahaja dan 43,500 lagi di seluruh Amerika Latin, Eropah, Asia, dan Australia.

Walaupun sudah hampir 100 tahun dalam industri ini, 7-Eleven tidak menunjukkan tanda-tanda untuk merosot, diiktiraf secara konsisten sebagai peneraju dalam sektor runcit dan francais kerana terus mengembangkan jangkauan globalnya.
Hakcipta iluminasi.com (2017)