Kebanyakan daripada kita akan memilih untuk menginap di hotel ketika bercuti atau membuat lawatan kerja. Hotel telah wujud sejak lama dahulu dan memudahkan manusia untuk berjalan.

Saban hari, semakin banyak bangunan hotel dibina di seluruh dunia membuatkan persaingan menjadi bertambah sengit. Dan di antara syarikat-syarikat perhotelan ini, ada di antara mereka yang memiliki lebih daripada 10,000 buah hotel.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 10 rangkaian hotel terbesar di dunia.

10. Huazhu Hotels Group

huazhu hotels group

Kumpulan Hotel Huazhu Hotels diasaskan pada 2005 tetapi sudah mempunyai 3,656 buah hotel di 365 bandar di seluruh dunia.

Mereka menawarkan lebih daripada 372,000 bilik pada satu-satu masa.

Beberapa nama besar yang dikendalikan oleh China Huazhu Hotels Group termasuklah Hanting Express dan Hi Inn.

9. Best Western Hotels

best western hotels

Walaupun Best Western Hotels diasaskan dan berpangkalan di Phoenix, Arizona, tetapi rangkaian ini mempunyai lebih daripada 4,200 hotel di seluruh dunia.

Ia dimulai dengan hotel bajet hinggalah ke hotel kelas atasan dengan nama seperti Best Western Plus dan Best Western Premium.

Rangkaian ini ditubuhkan pada tahun 1946 dan terus berkembang sejak itu.

8. AccorHotels

accorhotels

AccorHotels adalah sebuah syarikat Perancis dengan ibu pejabat di Paris, Perancis.

Dengan 4,283 buah hotel di seluruh dunia, AccorHotels adalah syarikat besar yang beroperasi di peringkat antarabansa.

Jika anda pernah menginap di hotel Sofitel yang mewah, maka anda telah menginap di sebuah hotel yang diuruskan oleh AccorHotels.

7. InterContinental Hotels Group

intercontinental hotels group

InterContinental Hotels Group mempunyai 809,889 bilik hotel di 5,431 buah hotel di seluruh dunia.

InterContinental Hotels Group adalah sebuah syarikat United Kingdom yang berpangkalan di Buckinghamshire.

Jenama seperti Crowne Plaza, Holiday Inn, Holiday Inn Express dan Candlewood Suites semuanya berada di bawah naungan syarikat ICHG.

6. Hilton Worldwide

hilton worldwide

Sudah pasti anda mengenali rangkaian hotel Hilton Worldwide, yang telah ditubuhkan pada tahun 1919 oleh Conrad Hilton dan kini mempunyai 5,456 hartanah termasuk Waldorf Astoria dan Hilton Garden Inn di antara 12 jenama lain.

Hotel pertama rangkaian Hilton Worldwide iaitu Mobley Hotel, dibuka di Texas pada tahun 1919 dan diikuti oleh hotel Texas lain, lantas berkembang di seluruh Amerika Syarikat pada tahun 1943.

5. Choice Hotels

choice hotels

Choice Hotels, sebuah syarikat Amerika yang ditubuhkan pada tahun 1939, kini mempunyai 6,627 hotel dengan 525,573 bilik di seluruh dunia.

Pilihan jenama Choice Hotel terdiri daripada peringkat ekonomi hingga ke hotel mewah dan termasuk Comfort Inn, Sleep Inn dan Ascend Hotel Collection.

4. Marriott International

marriott international

Marriott International, pemilik jenama hotel terkemuka dunia memiliki 6,717 hotel yang membawa jumlah bilik keseluruhan sebanyak 1,286,723 bilik.

Marriott International diasaskan di Maryland, Amerika Syarikat pada tahun 1927 dan telah berkembang menjadi nama jenama yang diiktiraf dan dihormati di peringkat antarabangsa.

3. Jin Jiang International

jin jiang international

Jin Jiang International adalah syarikat hospitaliti China dengan lebih daripada 7,000 buah hotel di seluruh dunia.

Berpusat di Shanghai, China, Jin Jiang International adalah salah satu syarikat termuda dalam senarai ini, yang diasaskan pada tahun 2003.

Ia adalah kumpulan hotel terbesar di China dan dimiliki oleh negara ini, dengan lebih daripada 380 hotel di seluruh China dan banyak lebih banyak di seluruh dunia.

2. Wyndham Worldwide

wyndham worldwide

Wyndham Worldwide adalah rangkaian hotel kedua terbesar di dunia, dengan 697,607 bilik di lebih 9,221 buah hotel di seluruh dunia.

Sebuah syarikat Amerika Syarikat berpangkalan di Orlando, Florida, ia mempunyai 21 jenama di 75 daerah negara itu dan menawarkan segala-galanya dari hotel-hotel mesra bajet sehinggalah pengalaman bercuti mewah.

Bagi menampung perniagaan yang tersangat besar ini, Wyndham Worldwide mempunyai 40,000 orang kakitangan di seluruh dunia.

1. OYO

oyo

Rangkaian hotel terbesar di dunia ketika ini adalah OYO, dengan lebih daripada 10,000 buah hotel di seluruh India.

Juga dikenali sebagai OYO Rooms, OYO adalah perniagaan perhotelan India yang hanya diasaskan pada tahun 2003 tetapi telah berkembang pesat untuk melebihi semua rangkaian hotel lain dengan jumlah hotel yang dimilikinya.

Lebih menakjubkan, syarikat itu diasaskan oleh Ritesh Agarwal yang hanya berusia 19 tahun yang menawarkan pilihan penginapan bajet dan memudahkan untuk mencari penginapan bajet.

Syarikat itu memperkenalkan OYO Home, perkhidmatan pengurusan sewa jangka pendek pada akhir 2017. Hotel OYO Home antarabangsa yang pertama dibuka di Dubai pada tahun 2018.
Hakcipta iluminasi.com (2017)