Area 51 mungkin boleh dilihatkan sebagai salah satu tempat buatan manusia paling misteri di dunia.

Bergantung pada sisi Internet yang anda terdedah, konspirasi tentang pangkalan tentera yang sangat rahsia ini boleh berkisar daripada "tempat eksperimen manusia" hinggalah kepada "dunia yang kita tinggal ini adalah simulasi Area 51".

Dan teori yang paling popular adalah Area 51 mempunyai kaitan dengan makhluk asing, yang mana kita sendiri tidak pasti tentang kewujudan mereka.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jadi, iluminasi.com ingin kongsikan dengan para pembaca tentang 5 fakta dahsyat tentang Area 51 yang ramai tak tahu.

1. Tiada siapa tahu mengapa ia dipanggil sebagai Area 51

tiada siapa tahu asal usul nama area 51

Kebanyakan daripada kita tidak menyedari bahawa pangkalan ini bukanlah sentiasa dipanggil "Area 51", walaupun kerajaan Amerika Syarikat telah menggunakan 'Area 51' untuk merujuknya beberapa kali pada masa lalu.

Ia juga bukan nama asalnya, kerana pangkalan itu dipanggil sebagai Lapangan Terbang Homey atau Tasik Groom dalam dokumen era Perang Dingin.

Walau apa pun, pangkalan ini kini dirujuk sebagai Area 51 untuk semua maksud dan tujuan, termasuk dalam rekod rasmi moden.

Ia pastinya menimbulkan persoalan; kenapa nama itu? Area 51 membayangkan bahawa terdapat kewujudan kawasan 1 hingga 50 dan walaupun jika kawasan-kawasan ini wujud, tiada siapa yang dapat menemuinya.

Jawapan bagi persoalan ini, tiada siapa yang tahu. Apa yang kita tahu adalah kerajaan dari tahun 60-an memanggilnya sebegitu dan bahawa CIA secara rasmi mengesahkannya pada tahun 2013.

Hal di sebalik itu tidak diketahui. Beberapa orang mengatakan bahawa ia hanya kerana sistem penamaan grid oleh Suruhanjaya Tenaga Atom yang membuat perancangan untuk wilayah itu.

Lain-lain mendakwa bahawa Kawasan 1 hingga 50 pada asalnya dibina tetapi akhirnya dimusnahkan disebabkan oleh perkara-perkara tidak dapat dihalang berkaitan dengan makhluk asing.

Dan setakat yang kita tahu, mana-mana penjelasan di atas boleh dianggap sebagai benar.

2. Tujuan asal Area 51

tujuan asal area 51

Di antara semua khabar angin tentang makhluk asing dan teori konspirasi, agak sukar untuk kita mencari tujuan sebenar Area 51.

Banyak ahli teori percaya bahawa untuk membuktikan bahawa teori mereka tepat dan seolah-olah ia tidak dibina untuk tujuan lain, ia mestilah dibina untuk menempatkan makhluk asing yang ditangkap.

Walaupun teori ini munkin juga benar kerana ramai orang yang tiada kaitan antara satu sama lain telah mendakwa terlihat perkara pelik di sekitar pangkalan ini, Area 51 mempunyai sebab yang sah untuk wujud.

Apabila Perang Dingin bermula, seluruh Blok Timur adalah tiba-tiba ditutup dengan apa yang kita ketahui sebagai Tirai Besi.

Disebabkan itu, Amerika Syarikat terpaksa tampil dengan cara yang berkesan untuk mengumpulkan kecerdasan.

Area 51 pada asalnya diwujudkan untuk menjalankan penyelidikan mengenai pesawat altitud tinggi rahsia U-2 oleh Amerika Syarikat.

Kerahsiaan di sekitar pangkalan itu juga dapat dijelaskan oleh fakta mudah bahawa tentera Amerika Syarikat tidak mahu Rusia mengetahui tentangnya, kerana itu akan menidakkan tujuan asal pembinaannya. 

3. Tiada pagar di sekeliling Area 51

tiada pagar di sekeliling area 51

Untuk sebuah kemudahan yang dijaga dengan begitu ketat oleh tentera Amerika Syarikat, anda mungkin akan beranggapan bahawa Area 51 akan mempunyai beberapa sempadan fizikal untuk memastikan orang awam tidak menceroboh.

Lagipun, jika anda boleh melanggar perimeter yang dikawalnya hanya dengan berjalan masuk, maka ia bukanlah sebuah kemudahan ketenteraan yang sangat selamat. Namun, begitulah keadaan Area 51.

Ia tidak mempunyai pagar sama sekali atau apa-apa yang boleh menghalang orang ramai memasukinya.

Walaupun beberapa pemasangan dalamnya dijaga oleh perimeter, keseluruhan pangkalan tidak mempunyai sempadan fizikal.

Itu tidak bermakna tindakan untuk masuk ke dalamnya adalah wajar kerana ia mempunyai sensor magnet di banyak tempat, bersama-sama dengan menara pengawal yang pasti akan menembak anda jika anda cuba melakukan sedemikian.

4. Perjalanan ulang-alik harian ke tempat kerja

perjalanan pergi balik ke area 51 oleh para pekerja

Ramai di antara kita mungkin tertanya-tanya tentang kehidupan kerja para pekerja di dalam Area 51, kan?.

Mereka tidaklah membina kemudahan kediaman untuk semua pekerja, kerana itu akan menjadikannya sebagai tugas ketenteraan terbaik di dunia.

Siapa yang tidak mahu bekerja untuk tentera yang terbesar di dunia dengan penginapan percuma dan risiko pertempuran sifar?

Walaupun kita hanya boleh menganggap bahawa sebilangan kakitangan yang bekerja di Area 51 mempunyai kuarters mereka sendiri, tetapi majoriti daripada mereka tidak.

Mereka pergi pejabat yang terletak di Area 51 mungkin dengan salah satu perjalanan harian yang paling aneh dan penuh rahsia di dunia, iaitu dengan jalan udara. 

Terdapat tempat simpanan pesawat yang didedikasikan untuk pekerja Area 51 di dalam kemudahan itu, dengan terminal terhad di seberangnya di Lapangan Terbang Antarabangsa McCarran di Las Vegas.

Lebih menarik lagi, pesawat-pesawat itu menggunakan tanda panggilan rahsia yang dipanggil Janet, yang mungkin juga menjadi syarikat penerbangan paling rahsia di dunia.

Ia juga bukanlah sebuah syarikat yang didaftarkan dengan nama itu, tetapi hanya nama yang diberikan kepada penerbangan tersebut apabila mereka berada di ruang udara awam. 

5. Boleh dilihat melalui Peta Google

area 51 boleh dilihat dari peta google

Walaupun orang awam mungkin tidak tahu tentang apa yang ada di dalam Area 51, sebuah syarikat tahu susun aturnya secara keseluruhan dari jarak satelit.

Anda mungkin tak dapat mendekati kawasan ini namun apa yang boleh dilakukan adalah melihatnya dari pandangan atas.

Peta Google mungkin salah satu daripada beberapa syarikat swasta yang dibenarkan untuk memetakan kemudahan itu dan anda juga dapat melihatnya dalam resolusi tinggi sekarang.

Malah, Google telah mengeluarkan time-lapse beresolusi tinggi tentang pembangunan kemudahan itu selama bertahun-tahun, sesuatu yang agak mengejutkan yang dibenarkan oleh kerajaan Amerika Syarikat.

6. Konspirasi sebenar di Area 51

konspirasi sebenar di area 51

Kita telah didedahkan kepada banyak teori konspirasi yang menyelubungi Area 51 sehingga kita secara tidak sengaja mengabaikan kontroversi yang sebenarnya berlaku di sana.

Sama seperti kebanyakan kerajaan, konspirasi sebenar di sekitar Area 51 mempunyai lebih banyak kaitan dengan salah laku korporat (Lockheed Martin membina pesawat U-2) dan majikan mengabaikan keadaan kerja pekerja, berbanding makhluk asing.

Terdapat beberapa tindakan undang-undang yang mendakwa bahawa pekerja-pekerja Area 51 terdedah kepada bahan kimia berbahaya yang tidak dibuang dengan betul dan sekurang-kurangnya 2 orang mungkin mati disebabkannya.

Apa yang lebih merumitkan keadaan adalah penolakan kerajaan untuk mendedahkan bahan apa yang didedahkan kepada mangsa, kerana segala-galanya di dalam kemudahan itu adalah rahsia kerajaan yang sangat dikawal. [10]

Rujukan:

1. LA Times

2. 7 News

3. Curiosity
Hakcipta iluminasi.com (2017)