Tubuh badan anda yang sangat berharga layak untuk mendapatkan yang terbaik dan tak ada apa yang lebih menonjol daripada pakaian yang indah dan berkualiti tinggi.

Hakikatnya, ramai orang yang menghakimi berdasarkan penampilan dan cara pemakaian anda memberikan banyak gambaran tentang siapa diri anda.

baju tshirt paling mahal di dunia

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jika anda seorang yang gemarkan pakaian casual, pasti anda tahu tiada apa yang lebih penting daripada t-shirt anda. Dengan ini, anda perlu memakai t-shirt yang terbaik dan ia biasanya datang dengan harga yang tinggi. 

Dan berapakah wang yang anda sanggup belanjakan untuk sehelai t-shirt yang ringkas? iluminasi.com kongsikan 5 t-shirt yang paling mahal di dunia.

5. T-shirt Run DMC Adidas – RM54,300

t shirt adidas run dmc

Muzik hip hop 80-an masih menjadi kegilaan pada hari ini dan ia sangat popular satu ketika dahulu sehinggakan menjadi sejenis pergerakan.  itu bahawa ia adalah sejenis pergerakan.

Hasilnya, tidak hairanlah jika beberapa pencinta hip hop sanggup membelanjakan RM54,300 untu membeli t-shirt konsert DMC yang sangat ringkas ini. 

T-shirt ini direka bentuk untuk mempromosikan konsert DMC. Ia dihasilkan dengan kerjasama Adidas, yang kini menjadi popular di kalangan peminat sukan kasut dan kasut di seluruh dunia.

T-shirt ini berwarna putih dan ia mengandungi perkataan RUN DMC Adidas di bahagian depan, dengan logo syarikat di bahagian hujung. Bahagian belakang juga memaparkan logo Adidas.  

Ia juga dihasilkanuntuk keselesaan kerana diperbuat daripada kapas tulen. Garis leher adalah bulat dan lengan pendek memberikan pengudaraan yang mencukupi untuk keselesaan tambahan.

Dan walaupun ia jarang ditemui dan mungkin kelihatan sederhana pada masa kini, namun t-shirt ini sangat popular pada tahun 80-an dan masih mengekalkan kedudukannya di antara t-shirt paling mahal di dunia.

4. T-shirt Home John Lennon’s – RM65,500

t shirt home john lennon

T-shirt ini adalah wajah kepada restoran terkenal "Home". John Lennon memakainya ke mana sahaja dia pergi dan reka bentuknya yang ringkas tetapi elegan dengan pantas menjadikannya popular, termasuk restoran tersebut.

T-shirt ini direka bentuk sebagai hadiah untuk John Lennon ketika dia menamakan dan memulakan restorannya.

Untuk tujuan ini, ia membawa nama restoran di bahagian depan dengan sentuhan tambahan iaitu genggaman tangan di tengah-tengah huruf "O". Selebihnya, t-shirt ini berwarna hitam keseluruhannya.

Seperti yang dijangkakan, John Lennon memakai t-shirt ini dalam kebanyakan persembahan yang dihadirinya untuk mempromosikan restorannya. 

Pada satu ketika, para pengikut jatuh cinta dengan t-shirt ini dan juga cuba membelinya. Malah, publisiti t-shirt ini begitu besar sehinggakan harganya mencapai RM65,500.

Walau bagaimanapun, harga yang mahal ini tidak menghalang ramai peminat daripada mendapatkannya. Selain itu, t-shirt ini diperbuat daripada kapas tulen.

Hari ini, John Lennon dan restorannya tidak lagi menjadi perhatian media, tetapi t-shirt ini masih popular dengan beberapa peminat kipas-susah-mati nya.

3. T-shirt Hanes/UNICEF 1996 Olympics – RM175,500 

t shirt hanes unicef 1996 olympics

Terdapat lebih banyak perkara yang membuatkan t-shirt itu menjadi mahal selain daripada rupa bentuknya dan bahan berkualiti.

Malah, ia bernilai harga yang tinggi apabila wang itu disumbangkan ke arah yang baik. Ini kerana t-shirt Olympics 1996 ini dibuat oleh UNICEF untuk mengumpul dana untuk membantu kanak-kanak miskin di seluruh dunia.

Mengambil kesempatan daripada populariti Olimpik terhadap orang-orang di seluruh dunia, UNICEF memutuskan untuk mereka bentuk t-shir yang ringkas untuk meningkatkan kesedaran tentang nasib kanak-kanak miskin di negara-negara dunia ketiga serta mengumpul wang untuk meringankan kemiskinan.

Walaupun ringkas, t-shirt telah membantu menyebarkan mesej itu dan sambutannya sangat mengagumkan di mana UNICEF berjaya mengumpul sekurang-kurangnya RM4.2 juta setiap hari selama beberapa hari ketika berlangsungnya Sukan Olimpik 1996.

Tidak ada harga tetap untuk t-shirt ini kerana ia dijual secara lelong. Walau bagaimanapun, tawaran tertinggi adalah mengejutkan apabila seorang penawar membeli sehelai t-shirt ini dengan harga RM175,500 menjadikannya t-shirt ke-3 termahal di dunia.

2. T-shirt UNICEF Cargo Flight – RM1.25 juta

unicef cargo flight

Sekali lagi, satu lagi daripada lima t-shirt paling mahal di dunia adalah produk UNICEF.

Walau bagaimanapun, t-shirt ini lebih terkini daripada t-shirt Olimpik 1996 dan sesiapa sahaja boleh mendapatkannya dengan harga di antara RM75 dan RM4,200.

Walau bagaimanapun, tidak ada had harga yang ingin anda bayar untuk t-shirt ini dan seorang pembeli telah membayar dengan harga RM 1.25 juta untuk sehelai t-shirt UNICEF ini. 

Tidak seperti t-shirt UNICEF Olympics, t-shirt UNICEF Cargo Flight membawa reka bentuk yang ringkas dan relevan di bahagian depan.

Reka bentuk ini mempunyai pesawat yang menjatuhkan kotak yang penuh dengan bekalan dan ia bertujuan untuk melambangkan misi kumpulan dan tujuan t-shirt.

Reka bentuk ini juga berwarna hijau untuk menyokong dunia yang lebih hijau dan lebih baik. Bahagian selebihnya pada t-shirt berwarna putih.

T-shirt ini juga berkualiti kerana ia diperbuat daripada kapas tulen.

1. T-shirt Superlative Luxury – RM1.67 juta

t shirt superlative luxury paling mahal di dunia

Gelaran bagi T-shirt paling mahal di dunia jatuh kepada Superlative Luxury. T-shirt ini sangat mahal disebabkan oleh jenama mewahnya, tetapi ia begitu luar biasa dalam banyak aspek.

Sebagai permulaan, t-shirt ini dihasilkan secara tulen daripada tenaga hijau kerana proses penghasilannya menggunakan tenaga solar dan tidak mengeluarkan sebarang karbon dioksida.

Namun adalah tidak jelas sama ada hasil daripada penjualannya akan digunakan ke arah yang murni seperti yang dilakukan oleh t-shirt UNICEF.

Tidak seperti kemeja-t yang lain, Superlatif Luxury sangat kreatif dalam memasukkan reka bentuk yang menarik terdiri daripada corak bulat yang melambangkan sinaran matahari. 

Malah, corak ini dilengkapi dengan 16 berlian yang diperakui, yang secara langsung melonjakkan harganya. Walau bagaimanapun, sisa-sisa bahagian t-shirt ini berwarna hitam biasa.

Ia dijual dengan harga RM1.67 juta, menjadikannya t-shirt paling mewah dan mahal di dunia. 

Rujukan:

1. Success Story

2. Found Item Clothing

3. Printsome
Hakcipta iluminasi.com (2017)