Air merupakan isu yang kompleks memandangkan tiada satu punca utama bagi krisis air global. Kekurangan air ialah cara yang lebih objektif untuk membandingkan ketersediaan (atau kekurangannya) air merentas negara, biasanya mewakili nisbah permintaan air rantau kepada bekalan air.

Ini bermakna kita boleh mengukur krisis air secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, ini tidak mengambil kira semua risiko yang terlibat dalam krisis air global. Oleh itu, "krisis air" ( Water stress) adalah istilah yang lebih luas yang digunakan untuk merujuk ketiadaan air yang boleh diminum yang mencukupi untuk memenuhi permintaan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Statistik mengenai krisis air juga amat membimbangkan:

  • Menurut UN, 2.3 bilion orang tinggal di negara yang mengalami krisis/masalah bekalan air
  • Menurut UNICEF, 1.42 bilion orang termasuk 450 juta kanak-kanak tinggal di kawasan yang terdedah kepada krisis air yang tinggi atau sangat tinggi.
  • 785 juta orang kekurangan akses kepada perkhidmatan air asas
  • WHO melaporkan bahawa 884 juta orang kekurangan akses kepada air minuman yang selamat
  • Dua pertiga daripada penduduk dunia mengalami kekurangan air yang teruk selama sekurang-kurangnya satu bulan dalam setahun

Kali ini, kami ingin kongsikan 5 negara yang mengalami krisis bekalan air terburuk di dunia. Walaupun negara Malaysia walaupun tiada dalam senarai ini, itu bukanlah bermakna kita boleh membazirkan bekalan air bersih kita sewenang-wenangnya. 

Nota: Senarai ini bedasarkan keduduka yang dikeluarkan oleh World Resources Institute.

5. Jordan

krisis air jordan

Krisis air Jordan juga seteruk jirannya. Sungai Jordan hari ini mengalir kurang daripada 10% daripada puratanya. Laut Mati, tarikan pelancong utama di negara ini, juga cepat kering kerana sungai-sungai yang memberinya bekalan sangat berkurangan.

Banyak sungai ini dikongsi dengan Israel dan Syria, mengalihkan air ke hulu untuk kegunaan mereka sendiri. Dengan sedikit peluang untuk berunding dengan negara-negara ini kerana hubungan yang tegang, Jordan terpaksa bergantung pada akuifer air bawah tanahnya untuk memberikan sumber airmemuaskan dahaga penduduknya yang semakin meningkat.

Keadaan ini telah memberi tekanan yang teruk pada akuifer, yang kini dialirkan pada kadar dua kali ganda kadar ia boleh diisi semula secara semula jadi. Dengan hampir 60% bekalan air Jordan datang daripada akuifer yang dieksploitasi secara berlebihan dan perubahan iklim yang merumitkan lagi isu ini, Jordan menghadapi kekurangan air yang besar dalam masa terdekat.

4. Iran

krisis air iran

Banyak isu telah menyumbang kepada ketersediaan sumber air di Iran termasuk hujan tahunan yang rendah dan corak pengagihan air permukaan, perubahan iklim dan ketidakstabilan ekonomi dan politik di negara itu.

Dalam 20 tahun yang lalu, Iran telah kehilangan lebih 200 kilometer padu air tersimpannya, manakala paras air bawah tanah juga menurun dengan cepat pada kadar purata 28 cm setahun. Badan air permukaan di seluruh Iran, seperti Tasik Urmia dan tanah paya lembangan Helmand cepat berkurangan disebabkan peningkatan kemarau dan penggurunan serta penggunaan air yang berlebihan.

Peralihan daripada penggunaan sistem pengairan qanat tradisional kepada teknologi pertanian pengairan moden juga telah menyebabkan pengambilan air secara berlebihan. Selain itu, 77% daripada tanah di Iran hari ini mengalami kemarau antropogenik akibat penggunaan air bawah tanah tiga kali lebih tinggi daripada kadar ianya diisi semula secara semula jadi.

3. Lebanon

krisis air lebanon

Sebuah lagi negara di Timur Tengah, Lubnan, kini menghadapi krisis air yang teruk yang diburukkan lagi oleh kejatuhan ekonomi yang mencengkam negara itu. Menurut UNICEF, kira-kira 70% penduduk negara ini menghadapi kekurangan air yang kritikal.

Manakala pada 2019, empat liter air botol berharga 1000 paun Lubnan, hari ini, jumlah yang sama boleh membeli hanya satu botol 500 ml, kenaikan harga lapan kali ganda. Lubnan juga mengalami sistem pengurusan air negara yang tidak cekap dengan isu-isu seperti kekurangan penyelenggaraan dan peraturan undang-undang, kehilangan air yang tidak dikira dan pemadaman berterusan.

Ditambah lagi dengan kemasukan lebih 1.7 juta pelarian Syria di negara itu, meningkatkan lagi isu kekurangan air.

2. Israel

krisis air israel

Israel mempunyai salah satu teknologi dan amalan pengurusan air terbaik dunia. Negara ini menghasilkan hampir 85% daripada air yang boleh diminum daripada air laut atau air payau melalui proses penyahgaraman berskala besar.

Walau bagaimanapun, di sebalik pengurusan air yang baik, negara ini berada pada kedudukan tinggi dalam senarai negara yang berisiko menghadapi krisis air. Walaupun Israel terus berinovasi untuk memastikan air yang mencukupi kepada rakyatnya, perubahan iklim dan permintaan minum yang sangat tinggi untuk negara yang berkembang pesat dan membangun diramalkan akan meletakkan sistem itu di bawah tekanan yang besar.

Menurut kajian saintifik, Isreal menyahgaram hanya 0.5 bilion m3 air pada 2020. Pada 2065, angka ini dijangka setinggi 3.7 bilion m3 setahun, menuntut pembinaan 30 unit mesin penyahgaraman baharu untuk memenuhi keperluan ini. Ia juga memerlukan peningkatan bekalan elektrik untuk loji penyahgaraman.

Justeru, dekad-dekad yang akan datang pastinya akan menjadi cabaran kepada negara dalam era perubahan iklim dan isu-isu alam sekitar global yang lain.

1. Qatar

krisis air qatar

Sebagai sebuah negara yang gersang dengan hanya kira-kira 82 mm hujan tahunan, Qatar secara semula jadi mengalami masalah krisis bekalan air. Bagaimanapun, sektor minyak dan gas asli yang berkembang pesat telah membolehkan negara ini  berkembang pesat dalam beberapa dekad kebelakangan ini dan melabur dalam teknologi canggih untuk mengekstrak air.

Namun, penggunaan berlebihan dan pembaziran air di Qatar membimbangkan. Negara ini mempunyai salah satu kadar penggunaan air domestik tertinggi di dunia, dengan purata 430 liter air yang digunakan setiap hari oleh isi rumah!

Selain itu, banyak air digunakan untuk memastikan tanaman dan tumbuhan di negara ini sihat bagi mengimbangi kada taburan hujan yang rendah. Qatar memperoleh sebahagian besar airnya untuk kegunaan pertanian daripada akuifer air bawah tanah, tetapi kadar penggantian air secara semula adalah kurang daripada kadar pengekstrakan air, mengurangkan paras air dalam akuifer dan meletakkan sumber air negara di bawah tekanan yang melampau.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)