Muzium merupakan pusat pengumpulan barangan bersejarah antaranya buku, artifak dan pelbagai barangan bersejarah lain. Secara mudahnya, muzium ialah institusi yang khusus untuk mempamerkan dan memelihara objek budaya yang penting.

Banyak muzium mempunyai pameran objek ini pada paparan awam, dan sesetengahnya mempunyai koleksi peribadi yang digunakan oleh penyelidik dan pakar. Di negara kita, anda boleh melawat Muzium Negara di Kuala Lumpur yang menghimpunkan banyak catatan sejarah khusus negara Malaysia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Seawal manakah muzium sudah wujud? Apakah muzim terawal di dunia? Kali ini, mari kami kongsikan 5 muzium terawal di duunia yang masih beroperasi sehingga ke hari ini. Sekiranya anda berkemampuan, apa kata lawati muzium-muzium ini yang menyimpan dan mempamerkan pelbagai khazanah dan sejarah dunia.

5. Kunstkamera, Rusia - 1714

kunstkamera

Kunstkamera, yang ditubuhkan oleh Peter the Great pada tahun 1714, adalah muzium tertua di Rusia. Ia menempatkan koleksi Peter yang pelbagai tentang sifat ingin tahu tentang alam semula jadi dan antropologi, termasuk artifak etnografi, keanehan anatomi dan spesimen yang jarang ditemui.

Kunstkamera menawarkan gambaran yang menarik tentang keghairahan Peter the Great untuk pengetahuan dan penerokaan. Salah satu pameran Kunstkamera yang paling menarik ialah koleksi janin yang cacat dalam balang, mempamerkan pemahaman sejarah perkembangan manusia.

Koleksi simpanan muzium ini kebanyakannya diperolehi dengan pembelian daripada pengumpul Belanda Albertus Seba dan Frederik Ruysch. Muzium ini telah dipindahkan ke lokasi sekarang pada tahun 1727. 

4. Muzium Ashmolean, England - 1683

muzium ashmolean

Ditubuhkan pada tahun 1683, Muzium Ashmolean memegang pengiktirafan sebagai muzium universiti pertama di dunia. Institusi ini mempamerkan rangkaian seni dan artifak yang menakjubkan dari Mesir purba hingga zaman moden.

Pengunjung boleh mengagumi pelbagai koleksi mumia Mesir, arca Yunani, dan karya terkenal oleh Turner, Van Gogh, dan Picasso. Koleksi asas dan terawal Muzium Ashmolean telah disumbangkan oleh Elias Ashmole, seorang polymath dan antiquarian yang mewariskan rasa ingin tahunya kepada Universiti Oxford.

Bangunan sekarang telah dibina antara 1841 dan 1845. Muzium ini dibuka semula pada 2009 selepas pembangunan semula yang besar dan pada November 2011, galeri baharu yang memfokuskan pada Mesir dan Nubia telah diumumkan. Pada Mei 2016, muzium ini turut membuka galeri seni abad ke-19 yang dipaparkan semula.

3. Galeri Uffizi, Itali -  1581 

galeri uffizi

Galeri Uffizi yang ditubuhkan pada 1581 adalah bukti era Renaissance yang berkembang pesat di Florence. Keajaiban seni bina ini menempatkan koleksi seni Renaissance Itali yang luas yang menampilkan karya agung oleh Botticelli, Leonardo da Vinci dan Michelangelo.

Uffizi ialah tapak ziarah untuk pencinta seni di seluruh dunia. Salah satu muzium Itali yang paling penting dan paling banyak dikunjungi, ia juga merupakan salah satu yang terbesar dan paling terkenal di dunia dan menyimpan koleksi karya yang tidak ternilai, terutamanya dari zaman Renaissance Itali.

Pembinaan kompleks Uffizi telah dimulakan oleh Giorgio Vasari pada tahun 1560. Galeri ini telah dibuka kepada pelawat atas permintaan sejak abad keenam belas, dan pada tahun 1769 ia dibuka secara rasmi kepada orang ramai dan secara rasmi menjadi muzium pada tahun 1865.

2. Muzium Vatican, Vatican City - 1506

muzium vatican

Sebuah khazanah karya seni, asal-usul muzium ini bermula pada 1506 apabila Pope Julius II mempamerkan koleksi peribadinya. Hari ini, muzium ini mempamerkan karya terkenal seperti siling Kapel Sistine Michelangelo dan Sekolah Athens Raphael, memberikan pengalaman mengasyikkan seni dan budaya yang terkenal di dunia.

Muzium ini mengandungi kira-kira 70,000 karya, yang mana 20,000 dipamerkan dan kini menggaji 640 orang yang bekerja di 40 jabatan pentadbiran, keilmuan dan pemulihan yang berbeza. Terdapat 24 galeri, atau bilik, secara keseluruhan.

Pada tahun 2022, Muzium Vatican telah dikunjungi oleh 5,080,866 orang, 215 peratus lebih daripada pada tahun 2021, tetapi masih di bawah kehadiran sebelum COVID. Mereka menduduki tempat kedua dalam Senarai muzium seni yang paling kerap dikunjungi di dunia, selepas Louvre.

1. Muzium Capitoline, Itali - 1471

muzium capitoline

Muzium Capitoline di Rom berdiri sebagai muzium awam tertua di dunia yang diasaskan pada 1471. Dibina di atas Bukit Capitoline purba, muzium ini menempatkan pelbagai koleksi seni dan artifak Rom, termasuk patung ikonik seperti Capitoline Wolf dan patung ekuestrian Marcus Aurelius.

Sejarah muzium ini bermula seawal tahun 1471, apabila Pope Sixtus IV menyumbangkan koleksi gangsa kuno yang penting kepada penduduk Rom dan menempatkannya di Bukit Capitoline. Sejak itu, koleksi muzium telah berkembang termasuk banyak patung Rom purba, inskripsi dan artifak lain; koleksi seni zaman pertengahan dan Renaissance; dan koleksi permata, syiling dan barangan lain.

Muzium ini dimiliki dan dikendalikan oleh perbandaran Rom. Muzium ini hanya dibuka kepada orang ramai pada tahun 1734 di bawah Clement XII.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)