Sejarah hotel terawal mungkin sedikir sukar untuk ditentukan memandangkan manusia memerlukan penempatan dan tempat berteduh walaupun merantau ke tempat lain. Satu perkara lagi, terdapat banyak jenis penginapan yang disediakan untuk orang luar antaranya hotel, hostel, rumah inap dan seumpamanya jadi mungkin sukar untuk membezakannya satu ketika dahulu. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walau bagaimanapun, hotel terawal di dunia yang masih wujud sehingga ke hari ini dipercayai dibuka seawal abad ke 8 dan terletak di Jepun. Sementera itu, kebanyakan hotel-hotel terawal juga dipercayai terletak di Eropah dan dibuka ketika zaman pertengahan Eropah.

Kali ini, pihak Iluminasi ingin berkongsi senarai 7 hotel terawal di dunia yang masih beroperasi sehingga ke hari ini. Ada di antara hotel ini yang sudah berusia lebih 1000 tahun dan masih lagi dibuka hingga ke hari ini! Di harapkan hotel-hotel ini dapat terus bertahan ketika zaman sukar akibat pandemik pada masa kini. 

7. The Old Bell Hotel - 1220

the old bell hotel

The Old Bell Hotel mempunyai nama yang hampir sama dengan sebuah hotel lama lain di England dalam senarai ini. Seperti hotel lain, The Old Bell Hotel di Malmesbury mendakwa bahawa ia adalah hotel tertua yang ada di England, walaupun sebenarnya terdapat tiga hotel Inggeris yang lain jauh lebih tua.

The Old Bell Hotel pada mulanya dibuka sebagai penginapan pada tahun 1220 oleh Abbot Loring untuk orang kenamaan yang mengunjungi Biara Malmesbury. Hotel ini terus dibuka sejak itu dan walaupun The Old Bell Hotel telah diubah suai, sebahagian hotel yang bermula dari tahun 1220 termasuk tempat membakar kayu untuk haba dikekalkan. 

6. The Angel and Royal Hotel - 1203

the angel and royal hotel

The Angel and Royal Hotel adalah hotel Inggeris bersejarah lain yang merupakan salah satu yang tertua di negara ini. Hotel ini didirikan pada tahun 1203 oleh Knights Templar dan pada awalnya dipanggil The Angel Inn.

The Knights Templar mengelolakan tempat ini hingga 1308 sebelum Sheriff Lincolnshire merampasnya berikutan arahan dari Edward II. Menurut Angel and Royal Hotel, nama "Royal" ditambahkan pada namanya pada tahun 1866 setelah kunjungan dari Prince of Wales dan kemudian Edward VII.

5. The Olde Bell - 1135

the olde bell 6

Terdapat banyak hotel yang mendakwa bahawa mereka adalah yang tertua di United Kingdom dan The Olde Bell adalah salah satu daripadanya. Tidak seperti beberapa hotel lain ini, The Olde Bell mempunyai alasan kuat untuk menjadi hotel tertua di UK kerana sejarahnya bermula pada tahun 1135.

Bahagian tertua hotel ini pada mulanya berfungsi sebagai rumah tumpangan untuk Benedictine Priory di bandar ini. Selama sejarahnya yang panjang, The Olde Bell pernah menjadi tuan rumah kepada beberapa tetamu terkenal, termasuk Winston Churchill, Dwight D. Eisenhower, Elizabeth Taylor, Richard Burton, dan Cary Grant.

4. Zum Roten Bären - 1120

zum roten b ren

Zum Roten Bären menamakan dirinya sebagai hotel tertua di Jerman. Asas bangunan ini bermula pada awal abad ke-12 dan pengarah Muzium Sejarah Freiburg di bandar ini percaya bahawa bangunan ini digunakan sebagai tempat penginapan sekitar waktu ini.

Catatan tertulis terawal dari Zum Roten Bären bermula pada tahun 1311 dan menunjukkan bahawa tuan tanah atau pemilik tempat penginapan ini pada masa itu adalah seorang lelaki bernama Johann Bienger. Pengarah muzium juga yakin bahawa Marie Antoinette dan rombongannya pernah menginap di Zum Roten Bären ketika dia bermalam di Freiburg dalam perjalanan ke Versailles pada tahun 1770.

3. Maids Head Hotel - pertengahan tahun 1090an

maids head hotel 75

The Maids Head Hotel mendakwa bahawa ia adalah hotel tertua di United Kingdom. Menurut hotel, ini berdasarkan fakta bahawa tapak ini terus digunakan untuk perhotelan sejak pertengahan 1090-an. Hotel sekarang terletak di mana istana asal Paderi Norman Norwich pertama, Herbert de Losinga membina istana asalnya.

Walaupun tapak hotel ini telah digunakan sejak abad ke-11, bahagian tertua di Maids Head Hotel hanya wujud sejak abad ke-15. Bahagian bar ditambahkan pada abad ke-16. Walaupun Maids Head Hotel telah diubah suai, pemiliknya masih mengekalkan keaslian rekabentuk bangunan bersejarah ini.

2. Hoshi Ryokan - 718

hoshi ryokan 23

Hoshi Ryokan dipercayai hotel tertua kedua di dunia. Namun, ia telah wujud selama lebih 1,300 tahun dan didirikan pada tahun 718. Hotel ini terletak di kawasan Awazu Onsen di Komatsu di Prefektur Ishikawa, Jepun. Hotel ini masih diuruskan dan dimiliki oleh keluarga yang sama selama 46 generasi. 

Menurut sejarah hotel, sumber air panas yang terkenal didirikan oleh seorang murid Buddha (Garyo Hoshi) apabila ketuanya (Taicho Daishi) mendapat ilham dalam mimpi ketika melakukan perjalanan di kawasan ini. Sumber air panas disini didakwa memiliki kekuatan yang memberi kesihatan untuk menyembuhkan jiwa semua orang yang mandi pada musim bunga.

1. Nishiyama Onsen Keiunkan - 705

nishiyama onsen keiunkan

Nishiyama Onsen Keiunkan yang telah beroperasi sejak tahun 705, dianggap sebagai hotel tertua di dunia. Hotel ini didirikan sebagai tempat penginapan oleh Fujiwara Mahito pada zaman Keiun dan itulah sebab namanya Keiunkan. Pada tahun 2011, Nishiyama Onsen Keiunkan diiktiraf sebagai hotel tertua di dunia oleh Guinness World Records.

Salah satu ciri utama penginapan ini adalah sumber mata air panas tradisional. Nishiyama Onsen kononnya sering dikunjungi oleh banyak samurai dan shogun terkenal, termasuk Tokugawa Ieyasu dan Takeda Shingen. Hari ini, Nishiyama Onsen Keiunkan masih dikendalikan oleh keluarga Mahito generasi ke-52.

Kredit:

  1. Huffington Post
  2. Japan Info
  3. Guinness World Records
  4. WikipediaHakcipta iluminasi.com (2017)