Bagi mereka yang lahir pada zaman 90-an, masihkah anda ingat satu ketika dahulu permainan yoyo pernah mennjadi fenomena di Malaysia. Ketika itu, yoyo dari jenama Proyo dijual secara ekslusif melalui kedai serbaneka di stesyen minyak BHP.

Untuk menjadi seorang pemain yoyo yang mampu melakukan pelbagai skill, anda perlu meluangkan banyak masa untuk berlatih dan menajamkan skill anda. Antara model yoyo yang pernah popular satu ketika dahulu adalah Bumblebee dari Proyo. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun permainan yoyo tidak lagi sepopular dahulu, permainan ini tetap mempunyai peminatnya yang tersendiri. Malah, pertandingan yoyo peringkat antarabangsa dianjurkan setiap tahun dengan setiap peserta sentiasa menjanjikan persembahan skill yang memukau. 

Kali ini, mari lihat model-model yoyo paling mahal di dunia yang pernah dijual di pasaran.

5. Duncan Freehand Mg Yo-Yo

duncan freehand mg yo yo

Duncan, nama popular dalam pembuatan yoyo, telah membuat variasi dari FH Zero yoyo mereka yang dipanggil Duncan Freehand Mg untuk siri De-Luxxe mereka. Yoyo diperbuat daripada 99.5% magnesium campuran dan selebihnya daripada logam penstabilan.

Beberapa model telah siap diwarnakan (anodized) manakala yang lain adalah logam bersalut serbuk. Yoyo ini dikeluarkan pada tahun 2004 dan dijual sehingga 2014. Penambahan yang disertakan dengan yoyo ini termasuk bearing seramik, pengatur jarak tambahan, set pengimbang Duncan dan empat pelekat geseran.

Contoh di sini yang dijual di eBay pada 21 Mei 2022 datang dalam kotaknya dengan kepala yang boleh dikumpulkan dan perkakasan lain. Ia tidak dalam keadaan sempurna tetapi masih berjaya mengumpul $550.

4. YoYoFactory Catch22

catch22

Catch22 Yo-Yo oleh YoYoFactory didatangkan dalam bekas plastik keras yang kelihatan seperti sesuatu yang akan disimpan oleh pembawa pistol. Bahagian dalam kotak mempunyai banyak butiran menarik, termasuk slot tengah untuk yo-yo yang dilapisi pelapik serta bekas plastik kecil dalam slot untuk penggantian "perkakasan" dan "perisian" dalam yoyo berteknologi tinggi ini. 

Terdapat tulisan yang bermaksud "kemahiran lanjutan diperlukan". Yoyo dan penyaduran diperbuat daripada titanium yang pada asalnya dikeluarkan pada tahun 2009. Pembinaan dwilogamnya dapat dikenali dengan serta-merta.

Walaupun terdapat edisi 2022 baharu di YoYoFactory dengan harga $430, model lama keluaran 2009 adalah yang lebih bernilai. Satu daripada pernah dijual di eBay dengan harga $700.

3. Yoyo asli Pedro Flores

yoyo asli pedro flores

Pedro Flores memainkan peranan penting dalam penciptaan yoyo, memulakan kilang yoyo pertama pada tahun 1928 di Santa Barbara, California selepas berhijrah dari Filipina. Walau bagaimanapun, beliau menjual tanda dagangan "yo-yo" kepada syarikat Duncan pada tahun 1930.

Syarikat Duncan inilah yang membawa mainan ini ke pasaran global. Tidak hairanlah bahawa yoyo Pedro Flores  yang asli jarang ditemui. Model ini, kadangkala dikenali sebagai Big "F", menampilkan binaan kayu dan bercop dakwat di bahagian hadapan. Yoyo ini hanya dibuat antara 1929-1930.

Inovasi utamanya untuk mainan ini ialah membungkus tali di sekeliling gandar berbanding dengan mainan tradisional, yang membalutnya di luar.

2. Yoyo Vintaj Coca-Cola "Black Special"

yoyo vintaj coca cola

Yoyo edisi khas Coca-Cola "Blac Special" ialah yoyo keluaran syarikat Jack Russell yang dihasilkan di Australia, dijenamakan oleh Coca-Cola untuk edisi kotak khas ini. Model eksklusif ini dicipta dan dihadiahkan kepada eksekutif syarikat Coca-Cola sepanjang tahun 1970-an.

Hari ini, yoy keluaran khas Coca-Cola ini adalah yoyo terbaik yang pernah dihasilkan kilang ini. Contoh yang disimpan dan dijual dalam kotak hitam asal telah dijual pada 9 Jun 2022 untuk memecahkan rekod AU 2,827, atau kira-kira $1,941.44.

Yoyo ekslusif keluaran Russell pertama kali dibuat pada tahun 1967 di Australia. Pengumpul dan pemintt yoyo menganggarkan bahawa hanya kira-kira 200 yoyo khas ini yang pernah dibuat, menjadikannya begitu bernilai. 

1. Yoyo yang ditandatangani Richard Nixon

yoyo paling mahal dunia

Yoyo yang paling mahal ialah yoyo yang ditandatangani Richard Nixon. Yoyo ini telah digunakan oleh Roy Acuff, seorang legenda muzik, pada pembukaan Grand Ole Opry House yang memberi tunjuk ajar kepada Richard Nixon cara bermain yoyo pada tahun 1974.

Tahun 1974 adalah penting kerana ia adalah tahun yang sama Nixon meletak jawatan akibat skandal politik. Beliau telah menandatangani yoyo ini, menjadikan nilainya melonjak apabila ia naik untuk dilelong pada tahun 2004.

Ia dijual pada harga $16,029, menjadikannya yoyo paling mahal pernah dijual di pasaran. Walau bagaimanapun, pembeli yoyo ini tidak pernah didedahkan. Bagi yang  tidak tahu, Richard Milhous Nixon ialah presiden ke-37 Amerika Syarikat, berkhidmat dari 1969 hingga 1974. 

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)