Bagi kebanyakan orang, apa yang bermain di minda selepas mendengar perkataan "nuklear" atau "tenaga nuklear" hanyalah peperangan dan senjata yang menakutkan.

Namun, apa juga yang seharusnya diketahui adalah nuklear juga mempunyai kebaikan, termasuklah tenaga bersih.

Teknologi ini sebenarnya mampu memberikan manfaat yang besar kepada manusia namun apabila ia disalahgunakan, akan membawa kehancuran.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 5 masalah yang boleh diselesaikan oleh nuklear.

1. Tenaga elektrik

penghasilan tenaga elektrik menggunakan nuklear

Nuklear menghasilkan tenaga bersih 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

Pada tahun 2018, ia menghasilkan rekod 807.1 bilion kilowatt jam elektrik dan menyediakan 55% kuasa bebas karbon di Amerika Syarikat sahaja.

Ini kerana reaktor nuklear menghasilkan jumlah tenaga yang besar melalui pembelahan, satu proses fizikal yang membahagi atom uranium untuk menghasilkan haba.

Proses pembelahan tidak mengeluarkan gas rumah hijau dan membolehkan nuklear mengelakkan pelepasan karbon sebanyak lebih daripada 520 juta metrik tan setiap tahun di Amerika Syarikat.

2. Pelepasan gas rumah hijau oleh sektor perindustrian

pelepasan gas rumah hijau oleh sektor perindustrian

Loji kuasa nuklear bukan sahaja sumber yang sangat baik bagi elektrik bebas karbon, tetapi ia juga menjadi satu sumber tenaga haba yang sangat baik.

Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar, sektor perindustrian menyumbang 22% daripada pelepasan gas rumah hijau di AS pada 2017.

Kebanyakan proses penting sektor perindustrian memerlukan stim berkualiti tinggi yang kini dihasilkan menggunakan bahan bakar fosil.

Menghalakan haba dari reaktor nuklear ke arah proses perindustrian seperti penapisan minyak, pemanasan daerah dan baja dapat membantu mengurangkan pengeluaran karbon dan membantu proses pengeluaran intensif tenaga yang lain.

3. Pelepasan gas rumah hijau oleh sektor pengangkutan

pencemaran udara oleh kenderaan

Hampir 30% daripada pelepasan gas rumah kaca datang dari sektor pengangkutan, menjadikannya penyumbang terbesar pencemaran karbon A.S dan di dunia.

Tetapi bagaimana jika kita dapat memanaskan haba bersuhu tinggi daripada reaktor nuklear semasa dan, pada masa akan datang, reaktor nuklear yangcanggih?

Haba termal nuklear boleh digunakan untuk menghasilkan hidrogen, sebuah pengangkut tenaga yang dihasilkan terutamanya melalui pembaharuan metana stim dari gas asli.

Proses ini menukarkan wap bersuhu tinggi dan metana ke dalam gas hidrogen, tetapi ia juga menghasilkan karbon dioksida.

Nuklear boleh melakukan proses ini tanpa melepaskan karbon dioksida dengan menggunakan haba dari reaktor dan elektrolisis, pemisahan air kepada hidrogen dan oksigen menggunakan elektrik.

Pendekatan ini mengurangkan pelepasan karbon dan membuka pintu kepada kemajuan mesra alam sekitar dalam kenderaan elektrik, peningkatan biofuel, dan pengeluaran bahan api sintetik.

4. Kekurangan air

masalah kekurangan air di seluruh dunia

Hampir satu pertiga dari dunia tidak mempunyai akses kepada air minuman yang bersih, dengan lebih daripada 2 bilion orang yang tinggal di negara-negara yang terjejas oleh kekurangan air.

Angka-angka ini dijangka akan semaking meningkat. Loji-loji penyahgaraman semasa di seluruh dunia menghasilkan 10 trilion gelen air minuman setiap tahun.

Lebih banyak akan datang untuk memenuhi keperluan air masa hadapan, yang dijangka berkembang sehingga 30% dalam 3 dekad akan datang.

Loji penyahgaraman sedia ada adalah intensif tenaga dan bergantung kepada bahan api fosil. Pertambahan loji-loji ini akan membawa kepada peningkatan dalam pelepasan gas rumah hijau.

Tenaga nuklear boleh memainkan peranan utama dalam menyediakan tenaga pelepasan rendah yang akan membawa kita lebih dekat untuk mendapatkan bekalan air di seluruh dunia yang lebih selamat.

Sebuah armada reaktor nuklear yang baru dapat mempercepat proses ini.

Reaktor modular kecil (SMR) akan menawarkan fleksibiliti dalam saiz dan operasi untuk menjana tenaga elektrik serta tenaga haba di loji penyahgaraman air laut.

5. Akses kepada tenaga di kawasan terpencil

reaktor mikro

(Reaktor nuklear mikro)

Pengangkutan bahan bakar diesel adalah penting kepada masyarakat dan ketenteraan.

Para penduduk sangat bergantung kepada penghantaran bahan bakar ini tepat pada masanya untuk mengelakkan gangguan kuasa.

Dan dengan reaktor nuklear termaju, kita dapat menghapuskan risiko-risiko ini dengan membawa kuasa yang boleh dipercayai secara langsung ke kawasan-kawasan yang memerlukan.

Reaktor-reaktor kini menjadi semakin kecil dari segi saiz sehingga dapat dipasang di bahagian belakang trak-semi.

Reaktor mikro adalah serba boleh, boleh dipercayai, menawarkan kemudahan dan akses kepada kuasa nuklear di mana-mana sahaja.

Reka bentuk yang boleh disesuaikan menjadikannya sebagai watak utama dalam menyediakan tenaga bebas karbon yang boleh dipercayai ke lokasi yang sukar dan mencabar.

Sistem yang lebih kecil, dapat diangkut dan dibina oleh kilang boleh menjana tenaga untuk proses perindustrian bersama dengan pemanasan atau penyejukan kawasan rumah serta perniagaan di kawasan luar bandar, termasuklah kawasan bencana.

Ia juga boleh meningkatkan daya tahan dan kebolehpercayaan tenaga di pangkalan tentera terpencil di seluruh dunia.

Rujukan:

1. Energy

2. Yale Environment

3. NY Times
Hakcipta iluminasi.com (2017)