Oleh pada 05 Oct 2017 kategori

Penyanyi yang berkebolehan mencipta lagu sukar untuk meramal lagu mana yang akan meletup kerana ketika dalam proses penciptaannya.

Walaupun lagu single popular di kalangan peminat, ada juga kes tertentu di mana lagu yang meletup sebenarnya tidak mendapat tempat di hati pencipta lagu tersebut: dia sendiri benci lagu yang dihasilkannya.

Berikut 5 lagu popular yang dibenci oleh penciptanya sendiri sehinggakan artis tersebut rimas, tetapi terpaksa melakukannya demi memenuhi permintaan peminat.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. "Creep" oleh Radiohead

thom yorke lagu dibenci pencipta

Thom Yorke vokalis Radiohead secara terang-terangan menyatakan kebenciannya terhadap lagu mereka yang paling popular ini.

Menamakan lagu ini sebagai 'Crap' dan menggelarkan tindakan mereka mewujudkan siri konsert selepas lagu 'Creep' meletup sebagai satu perbuatan 'menghisap zakar syaitan,' Radiohead akan mengelak untuk memainkan lagu ini setiap kali persembahan mereka.

Dalam satu konsert, apabila peminat-peminat meminta mereka memainkan lagu 'Creep' ketika konsert, Thom Yorke memanggil kesemua peminatnya 'cacat akal dan bodoh.'

2. "Stairway to Heaven" oleh Led Zeppelin

robert plant lagu dibenci pencipta

Dianggap sebagai salah sebuah lagu paling berpengaruh dalam industri muzik dunia yang membuatkan ramai orang teringin belajar gitar, 'Stairway to Heaven' adalah lagu yang yang kerap berada di tangga teratas lagu rock.

Bagaimana pun Robert Plant, vokalis Led Zeppelin cukup menyampah dengan lagu itu.

Dia menyampah dengan semua orang yang hanya memfokuskan diskografi mereka kepada lagu tersebut, menyamakan lagu itu dengan lagu tema perkahwinan.

Apabila sebuah stesen radio di Oregon berjanji untuk tidak lagi memainkan lagu tersebut - Robert Plant mendermakan duit kepada radio tersebut sebagai sagu hati.

3. "Smells Like Teen Spirits" oleh Nirvana

kurt cobain lagu dibenci pencipta

Lagu yang mengubah muzik dunia ini sebenarnya adalah ciptaan Kurt Cobain secara tidak sengaja.

Ketika sedang memetik gitar, dia memainkan lagu pop "More Than A Feeling" nyanyian kumpulan Boston sambil mengubah temponya.

Terhasillah melodi grunge yang menjadi latar belakang perubahan generasi 90-an.

Kurt cukup benci fokus media dan peminat kepada lagu tersebut, yang mengaitkan mesej lagu tersebut sebagai satu mesej pemberontakan remaja.

Sedangkan dia menamakan lagu tersebut berdasarkan sejenis jenama deodoran ketiak.

4. "Wonderwall" oleh Oasis

liam gallagher lagu dibenci pencipta

Liam Gallagher, penyanyi kepada kumpulan Oasis menyatakan setiap kali dia diminta untuk menyanyikan lagu ikonik mereka ini, dia rasa hendak muntah.

Menceritakan pengalamannya dipanggil peminat sebagai "Mr.Wonderwall" menambahkan lagi kebencian dia pada lagu tersebut.

Dalam ayat Liam sendiri (terjemahan) - "Aku tak tahan lagu itu. Setiap kali aku perlu nyanyikan lagu itu aku nak muntah. Kami ke Amerika dan orang tanya aku, 'adakah awak Mr. Wonderwall'? Itu membuatkan aku nak hentak dagu mereka yang bertanya."

5. "Sweet Child O'Mine" oleh Guns N' Roses

slash lagu dibenci

Slash, pemain gitar legenda dan gitaris Guns N' Roses sedang melakukan senaman jari dengan gitarnya lalu dia memainkan beberapa nota.

Anggota-anggota lain meminta dia mengulangi nota-nota muzik tersebut lalu terhasillah melodi yang kini masih kerap dimainkan di radio.

Dalam autobiografi beliau, Slash mengatakan,"dalam sejam lebih saja, rutin senaman jari aku jadi satu lagu penuh."

Slash tidaklah benci kepada lagu tersebut sepenuhnya kerana dia merasakan melodi yang terhasil unik, tetapi dia benci dengan keseluruhan lagu tersebut dan menggelarkannya "salah satu lagi paling gay yang pernah ditulis".

Kugirannya Guns N' Roses pada ketika itu, langsung tidak menulis lagu-lagu ballad seperti itu.
Hakcipta iluminasi.com (2017)