Walaupun ramai yang mengeluh, namun rakyat Malaysia masih patut bersyukur kerana negara kita mempunyai suhu dan iklim yang agak baik, tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas jika nak dibandingkan dengan negara-negara lain. Purata suhu di Malaysia adalah 27 °C manakala suhu paling rendah dicatatkan di Malaysia adalah 7.8 °C pada 1 Februari 1978 di Cameron Highland.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagi mereka yang pernah tinggal di negara sejuk, pasti akan mengeluh lebih lagi apabila tibanya musim sejuk. iluminasi.com ingin berkongsi 5 lokasi berpenghuni yang paling sejuk di dunia.

5. Sweden

vuoggatjalme

Kawasan utara Sweden mempunyai iklim sub-arktik dan beraltitud tinggi membuatkan ia menjadi salah satu kawasan paling sejuk di dunia, walaupun kebanyakan kawasan Sweden mempunyai iklim yang sederhana. Kawasan paling sejuk di Sweden adalah Vuoggatjalme dengan suhu -52.6°C dan masih menjadi lokasi pelancongan popular.

4. Riverside, Wyoming

riverside wyoming

Dengan suhu paling sejuk pernah dicatatkan serendah -54.4°C, bandar Riverside, Wyoming ditabalkan sebagai kawasan ke-5 paling sejuk didiami manusia di dunia, dan paling sejuk di Amerika Syarikat (bahagian benua). Kawasan seluas 700 meter persegi ini didiami oleh 55 penduduk, yang pastinya dapat bertahan dengan cuaca yang sejuk melampau ini.

3. Prospect Creek, Alaska

alaska

Prospect Creek adalah merupakan sebuah penempatan kecil terletak di Alaska, Amerika Syarikat. Ia merupakan kawasan paling sejuk di Amerika Syarikat dengan suhu terendah pernah dicatatkan adalah -62°C pada tahun 1971. Penempatan ini didiami oleh mereka yang bekerja membina paip di Alaska.

2. Greenland

greenland

Jika dilihat di atas peta, Greenland berwarna putih kerana penuh dengan salji. Greendland mempunyai penduduk seramai 56,483 orang sehingga September 2016. Pada tahun 1954, suhu terendah di sini telah dicatatkan iaitu serendah -66.1°C yang mampu membuatkan anda membuatkan anda beku dalam sekelip mata.

1. Verkhoyansk dan Oymyakon, Rusia

omyakon

Tempat paling sejuk di dunia yang didiami oleh manusia adalah di Verkhoyansk dan Oymyakon, Rusia. Kedua-dua bandar ini pernah mencatatkan suhu paling rendah -66.7°C. Ketika negara-negara lain mengalami musim panas dengan suhu melebihi 40°C, dua bandar ini masih sejuk dengan 16.5°C.

Pada tahun 2012, sebanyak 400 ekor serigala menyerang 1,300 penduduk kerana terlalu lapar ketika cuaca terlalu sejuk. Kebanyakan penduduk di Verkhoyansk adalah individu yang diasingkan akibat politik.

Rujukan :

1. Slice

2. Weather Nation TV

3. Richest
Hakcipta iluminasi.com (2017)