Oleh pada 09 Mar 2020 kategori

Kesatuan Soviet adalah salah satu rejim yang paling kejam pada abad ke-20 tetapi memandangkan tempoh penguasaannya dan diikuti oleh kemusnahannya, banyak perkara tentang rejim ini yang pudar dari ingatan orang awam.

Selain itu, istilah seperti kediktatoran sering digunakan secara bersahaja dalam perdebatan politik tanpa mengetahui sepenuhnya tentang bagaimana rupa sebenar kezaliman.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dan sebab Itu adalah sangat penting untuk menganalisis secara spesifik tentang mengapa USSR dianggap salah satu tempoh paling gelap dalam sejarah manusia.

iluminasi.com kongsikan 5 fakta menakutkan tentang Kesatuan Soviet.

1. Psikitari dieksploitasikan untuk mendiamkan penentang politik 

soviet union gunakan psikitari untuk diamkan penentang politik

Para penentang politik telah dipenjarakan selama bertahun-tahun dalam hospital mental dan dipaksa makan ubat mengubah fikiran untuk mengajar doktrin Marxis.

Didakwa bahawa sesiapa yang hidup dalam sistem sosialis tetapi masih menentang sosialisme adalah gila.

Pihak berkuasa Soviet juga mencipta istilah psikiatri baru; 'Skizofrenia lembap'.

Gejala-gejalanya termasuk obsesi terhadap falsafah atau agama, mempunyai 'khayalan pembaharuan' dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

Sangat jelas bahawa gejala-gejala ini adalah rekaan semata-mata dan sangat samar supaya ia boleh digunakan terhadap penentang politik apabila perlu.

Apa yang membuat kaedah ini amat berkesan ialah apabila kewarasan seseorang dipersoalkan, mereka tidak tertakluk kepada yang sama proses berbanding dengan kes jenayah.

Hal ini memberikan kuasa yang lebih besar kep. mengenai  mereka.

Kira-kira 20 ribu orang dimasukkan ke pusat mental di bawah tuntutan ini tetapi jumlahnya dipercayai lebih tinggi. 

2. Gulag merupakan kunci kepada ekonomi Kesatuan Soviet

kem tahanan gulag kesatuan soviet

Sistem kem buruh pada asalnya diciptakan oleh Vladimir Lenin tetapi semakin buruk di bawah pentadbiran Joseph Stalin.

Kem ini, yang akan dikenali sebagai Gulag, digunakan untuk memenjarakan mereka yang dituduh melakukan jenayah politik.

Keadaan di kem-kem tersebut adalah sangat mengerikan. Penyalahgunaan dan penganiayaan adalah perkara biasa, dan dianggarkan sehingga 2 juta orang mati di dalamnya.

Kem ini dikendalikan sebagai alat keganasan politik dan juga menjadi apa yang pada asasnya buruh paksa.

Pihak berkuasa Soviet menyaksikan Gulag sebagai cara untuk membantu ekonomi dan percaya ia dapat menghasilkan pendapatan yang besar.

Banduan Gulag biasanya bekerja di lombong, hutan, ladang minyak dan projek pembinaan besar. Sejumlah besar sumber dihasilkan daripada buruh paksa, mewujudkan seluruh industri dengan sendirinya.

Di Kolyma, rantau di timur laut Rusia, terdapat 80 kemudahan Gulag, yang semuanya dikhaskan untuk melombong emas yang sangat banyak.

Walau bagaimanapun, Gulag ternyata menjadi model ekonomi yang tidak berkesan kerana para pekerja hamba adalah pekerja yang tidak bagus.

Kem buruh tersebut akhirnya menjadi beban terhadap kewangan negara.

3. Kelaparan digunakan sebagai senjata

holodomor kelaparan di ukraine

Beberapa kes kebuluran berlaku di USSR akibat pengumpulan hasil ladang.

Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh hakikat bahawa dasar ini jelas tidak berfungsi, tetapi apa yang benar juga adalah pihak berkuasa Soviet tahu bahawa akses kepada makanan boleh digunakan untuk mengawal penduduk mereka.

Strategi ini digunakan dalam salah satu peristiwa kelaparan buatan manusia yang paling terkenal pada abad ke-20. iaitu kebuluran Ukraine pada tahun 1932 hingga 1933, yang dikenali sebagai Holodomor.

Apa yang sangat kejam mengenai kebuluran ini adalah bahawa ia bukan semata-mata disebabkan oleh ketidakcekapan, dasar yang teruk atau penolakan.

Sebaliknya ia sengaja dilakukan dan diburukkan lagi oleh Stalin sebagai cara menghapuskan Kulaks, petani kecil yang secara ekonomi lebih berjaya daripada seluruh penduduknya dan dengan demikian, menjadi musuh.

Para ahli sejarah juga telah berspekulasi bahawa kelaparan itu menjadi sasaran Ukraine untuk melemahkan identiti kebangsaannya.

Nasionalis Ukraine telah menimbulkan ketegangan dahsyat terhadap pemerintahan Bolshevik semasa perang saudara Rusia dan Stalin tidak sanggup untuk mempertaruhkan rantau di bawah kuasanya.

Setelah merampas tanaman dan ternakan, pasukan Soviet menutup sempadan dan menangkap serta menembak sesiapa saja yang cuba melarikan diri.

Dianggarkan bahawa empat juta orang Ukraine terbunuh akibat kebuluran ini tetapi angka sebenar tidak akan diketahui kerana ada usaha yang diselaraskan untuk menutupi angka kematian.

4. Kesatuan Soviet dan Nazi pada awalnya bekerjasama

kerjasama nazi dan komunis

Walaupun benar bahawa Nazisme dan Komunisme adalah musuh yang sangat ketat, namun kedua-dua ideologi ini menyaksikan mereka mempunyai persamaan antara satu sama lain berbanding saingan mereka yang bukan autoritarian.

Lagipun, kedua-duanya pada asasnya adalah sistem sosialis. Persamaan yang saling menguntungkan ini memuncak pada Ogos 1939 dengan Perjanjian Molotov-Ribbentrop.

Secara rasmi, ini adalah pakatan neutral tetapi pada hakikatnya ia juga merupakan persetujuan ke atas kawasan mana di Eropah Timur yang akan diambil alih oleh kedua-dua rejim ini.

Poland adalah sasaran utama kesepakatan ini, dan dalam masa dua minggu, kedua-dua kuasa ini menduduki negara itu pada September 1939.

Ketika Nazi menangkap orang Yahudi di sebahagian daripada Poland, Soviet pula secara sistematik membunuh para intelektual dan pegawai tentera negara itu di bahagian mereka.

Malah beberapa tahun sebelum perjanjian ini, polis rahsia kedua-dua rejim, iaitu Gestapo dan NKVD, telah bekerjasama dengan bertukar-tukar penentang politik yang melarikan diri dari negara masing-masing.

Lebih teruk lagi, NKVD menyerahkan banyak komunis Jerman kepada rakan-rakan Nazi mereka. Kebanyakan mereka yang didagangkan di antara kedua-dua agensi ini akan berakhir di dalam kem tahanan Gulag atau SS. 

5. "Berita palsu" merupakan idea KGB

berita palsu oleh kgb

KGB, agensi keselamatan utama untuk Kesatuan Soviet, adalah pengganti institusi Cheka dan NKVD, beroperasi dari tahun 1954 hingga 1991 dan bertanggungjawab untuk keselamatan negara.

Di luar negara, matlamat utamanya adalah untuk menimbulkan pergolakan politik dan mempromosikan ideologi Marxis.

Salah satu aktiviti paling terkenal KGB adalah menanam cerita palsu di media Barat dan menyebarkan teori konspirasi dengan niat memusnahkan kepercayaan dalam institusi dan menghasut konflik.

Dan pada hari ini, ia dikenali sebagai "berita palsu", tetapi ia sebenarnya berasal dari agensi perisikan Komunis yang mana mereka merujuk sebagai "kesalahan maklumat".

Salah satu kes paling terkenal dalam kempen berita palsu yang berjaya ialah pada tahun 1984 apabila Media AS melakukan liputan berita skandal virus AIDs yang dikatakan dicipta oleh kerajaan Amerika.

Ini sebenarnya adalah satu rancangan yang telah dibuat dengan teliti dan dimasukkan secara strategik ke dalam sumber berita asing oleh perisikan Soviet sehingga ia sampai ke wartawan Barat.

Di Rusia, walaupun KGB telah dibubarkan secara rasmi, pengaruh dan taktiknya masih dapat diperhatikan hari ini dan sudah pasti telah diperhebatkan oleh kemunculan internet. 

Rujukan:

1. Journals

2. RBTH

3. Libertarianism
Hakcipta iluminasi.com (2017)