Seperti yang ramai ketahui virus yang paling berbahaya dan boleh membawa maut ialah Human Immunodeficiency Virus atau lebih dikenali dengan HIV. Virus HIV ini pula boleh menjurus kepada penyakit yang lebih berbahaya iaitu Acquired Immunodeficiency Syndrome atau lebih dikenali sebagai AIDS. Penyakit ini boleh menyebabkan sistem imunisasi di dalam tubuh kita gagal berfungsi.

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv

Gejala virus HIV ini menunjukkan tanda-tanda yang agak lambat sekitar 1 atau 2 bulan. Sekitar 40-90 peratus pesakit akan hanya mengalami tanda seperti terkena selsema biasa sahaja. Akan tetapi ada juga sesetengah kes virus HIV yang dilaporkan lambat menunjukkan gejalanya sehingga bertahun lamanya.

Maka amatlah penting untuk anda melakukan pemeriksaan berkala jika pernah melakukan hubungan seksual tanpa perlindungan atau mungkin terlibat dalam penyalah gunaan dadah dengan berkongsi jarum suntikan. Berikut kami kongsikan 10 tanda awal jika seseorang itu mungkin dijangkiti virus HIV.

1. Demam yang berpanjangan

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv demam berpanjangan

Salah satu tanda yang akan dialami adalah demam ringan yang sering kali disertai dengan gejala ringan lainnya seperti keletihan. Pada saat ini virus tersebut sudahpun bergerak ke dalam aliran darah dan mula berkembang dalam jumlah yang besar. Ini akan menyebabkan adanya reaksi inflamasi (radang) pada sistem imunisasi tubuh.

2. Keletihan

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv letih lesu

Tindak balas melalu radang yang terhasil oleh sistem kekebalan tubuh boleh membuatkan anda berasa letih dan lesu. Bahkan jika hanya melakukan aktiviti ringan sekalipun, anda akan merasakan keletihan yang amat sangat.

3. Sakit kepala dan kerongkong

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv sakit kepala

Penghidap virus HIV juga akan merasakan gejala lain seperti rasa sakit kepala dan disertai dengan sakit di bahagian kerongkong. Bahkan pesakit juga akan merasa sakit di bahagian mulut dan mungkin di bahagian kelamin.

4. Mengalami rasa mual, muntah dan cirit-birit

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv muntah mual

Dilaporkan sekitar 30 hingga 60% penghidap virus HIV juga akan mengalami rasa mual, muntah dan cirit-birit dalam jangka waktu yang singkat. Namun begitu gejala ini juga boleh terhasil efek dari terapi atau perubatan.

5. Mengalami penurunan badan yang ketara

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv berat badan turun

Penurunan berat badan yang ketara biasa berlaku kepada penghidap virus HIV adalah kerana kesan daripada muntah dan cirit birit yang dialami mereka. Apabila penurunan berat badan yang ketara ini terjadi dengan berlanjutan bermakna sistem imunisasi di dalam tubuh mereka hampir habis.

6. Banyak berpeluh pada waktu malam.

ujian saringan hiv

Hampir separuh daripada penghidap virus HIV didapati badan mereka akan mengeluarkan peluh pada waktu malam. Keringat peluh yang keluar itu tidak ada kaitannya dengan aktiviti lasak atau sukan. 

7. Mengalami batuk kering yang berpanjangan

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv batuk kering

Batuk yang disertai oleh selsema dan demam mungkin adalah perkara biasa bagi yang dialami oleh kita kadang-kala. Numun begitu bagi penghidap virus HIV ini, mereka biasanya akan mengalami batuk kering yang untuk sembuh. Ini adalah petanda bahawa jangkitan virus ini sedang meningkat. Jika mereka mangambil ubat batuk biasa yang diberikan doktor juga tidak mampu menyembuhkan keadaan itu.

8. Mengalami perubahan pada kuku

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv kuku hitam

Tanda lain yang belaku pada penghidap virus HIV tahap akhir ini adalah apabila terjadi perubahan pada kuku. Terjadi gejala seperti kuku menebal, perubahan kuku yang melengkung, terpisah dari isi jari, dan juga perubahan warna. Biasanya kuku yang putih akan bertukar menjadi kehitam-hitaman atau adanya garis coklat pada kuku. Keadaan ini adalah disebabkan jangkitan kulat pada kuku akibat kerosakan sistem imunisasi badan.

9. Mengalami rasa kebas

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv kaki tangan kebas

Bagi penghidap virus HIV yang berada pada tahap kronik, biasanya tangan dan kaki mereka akan mengalami kebas dan kurang deria rasa. Hal ini juga disebut dengan neuropati perifer yang biasanya terjadi kepada pesakit kencing manis yang kronik.

10. Berasa sukar untuk menumpukan perhatian

10 tanda anda mungkin dijangkiti virus hiv sukar fokus

Pada peringat akhir jangkitan virus HIV ini, penghidap akan mengalami masalah sukar untuk menumpukan perhatian. Mereka juga akan mengalami masalah psikologi seperti mudah merasa emosi atau tersinggung. Jika ia berterusan, kawalan motor juga akan terjadi seperti sukar membuat aktiviti harian sehinggakan jika ingin menulis menggunakan tangan sekalipun.

Sebaiknya anda perlulah menghindari segala gejala yang tidak sihat yang boleh membawa kepada terjadinya jangkitan virus HIV ini. Mengamalkan hidup yang sihat dan melakukan aktiviti bermanfaat juga boleh menyihatkan tubuh anda. Namun jika anda positif bahawa anda mempunyai tanda gejala jangkitan virus HIV ini segeralah mendapatkan nasihat dan rawatan doktor pakar agar tidak terkena pula penyakit AIDS.Hakcipta iluminasi.com (2017)