Oleh pada 09 Dec 2018 kategori

Jika ditanya, kebanyakan daripada kita hanya tahu atau pernah mendengar mengenai tamadun kuno Mesir, Yunani dan Rom sahaja.

Tidak diketahui berapa banyak tamadun yang wujud di dunia ini namun sesetengah daripadanya sangat jarang diperkatakan atau lenyap dari muka Bumi begitu sahaja.

Melainkan anda seorang ahli sejarah atau ahli arkeologi, anda mungkin tidak pernah mendengar tentang tamadun kuno yang menarik dan sudah dilupakan ini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 10 tamadun kuno yang anda tak pernah dengar dan tahu.

1. Aksum

kerajaan aksum

Kerajaan Aksum telah mengilhamkan banyak legenda tetapi tamadun purba sebenar ini merupakan kerajaan perdagangan yang kuat di utara Ethiopia satu ketika dahulu.

Di kemuncak kehebatannya iaitu sekitar abad ke-3 hingga ke-6, kerajaan Aksum adalah pasaran terbesar di Afrika timur laut yang menggunakan Sungai Nil dan Laut Merah sebagai laluan perdagangan.

Aksum menggunapakai agama Kristian pada abad keempat, tetapi akhirnya kehilangan kuasa ketika Persia dan Arab mengambilalih wilayah perdagangannya.

2. Kush

kush

Asal-usul Kush membawa ke tahun 8000 BCE, dibuktikan oleh artifak seramik yang ditmeui berhampiran ibukotanya, Kerma.

Terletak di bahagian selatan Nubia iaitu di timur laut Afrika, Kush adalah masyarakat perkotaan yang sangat bersempadan dan kompleks yang disokong oleh pertanian berskala besar.

Para penguasa Kush telah menghidupkan kembali pembinaan piramid, memupuk pembinaan mereka di seluruh Sudan. Skrip unik mereka, yang dikenali sebagai Meroitic dan juga kematian mereka masih menjadi misteri

3. Empayar Xiongnu

empayar xiongnu

Pada akhir abad ke-3 SM, orang-orang nomad pastoral yang mendiami Steppe Asia timur membentuk persatuan puak pahlawan yang bertempur dengan menunggang kuda, dikenali sebagai Xiongnu.

Xiongnu mendominasi sebahagian besar Asia Tengah selama lebih dari 500 tahun, meliputi kawasan besar Siberia dan Mongolia yang ada ketika ini.

China terpaksa untuk meneroka dan menakluk wilayahnya daripada memerangi Xiongnu di sempadan utaranya.

Serangan yang berulang dari Xiongnu mendorong kerajaan-kerajaan kecil di utara China untuk memulakan pembinaan yang mana kini dikenali sebagai Tembok Besar China.

4. Yuezhi

yuezhi

Yuezhi adalah orang purba yang memerintah Bactria dan India dari sekitar tahun 128 SM hingga 450 M.

Mereka bermula sebagai puak nomad di barat laut China yang memperdagangkan jed, sutera, dan kuda di sebuah wilayah yang luas di mana mereka menghadapi konflik dengan Empayar Xiongnu.

Oleh itu, mereka berpindah ke barat, di mana mereka menakluki orang-orang Greco-Bactria dan mengusir orang Saka.

Yuezhi akhirnya membentuk ekonomi pertanian yang kurang aktif dan para mubaligh Yuezhi membantu menyebarkan agama Buddha di China.

5. Tuwana

tuwana

Tuwana adalah sebuah kota purba pada zaman Empayar Hittite. Kini ia terletak di Turki, di lokasi strategik di atas dataran yang subur.

Negeri kecil ini berfungsi sebagai jambatan antara Timur dan Barat yang membantu aliran perdagangan dan budaya di antara mereka.

Paling penting, kerajaan menggunapakai abjad Phoenicia sebagai skripnya, yang mungkin dibawa ke Greece melalui Tuwana. Salah satu monumen paling menarik yang ditinggalkan oleh orang Rom di Tuwana adalah saluran airnya.

6. Empayar Mauryan 

empayar mauryan

Empayar Maurya di India purba wujud antara tahun 321 dan 185 Sebelum Masehi. Selepas kematian Alexander the Great, Chandragupta Maurya mendirikan dinasti Mauryan yang mana wilayahnya meliputi sebahagian kecil benua India.

Kerajaan ini merupakan adalah menggunakan konsep autokrasi yang teratur dengan tentera dan perkhidmatan awam yang sentiasa tersedia.

Ia adalah empayar pan-India pertama dan berakhir pada tahun 185 Sebelum Masehi, selepas rampasan kuasa yang membahagikan India sekaligus membenarkan orang Yunani untuk menyerang.

7. Kerajaan Indo-Yunani

kerajaan indo yunani

Diperintah oleh banyak raja-raja Hellenik dan Hellenistik, Kerajaan Indo-Yunani meliputi sebahagian besar benua barat laut dan utara India selama dua abad, dari tahun 190 Sebelum Masihi hingga 10 Masihi.

Raja-raja Indo-Yunani menggabungkan bahasa dan simbol di antara bahasa Yunani dan India, serta menggabungkan amalan agama Yunani, Hindu, dan Buddha. Kerajaan ini akhirnya hilang setelah mereka diserang oleh Indo-Scythians.

8. Kerajaan Silla

kerajaan silla

Kerajaan Silla memerintah sebahagian besar daripada Semenanjung Korea dari 57 SM hingga 935 M, tetapi hanya tinggal sedikit sahaja kekuasaan kerajaan dinasti diraja ini.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2013, tulang-tulang seorang wanita Silla telah ditemui. Dia telah mendedahkan telah berusia 30-an, memiliki tengkorak panjang dan diet vegetarian yang terdiri terutamanya beras, kentang, atau gandum.

Ketika ia berkembang, masyarakat Silla menjadi berpusat dan menggunakan sistem hierarki, dengan kelas bangsawan yang kaya.

Ahli arkeologi telah menemui pelbagai barangan mewah, dari kerongsang emas kepada perhiasan jed.

9. Nok

tamadun nok

Kebudayaan kuno Nok dianggap telah wujud di utara Nigeria moden dari 500 SM hingga 200 M. Pada tahun 1928, operasi perlombongan timah kecil menemui kepala terra-cotta.

Sejak itu, lebih banyak patung terra-cotta telah digali, ada yang menggambarkan orang-orang memakai perhiasan yang rumit dan membawa tongkat dan simbol-simbol berkuasa yang juga terlihat dalam seni kuno Mesir.

Yang lain menggambarkan orang yang mempunyai penyakit seperti elephantiasis. Artifak lain juga termasuk alat besi, kapak batu dan alat batu lain serta perhiasan batu.

10. Etruscan

tamadun etruscan

Di utara Itali , Etruscan berkembang dari abad ke-8 hingga abad ke-3 SM, sehingga mereka diambil alih oleh Republik Romawi.

Walaupun banyak budaya mereka hilang, banyak makam mereka (dan kandungan mereka) dan lukisan dinding kekal bertahan.

Bandar-bandar Etruscan dan negari-negari merdeka dihubungkan dengan agama, bahasa, dan budaya. Masyarakat komersial dan pertanian yang kuat ini adalah teokrasi di mana ritual keagamaan adalah sebahagian daripada kehidupan seharian.

Rujukan:

1. Khan Academy

2. MSN

3. Ancient Origins
Hakcipta iluminasi.com (2017)