samurai jepun dengan pedangnya

Bila kita sebut pasal peperangan menggunakan pedang ataupun pahlawan Jepun, mesti kita kaitkan dengan perkataan "Samurai". Selama beratus-ratus tahun lamanya kisah-kisah wira berani Jepun ini telah disampaikan ke seluruh dunia. Pahlawan Jepun pada zaman dahulu sering menggunakan pedang sebagai senjata utama. Mari kita kenali pedang yang digunakan oleh para Samurai ini dengan lebih lanjut.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jenis Pedang Samurai

Kemahiran bertempur seorang Samurai dilengkapi dengan kekuatan pedang yang mereka pegang. Sepanjang zaman feudal Jepun, Samurai mempunyai pelbagai jenis pedang yang telah berevolusi dan berubah bentuk tahun demi tahun. Pedang-pedang seperti chokutu, kodachi, tachi, katana, odachi, wakizashi dan uchigatana ini mempunyai kualiti unik dan karakter tersendiri. Setiap satu daripadanya digunakan dalam medan pertempuran yang berlainan.

bekas samurai tahun 1870

Apa yang 'special' sangat dengan pedang Samurai ni?

Keistimewaan pedang Samurai terletak pada perincian pembuatannya yang memerlukan usaha yang gigih dan tahap kesabaran yang tinggi. Pedang-pedang ini dibuat menggunakan besi berkualiti tinggi yang dipanaskan, diketuk dan dilipat secara berulang kali.

cara membuat pedang samurai

Proses berulang-ulang ini mempunyai beberapa kelebihan:

1. Menyingkirkan gelembung udara yang terbit dalam besi semasa pemanasan. Kewujudan gelembung udara ini boleh melemahkan pedang.

2. Proses berulang-ulang akan menambah lapisan baru ke permukaan pedang yang baik untuk kekuatannya.

3. Memastikan sifat karbon yang wujud secara semulajadi untuk menguatkan pedang diagihkan secara sama rata ke seluruh permukaan besi.

cara membaca pedang samurai 820

Penyejukan

Selepas dipanaskan, diketuk dan dilipat berulang kali sehingga berpuas hati, pedang perlu disejukkan. Walau bagaimanapun, pedang Samurai tidak boleh disejukkan dengan merendam ke dalam air untuk penyejukan pantas kerana ia akan menyebabkan permukaan pedang menjadi rapuh. Akan tetapi, pedang Samurai juga tidak boleh dibiarkan untuk sejuk perlahan-lahan kerana ini akan menyebabkan mata pedang menjadi tumpul.

penyejukan pedang

Sejuk cepat tak boleh, sejuk pelan-pelan pun tak boleh. 

Untuk mencapai tahap penyejukan yang optimum, satu lapisan nipis yang diperbuat daripada campuran menggunakan tanah liat, abu dan air akan disapu pada bucu mata pedang agar ia kekal tajam dan keras. Manakala bucu yang di sebelah lagi pula akan diletakkan lapisan tanah liat yang sama namun lebih tebal untuk membuatkan 'tulang belakang' pedang menjadi teguh dan tidak mudah berkecai.

Oleh sebab itulah pedang Samurai sering dilihat mempunyai bentuk yang melengkung kerana kedua-dua sisi pedang yang disejukkan pada kadar yang berbeza.

hamon pedang samurai

Apabila siap, lapisan tanah liat ini akan meninggalkan satu kesan visual pada pedang yang dipanggil "hamon" yang merupakan petanda betapa bernilainya sesuatu pembuatan pedang itu.

Setelah besi pedang Samurai siap, barulah pemegang dan sarung pedang diukir mengikut bentuk dan saiz pedang. Seni pembuatan sarung ini juga merupakan suatu kerja yang rumit dan memerlukan ketekunan. Kayu mahal seperti magnolia diukir, digilap dan disapu lakuer sebelum dicuba pasang. Pemegang pedang pula ada kalanya dibuat menggunakan kulit ikan pari ataupun tali pintal daripada sutera tebal.

pedang samurai kuno yang telah ditempatkan di muzium

Pedang Samurai semakin pupus ditelan zaman

Walaupun pedang Samurai ini terkenal dan penuh sejarah, namun proses pembuatannya yang rumit dan permintaan pasaran yang semakin mengecil membuatkan ramai pengusaha pedang Samurai berputus asa. Tonton video kisah hidup dan pengalaman salah seorang daripada 30 tukang pedang yang masih bertahan di Jepun:

Semoga tradisi membuat pedang Samurai asli ini mampu kekal turun-temurun untuk generasi-generasi yang akan datang. Sayanglah kalau amalan ini mati begitu saja. 

Sumber rujukan dan bacaan lanjut:

1. History.com

2. PBS

3. Historical Evolution of Samurai Arms and Armors
Hakcipta iluminasi.com (2017)