Semua orang sukakan kedai serbaneka kerana ada di antaranya buka 24 jam 7 hari seminggu dan mempunyai hampir segala-galanya yang kita perlukan.

Malah, sesetengah kedai serbaneka kini menawarkan mesin ATM, seperti 7-Eleven.

Namun, apa yang menarik perhatian kini adalah satu lagi rangkaian kedai serbaneka Jepun yang memasuki pasaran Malaysia, iaitu FamilyMart.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun baru beberapa tahun menapak di Malaysia, FamilyMart dilihatkan mendapat sambutan yang hangat seperti 7-Eleven. iluminasi.com kongsikan sejarah FamilyMart dan mengapa ia sangat popular di Malaysia.

FamilyMart milik Jepun

familymart milik jepun

FamilyMart Co., Ltd. (Kabushikigaisha Famirīmāto) adalah rangkaian francais kedai serbaneka Jepun yang berpangkalan di Toshima, Tokyo. 

FamilyMart adalah rangkaian kedai serbaneka kedua terbesar di Jepun, di belakang 7-Eleven.

Kini, terdapat 24,243 kedai di seluruh dunia di Jepun, Taiwan, China, Filipina, Thailand, Vietnam, Indonesia, dan Malaysia.

Ia merupakan anak syarikat FamilyMart UNY Holdings, Ltd. yang juga memiliki rangkaian Supermarket Uny.

pilihan makanan di familymart

Terdapat beberapa kedai di Jepun dengan nama Circle K Sunkus di bawah operasi FamilyMart.

Ia mempunyai semua barangan runcit Jepun termasuklah majalah, manga, minuman ringan, minuman beralkohol seperti nikuman, ayam goreng, onigiri, dan bento juga tersedia. 

Di Korea Selatan kedai-kedai ini dipanggil sebagai CU dan dikendalikan secara berasingan oleh BGF Retail yang merupakan kedai rantaian terbesar di Korea Selatan satu ketika dahulu.

Pertumbuhan dan perkembangan FamilyMart

familymart pertama dibuka di saitama jepun

FamilyMart yang pertama dibuka di Sayama, Prefektur Saitama pada tahun 1973. Pada Oktober 2013, FamilyMart membuka kedai ke-10,000 nya di Jepun dan operasi di bahagian-bahagian tertentu di Asia terutamanya China, terus berkembang. [8]

Sehingga Januari 2018, terdapat 24,243 kedai FamilyMart di seluruh dunia, dengan pertumbuhan pesat di Asia di luar Jepun.

Terdapat 17,409 kedai di Jepun, 3,165 kedai di Taiwan, 2,177 kedai di China, 1,138 kedai di Thailand, 66 kedai di Filipina, 165 kedai di Vietnam, 87 kedai di Indonesia dan 162 kedai di Malaysia.

FamilyMart di Malaysia

familymart pertama di malaysia di wisma lim foo yong bukit bintang

(FamilyMart pertama di Malaysia dibuka di Wisma Lim Foo Yong, Bukit Bintang)

Pada 11 November 2016 jam 11 pagi, kedai FamilyMart pertama di Malaysia telah dibuka di Wisma Lim Foo Yong di Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

FamilyMart menjadi sangat popular sejak itu kerana merupakan kedai serbaneka pertama yang menjual ais krim lembut dan snek segar.

FamilyMart Malaysia dimiliki oleh QL Resources Bhd dan Maxincome Resources Sdn Bhd. Mereka membuat perjanjian 20 tahun dengan FamilyMart Co Ltd.

Kesemua perkhidmatan makanan FamilyMart Malaysia dan pilihan makanan siap sedia diperbuat daripada bahan-bahan yang halal sahaja.

Perkhidmatan ini sedang dalam proses permohonan halal dengan JAKIM. Produk yang terdapat di FamilyMart yang disahkan Halal akan membawa logo Halal pada pembungkusannya.

Bagi produk yang diimport dari Jepun, Korea atau Taiwan, ramuan produk akan diperiksa untuk memastikan tiada bahan haram seperti daging babi, lemak atau alkohol digunakan.

familymart dibuka di r r

Pelanggan akan dapat membaca maklumat bahan-bahan mengenai pembungkusan makanan atau minuman sebelum membeli untuk memastikan pemakanan yang meyakinkan.

Pada April 2019, FamilyMart Malaysia merupakan salah satu outlet F&B (makanan dan minuman) yang dipilih oleh lebuh raya terbesar di Malaysia iaitu PLUS Malaysia Berhad untuk menubuhkan kedai mereka di salah satu kawasan R & R.

Sehingga 6 Disember 2019, terdapat 162 kedai di seluruh Malaysia, sambil menambah lebih separuh daripada kedai-kedainya lama selepas membuka kedai ke-100 di Melaka.

Menjelang 2025, dijangkakan terdapat 1,000 kedai di seluruh Malaysia, membawa konsep "konbini" (kedai serbaneka Jepun) ke Malaysia. 

Mengapa FamilyMart tersangat popular di Malaysia?

sebab mengapa rakyat malaysia suka familymart 2

Apabila FamilyMart membuka kedainya di Malaysia, ia merupakan impian menjadi kenyataan bagi setiap rakyat Malaysia yang sangat taksub dengan produk-produk Jepun.

Antara salah satu sebabnya adalah kerana kedai ini menjual ais krim lembut berperisa matcha asli.

Ais krim yang dijual dengan harga RM2.90 ini adalah produk yang paling laris dan salah satu tarikan yang membuat orang kembali ke FamilyMart.

Jika anda tidak percaya, cuba pergi ke kedai ini pada lewat malam dan anda akan dapat melihat masih ramai orang membeli ais krim matcha ini.

ais krim perisa matcha dari familymart

Selain itu, kedai ini tahu bagaimana untuk "bermain" dengan menu ais krim mereka di mana FamilyMart akan memperkenalkan perisa ais krim yang baru setiap beberapa bulan, seperti perisa kek keju, taro dan garam laut.

Sebab kedua paling popular yang membuat orang sanggup untuk beratur selama setengah jam hanya untuk mendapatkannya sudah tentunya adalah oden.

Mungkin anda pernah mendengar makanan bernama udon, tetapi apa pula oden?

Oden adalah sejenis hidangan yang mengandungi beberapa bahan seperti kek ikan dan beberapa yang lain, dihidangkan dengan sup tomyam bagi memenuhi citarasa tempatan.

oden familymart

(Oden di FamilyMart)

Banyak kedai-kedai tempatan mula menjadikan oden sebagai menu tambahan kerana rakyat Malaysia sangat gemarkannya tetapi tidak ada yang dapat dibandingkan dengan sup tomyam lazat dari Family Mart. 

Sebab ketiga yang membuatkan FamilyMart popular di Malaysia adalah cara mereka mempersembahkan produk mereka sama seperti kedai Jepun sebenar.

Pemasaran mereka sangat berkesan di mana sebaik sahaja anda menjejakkan kaki ke dalam kedai, anda akan disambut dengan rasa Jepun yang sebenar.

Semua rak disusun dengan kemas dan rak pastri sentiasa dipenuhi dengan roti dan pastri yang dibakar segar. Pencuci mulut juga mempunyai pilihan yang menarik.

pilihan makanan di familymart 2

Harga yang agak berpatutan juga membuatkan FamilyMart menjadi pilihan. Kedai serbaneka adalah pilihan terbaik apabila anda berasa lapar dan dalam keadaan tergesa-gesa.

Namun apa yang penting adalah harga makanan haruslah berpatutan bagi membolehkan semua golongan menikmatinya.

FamilyMart mempunyai beberapa pilihan menarik untuk onigiri, daripada ayam teriyaki, tuna malah citarasa tempatan iaitu rendang, yang dijual dengan harga berpatutan.

Klook menyenaraikan 18 makanan yang anda patut beli di FamilyMart.

Bagaimana 7-Eleven menyambut kedatangan FamilyMart

7 eleven lawan familymart

Menurut berita yang diterbitkan oleh The Sun Daily pada Mei 2016, 7-Eleven tidak terkejut dengan kemasukan jenama kedai serbaneka Jepun, Family Mart ke Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutifnya berkata mereka mengalu-alukan persaingan kerana ia membina persepsi kemudahan.

Kedai serbaneka 7-Eleven kini merekodkan 2,347 bilangan kedai di seluruh Malaysia dan masih berkembang sementara FamilyMart mempunyai lebih daripada 100 kedai yang memfokuskan di Kuala Lumpur dan Lembah Klang.

Kemasukan FamilyMart ke Malaysia dilihatkan langkah yang sangat baik bukan sahaja bagi ekonomi negara tetapi juga memberikan kemudahan kepada rakyat Malaysia untuk memilih.

Rujukan:

1. Sejarah FamilyMart

2. Mengapa Rakyat Malaysia Gemar Ke FamilyMart Berbanding 7-Eleven?

3. Klook
Hakcipta iluminasi.com (2017)