Gambar terakhir seseorang memang amat bermakna dan mampu menyentuh emosi orang yang melihatnya. Ditambah pula sekiranya individu dalam gambar itu telah mati. Reaksi wajah gambar terakhir pasti membuatkan kita terfikir, pada waktu ketika gambar ini diambil adakah empunya tubuh badan mengetahui nyawa mereka akan hilang tidak lama kemudian?

Kematian adalah sesuatu yang telah ditakdirkan dan tak dapat dielakkan. Apabila kematian menjemput, tiada siapa pun dapat berbuat apa-apa. Dalam artikel kali ini iluminasi.com ingin kongsikan gambar-gambar terakhir individu popular dunia sebelum mereka meninggal dunia. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Freddie Mercury

freddie mercury gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Penyanyi kumpulan terkenal dunia, Queen, Freddie Mercury kelihatan kurus dan tidak bermaya. Gambar ini diambil pada musim bunga 1991 beberapa bulan sebelum beliau terlantar di atas katil.

Freddie meninggal dunia pada 24 November 1991 disebabkan pneumonia bronkial, hasil daripada bergelut dengan penyakit AIDS. 

2. Puteri Diana

princess diana gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Beberapa ketika sebelum Puteri Diana terbunuh dalam kemalangan, beliau kelihatan berada di tempat duduk belakang sambil melihat ke luar tingkap belakang. Kemalangan yang tersebut turut membunuh kekasihnya Dodi Fayed dan pemandu mereka Henri Paul.

Dilaporkan Puteri Diana berkata "Oh tuhanku" ketika terbaring sebelum meninggal dunia.

3. Bob Marley

bob marley gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Gambar terakhir Raja Raggae ini diambil ketika beliau bersama ahli keluarganya yang menjalani rawatan kanser di Munich, Jerman pada awal tahun 1981. Beliau kelihatan sangat kurus dengan berat hanya 35 kilogram dalam gambar ini.  

Bob Marley meninggal dunia pada 11 May 1981 akibat melanoma, sejenis kanser kulit.

4. Adolf Hitler

adolf hitler gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Pada 28 April 1945, Adolf Hitler menyedari akan kejatuhan Berlin ke tangan Kuasa Sekutu, menandakan kemusnahan Kerajaan Nazi. Gambar ini diambil ketika beliau memeriksa kemusnahan yang dilakukan oleh Kuasa Sekutu.

2 hari kemudian, Adolf Hitler telah membunuh diri bersama-sama isterinya, Eva Braun dengan menelan pil sianida. Pasangan itu baru sahaja berkahwin sehari sebelum itu.

5. Tupac Shakur

gambar terakhir tupac shakur

Gambar terakhir 2Pac Shakur kelihatan duduk di dalam sebuah kereta BMW bersama-sama pengurusnya, Suge Knight pada 7 September 1996. Beberapa ketika selepas gambar ini diambil, kereta dinaiki mereka telah diserang dan ditembak.

Kedua-dua rakan ketika itu baru pulag dari menghadiri perlawanan antara Mike Tyson dan Bruce Seldon di Las Vegas. Dan pada 13 September 1996, Tupac disahkan meninggal dunia akibat luka tembakan.

6. John Lennon

john lennon gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Gambar terakhir John Lennon ini kelihatan seperti tiada apa-apa, namun realitinya ia agak menyeramkan. Ketika gambar diambil, John sedang menandatangani salinan albumya, Double Fantasy, untuk seorang peminatnya yang bernama Mark David Chapman, yang juga merupakan pembunuhnya.

Selepas menunggu bintang The Beatles ini selama 6 jam di tempat yang sama, Mark yang bersenjatakan pistol telah menembak John sehingga mati.

7. Amy Winehouse

amy winehouse gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Seminggu sebelum kematiannya pada 23 Julai 2011, Amy Winehouse kelihatan berjalan di sekitar kawasan rumahnya di utara London.

Dalam gambar terakhir ini, beliau kelihatan sepert biasa dan tiada tanda-tanda masalah kesihatan. Beliau dilaporkan meninggal dunia disebabkan keracunan alkohol. 

8. Steve Jobs

steve jobs gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Kelihatan sangat kurus dan tak sihat serta dibantu oleh rakannya, gambar terakhir pengasas syarikat gergasi Apple ini diambil di rumahnya di California, menghampiri penghujung 8 tahun bertempur dengan kanser pankreas.

Steve Jobs menghembuskan nafas terakhir pada 5 October 2011 ketika berusia 56 tahun.

9. Jimi Hendrix

jimi hendix gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Kekasih Jimi Hendrix, Monika Dannemann merupakan individu yang mengambil gambar terakhir beliau.

Beliau kelihatan memegang gitar elektrik kesayangannya di taman rumah Monika, sehari sebelum kematiannya.

Monika menyedari Jimi yang tidak lagi bernyawa keesokan harinya iaitu pada 18 September 1970, dipercayai tercekik muntah sendiri disebabkan mabuk barbiturat.

10. Elvis Presley

elvis presley gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Elvis Presley dalam perjalanan pulang ke rumahnya selepas berjumpa doktor gigi apabila gambar ini diambil pada 16 Ogos 1977.

Beliau dijadualkan menaiki pesawat pada hari tersebut namun tak sempat kerana diserang sakit jantung.

Elvis menghembuskan nafas terakhirnya di dalam tandas rumahnya.

11. Steve Irwin

steve irwin gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Gambar terakhir Steve Irwin diambil 2 hari sebelum The Crocodile Hunter ini disengat pada jantungnya oleh seekor ikan pari yang sedang dirakamnya. Gambar ini diambil di atas botnya, Croc 1, bersama seorang rakannya, ahli biologi marin.

Steve meninggal dunia pada 4 September 2006.

12. Mahatma Gandhi

mahatma gandhi gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Gambar lelaki yang bertanggungjawab memperjuangkan kemerdekaan India ini diambil kali terakhir ketika dalam perjalanannya untuk bersembahyang, sebelum beliau didatangan seorang yang bersenjatakan pistol.

Lelaki disebelahnya dalam gambar ini telah menembak Mahatma Gandhi sebanyak 3 das, yang membunuh beliau.

13. Heath Ledger

heath ledger gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Pelakon dan direktor dari Australia ini, Heath Ledger kelihatan tersenyum ketika gambar terakhirnya di ambil di set penggambaran "The Imaginarium of Doctor Parnassus di London.

Beberapa hari kemudian, pada 22 Januari 2008, beliau dijumpai mati di apartmentnya akibat terlebih dos ubat tahan sakit.

14. Paul Walker

paul walker gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Gambar terakhir Paul Walker, bintang filem francais Fast & Furious ini diambil 30 minit sebelum beliau terlibat dalam kemalangan yang mengambil nyawanya. Beliau kelihatan tersenyum tidak mengetahui apa yang akan berlaku.

Kemalangan maut pada 30 November 2013 itu berlaku selepas kereta yang dipandu rakannya terbabas dan menghentam pokok sebelum terbakar.

15. Kurt Cobain

kurt cobain gambar terakhir individu terkenal sebelum mati

Dalam gambar terakhir Kurt Cobain ini, beliau kelihatan sangat relaks dan seperti "high" sambil memegang rokok, duduk di sebelah rakannya Thor Lindsay.

Gambar ini diambil pada 26 Mac 1994, 10 hari sebelum Kurt membunuh diri dengan menembak kepalanya di rumahnya di Seattle, Washington.
Hakcipta iluminasi.com (2017)