Sejak kebelakangan ini, kita telah menyaksikan peristiwa banjir di banyak tempat di seluruh Malaysia. Malangnya, langkah-langkah yang telah diambil oleh kerajaan Malaysia boleh dikatakan amat mendukacitakan memandangkan tragedi ini sudah berulang-ulang kali terjadi saban tahun.

Negara Jepun juga merupakan antara negara yang kerapp mengalami banjir yang teruk. Antara solusi yang diambil adalah membina Sistem Anti-Banjir. Kini, sebuah syarikat dari Jepun baru sahaja memperlihatkan konsep rumah anti-banjir yang boleh dibangunkan pada kos yang mampu milik.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Konsep rumah anti-banjir

rumah anti banjir

Sebuah syarikat pemaju perumahan Jepun, Ichijo Komuten baru-baru ini melancarkan "rumah kalis banjir" yang bukan sahaja boleh kekal kalis air semasa banjir, tetapi juga terapung atas tanah sewaktu banjir berlaku.

Sama ada anda percaya dengan perubahan iklim atau tidak, kehilangan tempat tinggal akibat banjir adalah isu yang tidak dapat dinafikan di seluruh dunia, dan sementara jurutera dan arkitek telah cuba mencari penyelesaian, hanya sedikit yang telah terbukti berkesan.

Kini, seorang pemaju perumahan Jepun yang mencipta rekod mendakwa telah menghasilkan jawapan untuk mengelakkan kediaman orang ramai daripada dinaiki air serta dihanyutkan banjir.

“Rumah tahan banjir” baharu mereka telah dipaparkan pada rancangan TV Jepun yang popular dan ia telah mendapat banyak perhatian dalam talian sejak itu. Stesen TV TBS Jepun baru-baru ini melawat salah satu tapak ujian Ichijo di mana rumah tahan banjir baharu syarikat itu sedang mengalami simulasi banjir.

Terapung dan tidak dihanyutkan

Video di atas merupakan video ujia simulasi banjir yang dipertontonkan di kaca televisyen.

Walaupun ia kelihatan seperti rumah biasa apabila ujian simulasi banjir bermula, apabila air mula naik di sekelilingnya, penonton dapat melihat struktur itu meninggalkan tanah dan akhirnya terapung beberapa inci di atasnya.

Kita semua pernah melihat rumah terapung dihanyutkan dalam banjir yang teruk, tetapi ciptaan terbaru syarikat Ichijo Ichijo Ichijo Komuten ini menampilkan sistem yang menghalangnya.

Rumah itu disambungkan kepada beberapa batang besi tebal yang terjulur keluar dari tanah dengan kabel tebal yang memastikan ia kekal di tempatnya apabila air melimpahinya. Apabila air surut, rumah terapung itu turun semula ke kedudukan asalnya.

Sistem perpaipan khas

rumah terapung 228

"Rumah tahan banjir" ini  juga mempunyai lubang udara khas yang akan tertutup rapat sekiranya berlaku banjir dan sistem paipnya juga mempunyai injap khas yang menghalang air daripada masuk ke dalam rumah.

Peralatan elektrik seperti penghawa dingin diletakkan di bahagian atas bangunan untuk memastikan air tidak sampai ke dalamnya. Menurut jurutera di Ichijo Komuten, kebanyakan rumah banjir apabila air mencapai paras tingkap, tetapi kerana rumah tahan banjir mereka boleh terapung sehingga lima meter di atas tanah, air tidak mungkin sampai ke tingkap dan segala-galanya ditutup rapat.

Media Jepun melaporkan bahawa pelanggan yang ingin memiliki rumah baharu dibina dengan Ichijo Komuten boleh memilih untuk membina sistem tahan banjir ini dengan kos tambahan hanya 770,000 yen ($5,700) yang kedengarannya sangat murah, terutamanya jika ia benar-benar berfungsi seperti yang diiklankan.

Ichijo Komuten ialah salah satu pemaju perumahan terbesar di Jepun dan berbangga dengan mencipta tiga rekod Guinness dalam dua tahun lepas, termasuk rekod untuk kilang terbesar bahan perumahan pasang siap dan untuk syarikat rumah kustom yang paling berjaya.

Kredit:

  1. News18
  2. India TodayHakcipta iluminasi.com (2017)